Kamille
SPONSORERET indhold

7 urter, der får dig til at sove godt

Har du svært ved at sove? Eller vågner du ofte i løbet af natten uden at kunne falde i søvn igen?Det kan være ”trættende” og meget frustrerende, men heldigvis er der hjælp at hente. Her får du 7 urter med afslappende og beroligende effekt.

Af: Pernille Lewinsky Kofoed Foto: Getty Images
26. sep. 2022 | Sundhed | Hendes Verden

Det kan være meget frustrerende, ja ligefrem stressende, hvis man ikke kan falde søvn. Man ligger og vender og drejer sig i sengen og tænker på, hvor træt man vil være i morgen, når man vågner – og det kan ligefrem gøre det endnu sværere at falde til ro. Har du svært ved at finde ro og falde i søvn om aftenen, kan du eventuelt søge hjælp i naturlige sovemidler.

LÆS OGSÅ: Trine slap af med søvnløshed: "Jeg gik rundt i en konstant tåge og var ked af det"

Der findes nemlig en lang række forskellige planter, urter og blomster, der enten har beroligende eller søvndyssende egenskaber. Og i modsætning til almindelige ”kemiske” sovepiller, så virker naturlige sovemidler ikke sløvende dagen efter, så du kan vågne om morgenen og føle dig frisk og udhvilet.

7 søvndyssende urter

Der findes mange forskellige planter og urter, der gennem tiderne har været anvendt til at berolige nervesystemet og været kendt for deres søvndyssende effekt. Urterne, der kan købes på bl.a. apoteket, i helkostbutikker eller på nettet, fås typisk både som te, æteriske olier eller i pilleform.

1. Baldrian

Baldrian vokser vildt i Danmark. Planten har gennem århundreder været kendt for sine beroligende egenskaber og blev i gamle dage brugt til at berolige patienter inden en operation. Baldrian, der har en afslappende effekt på spændte muskler og kan være med til at dæmpe uro, virker som et let sovemiddel. Det er ikke vanedannende, og du vil ikke kunne mærke næste dag, at du har taget det. Baldrian findes som piller, dråber eller som te – ofte kombineret med andre urter som fx humle, lavendel og citronmelisse for en stærkere effekt.

LÆS OGSÅ: Verdensmester i boksning Sarah Mahfoud: Søvn betyder alt for min præstation

2. Kamille

Foruden at kamille har antiinflammatoriske egenskaber og derfor er kendt for at have en lindrende effekt på fx hoste og forkølelse, så får det dig også til at slappe af. Kamille indeholder nemlig forskellige æteriske olier samt stoffet apigenin, der menes at virke beroligende på nervesystemet og have en angstdæmpende effekt. Brug kamilleblomsterne i te eventuelt tilsat lidt honning.

3. Lavendel

De fine lilla blomster indeholder æteriske olier, der virker beroligende og stressdæmpende og forbedrer din søvn. Massér evt. lidt lavendelolie på håndleddet eller tindingen inden sengetid. Du kan også indtage lavendel som te eller have tørrede lavendelblomster liggende i dit soveværelse. Det giver både en behagelig sød blomsterduft og en bedre søvn.

4. Citronmelisse

Citronmelisse er en traditionel lægeplante. Den indeholder citronella – et stof, der menes at have en afslappende effekt, virke beroligende på kroppen og nervesystemet og modvirke søvnproblemer. Denne grønne urt, der dufter dejligt af citron, kan nemt dyrkes i vindueskarmen eller haven, og du kan bruge den friske urt i te eller tilsætte den i olie eller creme.

5. Humle

Humle tilhører hamp familien og er siden middelalderen blevet brugt som lægeplante. Det er ikke for ingenting, at man taler om en ”godnat-øl”. Humle, der bl.a. bruges i øl, har nemlig en søvndyssende og beroligende effekt. Du kan tage humle enten som piller eller te og ofte blandet med baldrian.

LÆS OGSÅ: Vibeke kunne ikke sove, men så prøvede hun dette: "Nu har jeg et værktøj, hvis problemerne kommer igen"

6. Mynte

Mynte smager og dufter dejligt – og så indeholder den forskellige æteriske olier, der virker sløvende og gør det nemmere at falde i søvn. Pebermynte virker desuden nedkølende på kroppen, så hvis du lider af svedeture fx på grund af overgangsalder, er det også en god te at drikke. Du kan bruge frisk mynte i te eller tilsætte den i olie eller cremer.

7. Passionsblomst

Passionsfrugtblomsten stammer fra Peru, hvor man gennem århundreder har brugt den til at mindske uro og gøre det nemmere at falde i søvn. Blomsten siges at nedsætte hjerneaktiviteten, så hvis du lider af tankemylder, skal du måske prøve en kop passionsblomst te inden sengetid. Du kan bruge blomsten i te eller købe den som piller, hvor den ofte er blandet med andre naturlige sovemidler som baldrian, humle, lavendel og citronmelisse.

Kilder: Naturligesovemidler.dk, Pukkahherbs.com, netdoktor.dk

Anbefalet til dig