balder af stål charlotte bircow
SPONSORERET indhold

Charlotte Bircow: Sådan får du balder af stål

Charlotte Bircow har i 25 år formet vores kroppe hjemme på stuegulvet. Vi kigger tilbage på karrieren, og får selvfølgelig svaret på, hvordan vi får balder af stål.

Af: Susanne Knutzen Foto: Charlotte Bircow
11. nov. 2014 | Sundhed | Fit living

Mange af os har hoppet rundt på stuegulvet i selskab af fitness-dronningen Charlotte Bircow, der viste os de nyeste aerobic-trin på TV'et, mens både hun og vi var iklædt strikkede benvarmere, farverige tætsiddende ud-i-et-dragter og frotterede pandebånd til at holde de permanentede krøller på plads.  

Det er faktisk 25 år siden, at Charlotte Bircow sendte sin allerførste trænings-VHS på gaden med titlen Aerobic 1, men det er uden tvivl Balder af stål-videoerne, der står hjemme hos de fleste, og som cementerede Charlotte Bircows succes som personlig hjemmetræner.

fit.dk har talt med den seje jubilar, og det første spørgsmål kan jo ikke være andet end...

Hvordan får vi så balder af stål?
"Der er ikke noget, som slår squatøvelser – de er en god og effektiv træning, hvis du vil undgå slappe balder. Jeg har et ordsprog, der hedder Use it or loose it, for kroppen har ingen alder, det er mere et spørgsmål om, hvordan du holder den ved lige," siger Charlotte Bircow, der jo om nogen har erfaringen til at kende svaret efter i 25 år at have reddet med på en sundhedsbølge, der udviklede sig fra slut 80’ernes bodybuilding over start 90'ernes aerobic til den form for fitness, som vi kender i dag. Det synlige resultat er 40-45 forskellige træningsvideoer, hvor hun hjælper os til at blive bikiniklar, få mave som vaskebræt og afprøve poweryoga eller bodytoning - for bare at nævne nogle.

SE OGSÅ: Charlotte Bircow: "Jeg vil være glad og fyldt med energi

Det var dog ikke planlagt, at Charlotte Bircow skulle blive fitness-ekspert.
"Jeg har læst erhvervsøkonomi, og min karriereplaner var at blive direktør for en større virksomhed. Men så fik jeg børn og mine prioriteter ændrede sig. Jeg sad derhjemme med mormorarme og bule på maven, blev fanget af Jane Fonda-videoen og tænkte, hvor er det en god video med effektiv træning, men det kan jeg da gøre bedre."

Charlotte Bircow hyrede et produktionshold og fik 10 venner til at stille op.
"I dag når jeg ser Aerobic 1, kan jeg jo godt se, at det er en dårlig produktion. Jeg havde ikke mange penge, og vi fyldte alt for meget, så under øvelserne forsvandt vi nærmest ud af skærmen. Men vi havde masser af god energi, og jeg er også hende, der altid har gjort, hvad jeg brændte for, og kiksede det totalt, havde jeg jo en uddannelse at falde tilbage på.

Charlotte Bircow satte en annonce i Kuponhæftet, der blev husstandsomdelt i hele Danmark. Her kunne danskerne bestille og købe deres eksemplar, og the rest is history. Videoerne ramte plet tilbage i 90'erne - og de bliver stadig solgt.
"Jeg kan stadig huske postmanden, der kom med sække fyldt med tusindvis af breve, hvor folk bestilte videoerne. Det var jo møgbesværligt dengang, hvor man skulle udfylde en talon og vedhæfte en check, som så skulle afleveres nede ved bankdamen."

I dag er det solgt over halvanden million af Charlotte Bircows træningsvideoer, og der er ingen tvivl om, at hun har været med til at forme danskernes syn på sundhed.
"Jeg møder jo kvinder i alle aldre, der har prøvet mine videoer. Nogle har dem derhjemme fra de første VHS til onlinestreaminger. Mange mødre har trænet med deres døtre, og der er flere, som kommer hen og siger, at jeg er skyld i at de dyrker motion, fordi de har brugt mine videoer."

Charlotte Bircow fejrer selvfølgelig jubilæet med en ny DVD: 25 år med balder af stål - de bedste øvelser.
 

Hvad er de største højdepunkter i din karriere?
"Da vi havde solgt 1 mio. videoer, holdte vi en kæmpe stor fest, og det var fedt. Men for mig er målet ikke at tjene en masse penge, det er at have det sjovt, og at jeg i det daglige kan lave noget, som jeg synes er sjovt, og som gør hverdagen skæggere. At være glad for sit arbejde er da det optimale, man kan ønske sig.

Et andet højdepunkt var, da Nationalmuseet ringede til mig et par dage, inden jeg fyldte 40 år. De ville lave en permanent udstilling om kropsidealer, hvor de gerne ville have mine videoer og noget af mit træningstøj med. Så jeg er udstillet på museum, det er da fedt.

Klip fra fortiden: Lær at danse og fedtforbrænde med Charlotte Bircow
 

Se meget mere på charlottebircow.com