Christina Gross Jarnit
SPONSORERET indhold

Christina efter 4 uger på low fodmap: “Jeg føler mig mere frisk og min mave er mere stabil”

Blot tre dage inde i Christina Gross Jarnits 14-dages testperiode af Low Fodmap-diæten kunne hun mærke en forskel. De evige mavesmerter forsvandt, maven blev flad og blød, og hendes humør røg i vejret.

Af: Charlotte Wendt Jensen Foto: Klaus Rudbæk
14. maj. 2018 | Sundhed | Fit living

Dag 1

“Jeg startede på kuren en mandag, og forinden havde jeg brugt tid på at læse op på diæten og dykke ned i principperne, for det kræver lidt arbejde at finde ud af, hvad Low Fodmap går ud på. Selv om nogle ting umiddelbart virker sunde, er det ikke alt, du må spise. Bananer er for eksempel okay, men kun hvis de er helt grønne. Jeg allierede mig med appen Monash University Fodmap Diet, og den var en stor hjælp, fordi den giver et hurtigt overblik over, hvad jeg må og ikke må. Men det tager lidt tid, før hverdagen bare kører med kosten.”

Dag 3

“Der er kun gået et par dage, men jeg kan allerede mærke en forskel. Jeg føler mig mere frisk og mere stabil i forhold til, hvordan jeg har det i maven. Jeg har fået en forkærlighed for kogebogens morgenmad, som er havregrød med valnødder, chiafrø og sirup. Den fylder godt og gør noget godt for min mave. Jeg er positivt overrasket over, at jeg må bruge søde ting som sirup, som gør morgenmaden virkelig lækker. Jeg har en blød mave både indeni og udenpå.”

Dag 5

“Det er fredag, og ligesom så mange andre, plejer det at betyde fredagsslik med ungerne og rødvin med min mand. Men ikke i denne uge. Jeg kan dog ikke lade være med at tage et par lakridser, men der er kontant afregning med det samme. Oppustetheden er fluks tilbage, så jeg må bare rette ind igen, og heldigvis er det nemt, fordi jeg ved, hvad jeg skal gøre. På den måde er Low Fodmap en god diæt, fordi den er nem at styre, hvis jeg en dag skal ud og ikke kan overholde principperne hundrede procent.”

LÆS OGSÅ: En kur der dur: Vi tester Low fodmap

Dag 8

“Det kører med diæten, og jeg føler ikke, at kosten adskiller sig så meget fra min gamle kost. Jeg kan lave rigtig meget forskelligt til morgenmad, både havregrød, frugt og æg, og til frokost og aften spiser jeg oftest kød og en salat af for eksempel spinatblade, agurk og gulerødder. Det, jeg især skal passe på med, er brød, pasta og sukker. Til gengæld må jeg godt få ris. Der er en rigtig god lasagne i kogebogen, som hele familien er vild med. Som hverdagskogebog er retterne dog lidt tidskrævende, hvis den skal bruges i en familie med to børn, der er tidligt sultne, men det er helt okay at udelukke nogle ting fra retterne.”

Dag 11

“Jeg har lavet et princip om, at jeg takker nej til kage på arbejde, fordi der nærmest er kage hver dag, men i dag kan jeg ikke lade være med at tage et stykke. Hvor slemt kan det være? Reaktionen kommer med det samme. Det føles som om, jeg får en dyne over hovedet, og jeg er træt i flere timer. Det sværeste ved diæten er at holde mig fra kage og slik, men heldigvis er kogebogens desserter hurtige at lave, og de tager den værste sukkertrang. Om aftenen spiser jeg en laktosefri yoghurt med hindbærkompot.”

Dag 14

“Jeg er inviteret ud, og jeg har det ikke så godt med at takke nej til maden, så jeg tager mindre portioner af det, som jeg helst ikke skal spise, og faktisk påvirker det ikke min mave særlig meget. Det er rart at mærke. Det er en befrielse at være smertefri, og at min mave fungerer godt. Når jeg er på Low Fodmap, kan jeg undgå at tage medicin mod forstoppelse. Fantastisk.”

LÆS OGSÅ: En kur der dur: Vi har testet de mest populære

Efter kuren

“Generelt er jeg blevet gladere, fordi jeg har det bedre. Jeg har haft maveproblemer, siden jeg var 35 år, og jeg har prøvet masser af kure og præparater og været til alle mulige specialister, men det eneste, der har hjulpet mig, er Low Fodmap-principperne. Det er så rart at slippe for en hård og oppustet mave, der altid har ondt på den ene eller anden måde, og jeg behøver ikke længere tænke over, hvad jeg skal tage på om morgenen, fordi jeg kan passe mine bukser, uden at de klemmer. Jeg forsætter med kosten, fordi jeg har det godt med at have en flad mave og at føle mig stabilt kørende.”

test sense-kost

Christina tester sensekost: “Jeg føler mig mindre oppustet efter en uge på Sense”

Vi tester KETO: "Min mave har været mindre oppustet og jeg har sovet virkelig godt"

Vi tester KETO: "Min mave har været mindre oppustet og jeg har sovet virkelig godt"

Test af 5:2-kuren

Sabina tester 5:2-kuren: "Er jeg reelt sulten, eller er det bare fordi, jeg er vant til at gå og snacke?”

test nupo kur

Julie tester nupokuren: “Jeg fik brudt en masse dårlige vaner”

Christian Bitz & Arne Astrup: Verdens bedste kur

Vi har testet verdens bedste kur: “Jeg føler, jeg kan leve sådan her resten af mit liv”

Vi tester 21 nye helbredende dage med antiinflammatorisk kost

Vi tester 21 nye helbredende dage med antiinflammatorisk kost

pioppi kuren

Fit tester middelhavsdiæten: “Jeg synes, det er fantastisk med alt det grønne”

Tarme i topform Ida Gabriella Banck

Vi har testet "Tarme i topform": “Jeg kan se og mærke stor forskel på min mave. Den ser meget fladere ud”

test lchf

Veronica tester LCHF: “Den største udfordring var at droppe kulhydrater”

8 timers kuren

Angelica testede 8 timers kuren: “Jeg glemmer at spise alle mine måltider”

Vi tester Suppekuren: "Jeg har tabt 4,6 kilo og særligt på maven"

Vi tester Suppekuren: "Jeg har tabt 4,6 kilo og særligt på maven"

Vi har testet sellerikuren: "Juicen har gjort en forskel for min fordøjelse"

Vi har testet sellerikuren: "Juicen har gjort en forskel for min fordøjelse"

Slankekur & vægttab

Stina testede Atkins: “Jeg har hele tiden en god fornemmelse i kroppen”

test blodtypekost

Maria tester blodtypekost: “Min lyst til at snacke er blevet mindre, og jeg har en bedre følelse af mæthed”

Vegansk vægttab test

Vi har testet vegansk vægttab: “Min krop har det meget bedre, når den får overvejende grønt”

Christina Gross Jarnit

Christina efter 4 uger på low fodmap: “Jeg føler mig mere frisk og min mave er mere stabil”

FIT LIVING tester juicekur

FIT LIVING tester juicekure: Er det en kur, der dur?

Vi tester boostkuren: "Jeg føler slet ikke, at jeg er på kur"

Vi tester boostkuren: "Jeg føler slet ikke, at jeg er på kur"

Anbefalet til dig