Kvinde drikker vand
SPONSORERET indhold

Diabetes: 8 tegn, du ikke bør overse

Flere og flere bliver ramt af diabetes 2, og mange går rundt med sygdommen uden at vide det. Men uopdaget diabetes kan have alvorlige konsekvenser for dit helbred, så det vigtigt, at du holder et vågent øje med symptomerne.

Af: Pernille Lewinsky Kofoed og Susanne Knutzen Foto: Getty
10. mar. 2021 | Sundhed | Hendes Verden

Træthed, tørst eller hyppig vandladning. Der er mange tegn på, at du kan lide af type 2-diabetes, men da symptomerne på sygdommen udvikler sig langsomt, og da de oven i købet kan været relativt svage, er der mange, der går rundt med sygdommen i flere år, før de får stillet en egentlig diagnose.

Type 2-diabetes har efterhånden udviklet sig til en folkesygdom, som rammer alle – også yngre kvinder. Man skønner, at 300.000 danskere har forstadie til type 2-diabetes – såkaldt prædiabetes – og hyppigheden er stigende. Dertil kommer omkring 60.000, der går rundt med forstadier til sygdommen uden at vide det, og som på sigt risikerer at udvikle sygdommen.

Type 2-diabetes hænger ofte tæt sammen med en usund livsstil, og særligt usund kost, overvægt og manglende motion øger risikoen markant for at udvikle sygdommen. Hvis du er i risikogruppen eller har mistanke om, at du har diabetes 2, bør du kontakte lægen. Af hensyn til sygdommens udvikling og livskvaliteten er det nemlig vigtigt, at sygdommen bliver diagnosticeret, og at den rigtige behandling bliver sat i værk. Jo længere tid du går med en uopdaget diabetes, jo større er risikoen nemlig for, at du udvikler forskellige følgesygdomme i form af bl.a. skader på hjertet, nyrerne, øjnene, nervesystemet og følesansen i fødderne.

Kilder: Diabetes.dk, Osmeddiabetes.dk, Netdoktor.dk

Læs også: Mit liv med diabetes: Er jeg stresset kan jeg mærke det på mit blodsukker

Anbefalet til dig