Er du introvert? Det skal du bare være glad for

Foto: Getty Er du introvert kender du helt sikkert det der med, at du indimellem har brug for at gå en tur - eller lave noget andet - alene.

Er du introvert? Det skal du bare være glad for

Der er ingen grund til at begræde en indadvendt natur. Introverte tænker mere og taler mindre, men hvem siger egentlig, at det er negativt?

”Skal vi ikke invitere nogle mennesker i weekenden?” Hvis du som type er mere indadvendt end udadvendt, er det ikke sikkert, du er helt vild med den slags forslag fra din partner. Ikke fordi du ikke kan være social, men nu havde du lige glædet dig til en stille og rolig weekend, hvor du kunne slappe helt af med børn og mand, tv, bøger og håndarbejde.

"En af de vigtigste forskelle på introverte og ekstroverte er, at de henter deres energi hvert sit sted og lader batterierne op på hver deres måde. Introverte har mere behov for at være alene eller sammen med den nære familie. At være hjemme er bare godt. Omvendt kan ekstroverte blive rastløse og mangle input, hvis de ikke mødes med andre løbende", siger erhvervspsykolog Lene Thomsen, direktør i firmaet HR7. Hun har igennem femten år arbejdet med coaching af både indadvendte og udadvendte, også kaldet introverte og ekstroverte og er selv, hvad hun betegner ”ægte introvert”.

Læs også: Test: Er du introvert eller ekstrovert?

"Jeg er vokset op i en familie, hvor de fleste af os var rimeligt introverte, og derfor har jeg aldrig følt, at der var noget forkert ved at være, som jeg er. Men det gør mange af de introverte, jeg møder. De føler, sig pressede eller misforståede, fordi de egenskaber ekstroverte har, ofte bliver fremstillet som det, der er det ønskværdige".

Social med grænser

Ekstroverte er typisk bedre til at tackle sociale situationer, og hvem vil ikke gerne være social? Men introverte kan bestemt også være sociale, og de bidrager med noget andet, påpeger Lene Thomsen:

"Introverte bryder sig typisk ikke om smalltalk, det keder dem og falder dem vanskeligt, og derfor kan de blive lidt tavse ved eksempelvis en reception. De føler sig kejtede, men vil gerne tale om noget, der giver mening. Når de selv skaber eller får foræret en mulighed for at tale om noget, de interesserer sig for, snakker de fleste gerne. For så bliver det en samtale med mere substans, end hvis du bare taler om vind og vejr. Mens meget ekstroverte nærmest ikke kan få nok af at bade sig i andres nærvær, har den introverte sine grænser og kan få behov for at trække sig og være lidt alene".

"Hvis man eksempelvis har en meget ekstrovert svigerfamilie, som elsker at være sammen i dagevis, kan det være en udfordring. Det kan være vanskeligt at få dem til at forstå, at det ikke er fordi, man ikke kan lide deres selskab, at man går lange ture for sig selv eller bliver på badeværelset meget længe – at man bare har brug for alenetid for at kunne lade op. Det er sociale krav som konstant samtale og indlevelse, der kan dræne introverte, så de har brug for timeout. Og det er der ikke noget forkert i at have behov for, det er fuldt ud lige så legitimt som at have behov for at være sammen med andre i lange stræk."

Læs også: Forskellen på at være introvert og ekstrovert

"Det vigtige er, at man kender sig selv og ved, hvad der giver energi, og hvad der kører en flad. Det gælder både introverte og ekstroverte. Man kan ikke skifte personlighed, men man kan kende sine egne styrker og svagheder", konstaterer Lene Thomsen.

Forskellig psyke 

Selv om man ikke kan skifte personlighed, vil indadvendte, der er i parforhold med mere udadvendte, ofte bøje ind mod og lære af hinanden.

"Hvis den ene ikke synes, det har været rigtig weekend, hvis der ikke er noget socialt på programmet, og den anden ikke kan holde ud at have gæster og gå ud konstant, finder man forhåbentlig en balance, der respekterer begge. Det kan være, at den ekstroverte skal gøre noget socialt for sig selv, mens den introverte kan slappe af derhjemme. Den forskellige psyke kan også vise sig i tilgangen til almindelige beslutninger i parforhold."

"Det kan eksempelvis vise sig, hvis man vil planlægge en ferie sammen. Når den introverte tager initiativet til at tale om ferien, vil det ofte først ske, når han eller hun har undersøgt muligheder og lagt sig fast på en ønsket destination. Ekstroverte vil hellere tale om mulige feriemål allerede i idéfasen, men det giver introverte dårligere chancer for at påvirke udfaldet. For de ved ikke uden videre, hvor de har lyst til at tage hen. De vil gerne tænke over det først."

Læs også: Hvem er du? 7 spørgsmål, der styrker dit indre kompas

Først tænke, så tale

At den indadvendte tænker, før der tales, kan også give udadvendte en fordel i arbejdssituationer. Eksempelvis, hvis der holdes idémøder, eller når noget skal fremlægges.

"De ekstroverte er gode til at formulere sig i nuet, og det kan betyde, at de løber med æren for ideer, der er udviklet af introverte. Introverte har til gengæld fordele på andre områder. Blandt andet har de typisk en meget høj koncentrationsevne, siger psykologen, der synes det er vigtigt at understrege, at det ikke er synd for introverte."

"De er ikke ofre, og de skal ikke lave sig om. De har meget at bidrage med, på lige linje med ekstroverte, selv om man godt kan få det indtryk i nutidens samfund, at det er de ekstroverte, der har overtaget, fordi de er bedre til det umiddelbare og sociale. Dele af udviklingen i samfundet er dog til de introvertes fordel. Det gælder blandt andet den øgede aktivitet på og udbredelse af sociale medier som Facebook og LinkedIn. Der skriver man til hinanden, og det passer de introverte rigtig godt. Så kan de lige tænke over det, før de svarer."

Læs også: Introvert: Fortalt med tegninger

Er du introvert?

Du er ikke enten fuldstændig indadvendt eller udadvendt, de fleste har elementer af begge dele i sig, men mange er overvejende den ene eller anden personlighedstype. Det, der især kendetegner dig som introvert er at:

 • Du oplader og får energi af at være alene eller sammen med få udvalgte, familie eller tætte venner.
 • Du nyder sociale sammenkomster, men det tapper dig for energi.
 • Du holder ikke af mange sociale arrangementer oven i hinanden, der er brug for at lade op imellem dem.
 • Du kan være glad for at få gæster, men du kan blive smågnaven eller drænet, hvis du er tvunget til at være længe i andres selskab.
 • Du foretrækker – lidt firkantet sagt - at tænke, før du taler, mens ekstroverte former deres tanker, mens de taler.

Smalltalk - jo, du kan godt

Typisk er introverte meget lidt interesserede i og heller ikke gode til smalltalk. Hvis du er introvert, kender du måske til at føle dig tom i hovedet og ude af stand til at finde et emne at åbne en samtale med. Derfor kan det være en god idé at tænke over det på forhånd – vælg en håndfuld emner, du synes er interessante og brugbare til både korte og længere samtaler, så der er noget at vælge imellem, når du står overfor nye mennesker.

Til kamp for de introverte

De introverte skal nok få deres tid, mener amerikanske Susan Cains, der er forfatter til bogen Quiet: The Power of Introverts in a World That Can’t Stop Talking. Hun synes, at samfundet favoriserer de ekstroverte, og at de tromler de introverte med deres evige snak og selvhævdelse. Dermed mistes vigtig refleksion og evne til fordybelse.

Derfor kæmper hun for en stille revolution, der skal få verden til at indse, hvor vigtige de introvertes input er. Læs mere Den positive indfaldsvinkel til at være introvert kan være en mangelvare, men den hersker i ’Fordelen ved at være indadvendt’, som er udgivet på forlaget Borgen og skrevet af danske, introverte Marit Olsen Laney, der bor i USA. Som parterapeut har hun mødt mange indadvendte, der føler sig forkerte og bogen har tips og strategier til introverte.

Kend dine styrker som introvert

 • Høj koncentrations- og fokuseringsevne
 • Kan beskæftige sig med noget uden overspringshandlinger længe
 • Ofte meget selvstændige
 • Gode til at være alene eller i små grupper
 • Gode til at lytte, afbryder sjældent
 • Observerende og eftertænksomme
 • Er analyserende
 • Typisk meget loyale overfor en mindre, tæt venneskare
 • Familiemenneske, der henter energi i at være hjemme
Se, hvad vi ellers skriver om: Psykologi