P-piller
SPONSORERET indhold

Hvert år bliver flere tusinde kvinder gravide på p-piller

Her er, hvad du skal gøre, så du ikke ender som en af dem.

Af: Amalie Holm Foto: Getty
04. jan. 2017 | Sundhed | ALT for damerne

Må jeg tage to p-piller i træk, hvis jeg har glemt den natten før? Hvornår kan jeg forvente, at jeg er beskyttet igen, hvis jeg har glemt en p-pille? Og skal jeg stoppe med at tage p-pillerne, eller bare fortsætte pakken ud, når først én eller to p-piller er glemt?

LÆS OGSÅ: 11 myter om dit underliv: Hvad er fup & fakta?

Du har sandsynligvis stået med spørgsmål som disse, hvis du har valgt p-piller som din præventionsform. Halvdelen af p-pillebrugere glemmer nemlig i gennemsnit mindst én p-pille per cyklus, og knap hver fjerde glemmer to eller flere p-piller per cyklus.

Du har muligvis også haft en graviditetstest i hånden i slutningen af måneden, fordi din menstruation er gået over tid, og du frygter, at du er blevet gravid. Hvis dette er tilfældet, kan du nu ånde lettet op. Hjælpen er nemlig på vej.

Ny app

En ny app ved navn Practio skal hjælpe kvinder på p-piller med deres tvivlspørgsmål og dermed forhindre flere ufrivillige graviditeter. Det viser sig nemlig, at omkring 3.000 kvinder hvert år får foretaget en abort, selvom de er p-pillebrugere. Det fortæller Charlotte Wilken-Jensen, der er ledende overlæge på Gynækologisk/Obstetrisk Afdeling på Hvidovre Hospital og leder af Sex og Samfunds præventionsklinik i Region Hovedstaden, i en pressemeddelelse omhandlende Practio-appen.

Sådan fungerer appen

Practio fungerer på den måde, at den giver kvinder direkte feedback på, om de er beskyttet mod graviditet eller ej. Det gør den ved, at brugeren indtaster sin information i appen, hvorefter Practio fortæller, hvilke forholdsregler der bør tages, afhængigt af hvor langt man er i sin cyklus. I appen vil man også kunne finde information om p-piller og kroppen generelt, hvilket skal være med til at gøre op med en masser myter om p-piller, fortæller appens stifter og læge Jonas Nielsen i pressemeddelelsen:

"Vores mål er måske ambitiøst, men vi tror på, at vores app kan være med til at gøre en forskel for p-pillebrugere. Dels fordi vi giver brugerne en direkte og lægefaglig anbefaling af, hvad de skal gøre, hvis de glemmer en eller flere piller. Og dels fordi vi giver dem en masse viden om hvad det reelt er, der sker i deres krop."

Du kan læse mere om Fanmarks nye p-pilleapp lige her

LÆS OGSÅ: Er ingefærshots sunde? Ikke hvis du spørger ernæringseksperterne

LÆS OGSÅ: Skal du vælge Hormonspiral eller kobberspiral?

LÆS OGSÅ: 9 vaner du skal kvitte i 2017 for at få et gladere og sundere liv