Natural Cycles prævention
SPONSORERET indhold

Ny præventions-app gør kondomer og P-piller overflødige

For første gang i verdenshistorien er en app blevet godkendt som præventionsmiddel. App’en Natural Cycles overflødiggør både piller, kondomer og et stop i Roskilde, når du vil undgå graviditet.

Af:: Mi Skjold brix Foto: Getty Images
06. mar. 2017 | Sundhed | Eurowoman

*Opdateret 15. januar 2018: Vi gør vores læsere opmærksom på, at der efterfølgende er 37 kvinder fra Sverige, som har meldt app'en "Nautral Cycles" til den svenske lægemiddelstyrelse, da de er blevet uønsket gravide, selvom de har fuldt app'en anvisninger. Læs mere på Politiken.dk. 

Den fungerer ved, at kvinden måler sin temperatur under tungen hver morgen. Ikke helt ulig den metode, nogle kvinder bruger til at fastslå, om de har ægløsning, når de forsøger at blive gravide.

Forskellen er, at tallet bliver plottet ind i app'en Natural Cycles, som ud fra en unik algoritme med 99,5 procent sikkerhed kan bestemme, om du er frugtbar og bør beskytte dig under samleje (Eller ikke. Den kan nemlig også bruges til at ramme rigtigt, når du håber på en positiv graviditetstest). 

LÆS OGSÅ: Udskældt prævention hænges ud på sociale medier

Den første af sin slags

Eline Berglund, der er svensk nuklearfysiker og står bag app'en sammen med sin mand Raoul Scherwizl, har været en sej kamp igennem for at få Natural Cycles certificeret som medicinsk udstyr til brug som prævention, men for en måned siden lykkedes det.

Ifølge Business Insider har app'en allerede 150.000 brugere i 161 lande, og en klinisk undersøgelse viser, at app'en er meget effektiv som præventionsmetode (ikke beskyttelse med sygdomme). Sikkerheden ligger på nogenlunde samme niveau som P-piller og hormonspiral. Kondomer ligger til sammenligning en smule lavere på 97 procent. Tager du udgangspunkt i en kalender og din cyklus uden andre hjælpemidler er sikkerheden kun ca. 75 procent.

Lige når du vågner

Natural Cycles er altså oplagt til dig, der ønsker en naturlig form for prævention, hvor der ikke er hormoner indblandet eller en stor usikkerhed. Vil du være (næsten) helt sikker, når du bruger Natural Cycles kræver det, at du bruger et termometer med to decimaler, og at du foretager målingen lige efter, du vågner, og før du står op. Har du sovet mere eller mindre end to timer end du plejer, er syg eller er ramt af tømmermænd, skal du springe din måling over. Så der er mere at huske end blot en pille, som mange kvinder i faste forhold benytter. Oveni det er det ikke en helt gratis metode.

For at få adgang til app'en skal du betale et abonnement, der enten er 69 kroner om måneden eller 499 kroner for et år. Sidste version inkluderer et termometer af den slags, du skal bruge for, at målingerne bliver præcise - et basal termometer.

Læs mere om Natural Cycles her, og læs om Elines kamp for at få den godkendt her.

LÆS OGSÅ: 14 ting, du skal vide om din bækkenbund

LÆS OGSÅ: Sandie droppede P-piller: "Nu anbefaler jeg spiral til alle mine veninder"

 LÆS OGSÅ: Eksperter: Derfor skal du holde dig langt væk fra denne præventionsform