Le Gammeltoft og København

Foto: Pernille Ringsing og Visit København Le Gammeltoft guider til en tur i København fyldt med kunst, legepladser og skøn mad.

Le Gammeltofts guide til København: Kunst, legepladser - og Danmarks måske bedste spisested

Musikexcentrikeren Le Gammeltoft giver insidertips til alle de bedste spots i København, der byder på dansk møbelkunst, frisk luft og vanedannende mad.

OBS: Denne artikel er skrevet før coronavirus, og det anbefales derfor at tjekke hjemmesiderne for de enkelte restauranter, butikker mv. for at blive klogere på åbningstider, priser osv. Hold dig i øvrigt løbende orienteret om myndighedernes anbefalinger.

Det skal du se

Plads til de store tanker

Kbh Den Sorte Diamant
Oplev en særlig udstilling af Marina Abramovic på Den Sorte Diamant. Foto: Det Kongelige Bibliotek/Mikael Müller.

Lås telefonen inde, tag skoene af, og giv dig hen til historiens vingesus og dansk kulturarv. Den verdenskendte performancekunstner Marina Abramovic har skabt en særudstilling på Den Sorte Diamant, som vækker bibliotekets ordskatte til live og skaber rum for fordybelse og nærvær. Det er de helt store forfattere og tænkere som Kierkegaard, Saxo og Tycho Brahe, der er på tapetet. Abramovic sætter scenen, men det er op til publikum at udfylde rammerne ved at indgå i ritualerne, som spænder over alt fra audiooplevelser til specialdesignede menneskehylder.

Dansk møbelkunst

Designmuseum Danmark
Besøg Designmuseum Danmark, og få bekræftet, hvor stærke vi er på design og æstetik. Foto: Design Museum Danmark.

Designmuseum Danmark har altid udstillinger, der er værd at gå på opdagelse i. Den permanente udstilling ”Det 20. århundredes kunsthåndværk og design” cementerer, at vi i Danmark altid har været stærke på design og æstetik. Her er et bredt udvalg af møbel- og lampeklassikere fra stjernearkitekter som Arne Jacobsen, Hans J. Wegner, Kaare Klint, Verner Panton og FDB. Få bl.a. historien om, hvordan dansk industridesign er udviklet med praktiske hensyn for øje og tilpasset vores demokratiske livsførelse.

LÆS OGSÅ: Guide til Odense: De bedste oplevelser og spisesteder i den fynske hovedstad

Rockmusikerens penselsstrøg

Kasper Eistrup, der tidligere har været forsanger i rockbandet Kashmir, har fået sit store gennembrud som billedkunstner med udstillingen Fragmentarium, og den er værd at køre et smut ud af byen for til Frederiksborg Slot i Hillerød. Hans stil er helt særlig, du er ikke i tvivl om, at det er Kasper Eistrup, der har kreeret de smukke kunstværker, som spænder over malerier, tegninger og installationskunst. Du kan blandt andet gå på opdagelse i et ottekantet rum med interaktive fyldningsdøre. Det maleriske portræt af Kronprinsen MÅ man vist også se. Udstillingen løber indtil 3. marts.

Det skal du opleve

Det kolde gys

Kbh Helgoland
Hop i havet ved Helgoland, og få varmen med saunagus. Foto: Visit København.

Vinterbadning er et hit, men next level er det altså på den gamle badeanstalt Helgoland, hvor der også er mulighed for saunagus og gode omklædningsfaciliteter. De turkismalede pælehytter i træ i Øresund tryllebinder enhver, som tør prøve kræfter med det kolde gys.

Frisk luft i kajakken

Ikke langt fra byen kan man leje kajakker og SUP-boards. Kayak Republic er blevet et lille samfund ude ved Amager strand, som man MÅ besøge, hvis man er til vandsport. Du kan frit låne våddragt, som hjælper dig med at holde varmen på denne tid af året. Det er også muligt at leje kajakker inde midt i byen og sejle rundt i Københavns kanaler. Måske endda mens du samler skrald op på din vej, så er kajakturen gratis.

Ungernes legeplads

Ungerne nyder den nybyggede legeplads ved foden af BLOX, hovedstadens nye centrum for arkitektur, design og gode ideer. Der er klatrestativer, gynger, sandkasser, net, hoppe-felter, boldbur og alt muligt andet, som gør legepladsen genial til børn mellem 2 og 10 år.

Kbh
Foto: Visit København.

Det skal du spise

Vanedannende himmerigsmundfulde

Geist er Danmarks bedste restaurant, hvis du spørger mig. Måske verdens bedste. Jeg elsker stemningen og maden, som stjernekokken Bo Bech så eminent udtænker og eksekverer. Menukortet består af en masse små, spændende retter, og man bestiller lidt ad gangen løbende. Bl.a. kan man få jomfru-hummertatar med yuzu og hibiscus, pattegris med sort trøffel og citrontærte med fennikelpollen. Et besøg her er et must!

LÆS OGSÅ: Guide til Aalborg: Byens bedste oplevelser - og den hyggeligste kagebutik

Et godt glas vin til maden

Amager er mit hood, og jeg er vild med, at der dukker lækre cafeer, butikker og restauranter op i et væld disse år. Min lokale favorit er vin- og spisebaren Toto – der serveres lækker mad, lækker vin, og stemningen er i top. Smag f.eks. deres burrata, braiseret oksekæbe eller tortellini med beurre blanc ved de aflange højborde.

Øko-brød fra den gamle mølle

To af mine tre måltider om dagen består hovedsageligt af godt brød. Derfor er jeg lidt af en ekspert i alt fra ølands- til øko-hvedebrød. Et af de bedste, jeg har smagt, er Nordisk Brøds Signaturbrød. Ristet får det smagsløgene til at synge. Mel, gryn og kerner er økologiske og kommer fra Skærtoft Mølle, hvor melet males i en stenkværn på gammeldags facon for at bevare næringsstofferne og sikre en fantastisk smag.

Hvem er Le Gammeltoft?

Le Gammeltoft

Le Gammeltoft, født 1978

  • Opvokset nord for København i Lyngby, men har boet i hovedstaden siden 1997.
  • Tidligere radiovært på P3, DJ og musikelsker.
  • Stifter af kulturuniverset Heartbeats, der laver alt fra podcasts til musikanmeldelser og kulturstof.
  • Bor på Amager med sin mand og to døtre på 2 og 6 år.
Se, hvad vi ellers skriver om: Rejseguide, København og Ferie i Danmark