Jeg har så svært ved at finde nye venner Vibeke Dorphs Brevkasse Hjemmet

Foto: Getty Images Jeg føler mig ensom, og jeg ved ikke, hvordan jeg skal komme ud af det, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Jeg har så svært ved at finde nye venner

Jeg føler mig noget så ensom, og jeg har noget så svært ved at finde nye venner. Jeg føler, at jeg har prøvet alt, men intet virker, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om ensomhed og venskaber

Jeg er et af de mange mennesker, som føler sig ensom. Jeg er 66 år gammel og pensionist. Jeg har af en eller anden grund svært ved at finde nye venner, selvom jeg har prøvet alt. Nu er jeg dog blevet inviteret af en bekendt til kaffe sammen med to andre fra vores træningshold, som jeg desværre ikke synes om. Jeg ved derfor ikke, om jeg skal komme eller blive hjemme. Kan jeg tillade mig det i min situation?

LÆS OGSÅ: Jeg kan ikke længere holde vores veninde ud

Jeg vil så gerne finde venner, der har lidt af de samme interesser som jeg, men de holder sig altid for sig selv og har nok af venner i deres eget liv. Skal jeg ændre min opfattelse og blive mere tolerant overfor alle mennesker, selvom det er svært i min alder? Jeg vil lige nævne, at jeg er gift, så jeg er altså ikke helt alene, vi har dog heller ikke andre par, som vi ses med. Håber du kan hjælpe.

Vibeke Dorph råder til at finde ting, du interesserer dig for

Ensomhed kan have mange årsager. Min erfaring er, at den ofte kan have sin rod i en skjult frygt for at blive afvist af andre. Altså, at vi mennesker ikke selv tør tage initiativer, der involverer andre, fordi vi frygter at få et nej. Her skal vi så huske på, at får vi et nej til noget, så er det ikke os som mennesker, der bliver sagt nej til, så skyldes det som regel, at vedkommende ikke har tid eller mangler overskud til det foreslåede.

Nu får jeg løbende breve fra folk, der føler sig ensomme. Her er mit bedste råd det, jeg også vil give dig her: Du skal finde tre-fire ting, du virkelig interesserer dig for. Det være sig alt fra madlavning til medmenneskelige relationer. Når du har fundet dem, så skal du opsøge de steder, hvor du har mulighed for at dyrke din interesse, samtidig med at du møder andre med samme interesser som dig. Fælles interesser er nemlig grobund for de bedste venskaber.

LÆS OGSÅ: Skal jeg lufte min vrede overfor min veninde?

Det lyder så til, at du selv flot er gået i gang med alt det, men at du endnu ikke har haft held til at møde dine nye venner. Det kan selvfølgelig skyldes, at du blot endnu ikke "har fået bid", men det kan også skyldes, at du ikke er åben nok om dig selv og selv tager initiativ til at ses. Hvis det forholder sig sådan, så prøv at lave din attitude lidt om og kast dig ud i at foreslå ting til de mennesker, du godt kan lide og gerne vil lære at kende.

Som sagt, så går jorden ikke under, fordi du får et nej. Der er bump på vejen, sådan er det, men så længe du selv har sat en kurs, så står du op for dig selv, og det giver selvværd. Og jo, selvfølgelig skal du takke ja til den kaffeinvitation, du har fået, og også øve dig i at være mere tolerant. Det skal vi alle sammen øve os på livet igennem – især når vi bliver ældre. Så afsted med dig og fortsæt endelig jagten på nye venskaber med den kæmpestore jahat på.

Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast

VibekesBrevkasse.jpg

I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.

Lyt til podcastserien her.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.
Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. 

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i over 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen 'Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor'. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse, Venner, Veninder og Ensomhed

610x200_woordy_knap2.jpeg