Vibeke Dorph Brevkasse Min søster skaber splid i familien

Foto: Getty Images Min søster er blevet så sur på min tvillingebror og jeg efter en diskussion, at hun nægter at tale med os, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Min søster skaber splid i familien

For nylig kom min tvillingebror og jeg op at diskutere med vores søster. Hun blev meget sur og nægter nu at snakke med os. Det er ikke første gang, hun har gjort det, og nu er jeg i tvivl om, det er det rigtige, vi har gjort ved at sige, at vores grænse er nået, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om diskussionslysten søster

Jeg har et problem, som jeg gerne vil høre din mening om. Jeg har en storesøster og en tvillingebror. Normalt har vi det alle fint sammen, men min søster kan dog være lidt af en mundfuld, da hun ofte føler sig uretfærdigt behandlet.

For eksempel da vi sidst var samlet til en fødselsdag i familien. Her diskuterede vi politik, og både min far, bror og jeg var enige om én holdning, hvor min søster stod for en anden. Det mundede ud i en voldsom diskussion, fordi min søster ikke kunne acceptere, at vi var uenige med hende. Vi prøvede forgæves at stoppe diskussionen, og til sidst gik min kæreste og jeg en tur for at få luft. Da vi kom tilbage, var min søster og hendes mand så på vej afsted.

LÆS OGSÅ: Min kæreste skaber kaos i mit liv

Efterfølgende stod min bror og jeg og snakkede om, at vi var trætte af, at vi aldrig kunne have en holdning, uden at vores søster skulle prøve at presse hendes ned over os. Dette hørte hendes mand, som sladrede til vores søster. Ugen efter fik vi så at vide fra vores mor, at vores søster var sur og ikke ville se nogen af os. Dette nummer har hun lavet før, og det gør det meget svært for især vores mor, da hun føler, at hun er nødt til at vælge side, da vores søster ellers vil blive sur.

Nu er mit dilemma så, hvad min bror og jeg skal gøre? Vi har ikke lyst til at sige undskyld, men vi kan begge mærke, at det er svært for vores mor, fordi min søster er sur på hende over, at hun ser os. Min søster har lavet de her numre talrige gange. Er det forkert af mig og min bror, at vi nu står fast og ikke siger undskyld?

Vibeke Dorph råder til at bære over men sætte grænser

Det kunne for mig godt lyde til, at din storesøster har utrolig stort fokus på, om hun bliver holdt udenfor og netop derfor ender med at blive det. For i stedet for at tage de konflikter, der gerne opstår i familier, for det de nu engang er, så får hun det til at handle om sin egen status i familien. For eksempel som du beskriver her, hvor en uskyldig diskussion om politik ender med at handle om, hvorvidt man er på hendes side eller ej.

Mennesker som din søster virker ofte udadtil stærke og dominerende – netop, som du beskriver det her. Men deres behov for at styre og dominere dækker gerne over, at de er usikre og frygtelig bange for at blive udstødt. Det er også netop derfor, at de har så travlt med, om andre er for dem eller gør det, de frygter mest, rotter sig sammen imod dem.

LÆS OGSÅ: Jeg har lyst til at slå hånden af min junkiebror

Den usikkerhed kan det være meget godt, at du og din bror skriver jer bag øret, for det lyder også til, at I to er lige lovlig gode til at holde sammen og være enige. Det er rart for jer, men det er helt sikkert med til at trigge jeres søsters mindreværd. Så i stedet for at blæse den nuværende konflikt op i barnagtige højder, så koncentrer jer om at få skabt ro i familien.

Lad være med at puste yderligere til ilden ved at ævle for meget om jeres søster, bær i stedet lidt over med hende og sørg også for at gøre hende klart, at I holder af hende, men at det der med at tage alting så personligt ikke hører hjemme blandt voksne mennesker.

Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast

VibekesBrevkasse.jpg

I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.

Lyt til podcastserien her.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse og Familieliv