Vibeke Dorphs brevkasse
SPONSORERET indhold

Pengene skaber krise i vores forhold

Min kæreste og jeg har fællesøkonomi. Jeg har et fuldtidsjob, og hun studerer. Det har fungeret fint indtil nu, men nu er vi løbet ind i et problem, og jeg ved ikke, hvordan jeg skal forholde mig til det, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Af: Vibeke Dorph Foto: Getty Images
02. jul. 2022 | Livsstil | Hjemmet

Spørgsmål om økonomi i parforholdet

Jeg er en ung mand, der arbejder fuldtid, mens min kæreste studerer. Vi bor sammen og er nu blevet ret uenige om vores økonomi. Som det er nu, går både min fuldtidsløn og min kærestes SU ind på vores fælles konto, den vi begge bruger af.

Vi får hver 1.000 kr. til privatforbrug hver måned fra kontoen. Min kæreste overvejer nu at tage et fritidsjob, men hun vil kun gøre det, hvis hun får hele lønnen, hvilket jeg synes er unfair. Sagen er nemlig, at jeg på grund af mit arbejde ikke har tid til at tage et ekstra job og dermed har jeg ikke selv mulighed for at tjene ekstra.

LÆS OGSÅ: Min mand er gået, og jeg fatter ikke hvorfor

Min kæreste ser studie og fuldtidsjob som nøjagtig det samme. Hvis man vil have ekstra penge udover de 1.000 kroner, må man derfor tage sig et ekstra job. Hvis jeg ikke har tid til det, er det surt for mig, mens hun kan øge sit eget privatforbrug, fordi hun har fritidsjob.

Jeg har foreslået mange forskellige løsninger. Bl.a. at det, hun tjener ved sit fritidsjob, får jeg tilsvarende lov til at tage til mig selv fra min egen løn. Ingen af løsningerne huer dog min kæreste. Hun insisterer på, at vi begge fortsat indbetaler vores indtægter til en fælles konto, får 1.000 kroner hver, mens hun så også skal have den fulde løn fra sit fritidsjob. Det synes jeg er uretfærdigt, men er jeg helt galt på den?

Vibeke Dorph råder til at lade kæresten træffe et valg

De fleste par, der lever sammen, har enten fællesøkonomi eller adskilte økonomier, hvor de beholder deres egne penge og så deles om de fælles udgifter. Det er to modeller, der virker til at fungere fint for de fleste, men da kun hvis man ikke begynder at blande dem sammen efter forgodtbefindende. Det lyder det desværre til, at din kæreste er godt i gang med her.

LÆS OGSÅ: Kan jeg tillade mig at slå op med min plagsomme mor?

For det er jo nok dig, der tjener mest, og her er det derfor fint for hende, at I samler alle jeres indtægter i en fælles pulje og deles tilsvarende om udgifterne. Det er da også helt i orden, at I på den måde deles om det hele, hvad der ikke er i orden, er, når hun så insisterer på, at det ikke er alt, der skal deles, for hun vil også have lov til at tjene sine helt egne penge ved siden af. Den måde at omgås økonomi på er noget rod og ikke rimeligt, især da ikke når du har fuldtidsarbejde og derfor slet ikke har tiden til at tjene ekstra ved siden af.

Derfor synes jeg, at du skal stoppe med at diske op med forskellige løsningsmodeller og i stedet bede din kæreste om at træffe et valg. Nemlig, om I skal have fælles eller adskilte økonomier. Vælger i det første, jamen, så skal I naturligvis også dele den løn, hun tjener på sit fritidsjob.

Vil hun fortsat ikke det, så må I skille jeres økonomier ad, således at I fremover beholder hver jeres og så indbetaler et fast og ens beløb til fælles udgifter. Bed hende om at vælge mellem de to løsninger og gør hende i samme anledning opmærksom på, at det ikke er muligt at få både i pose og i sæk i denne verden, hvis tingene altså skal gå rimeligt for sig.

Anbefalet til dig