Hvilken af disse 4 kærlighedstyper er du?
SPONSORERET indhold

Hvilken af disse 4 kærlighedstyper er du?

Svaret kan gøre dit forhold bedre.

Af:: Tilde Mariann Broge-Starck Foto: Alamy
06. sep. 2015 | Livsstil | ALT for damerne

Der er en årsag til, at nogle mænd synes, det er dejligt, når hans kvinde beder ham skrue låget af den nye Nutella-krukke, fordi hun ikke selv er stærk nok. Imens er der andre, der synes, det er træls, at kæresten ikke selv kan finde ud af at pumpe sin cykel.

Der er de mænd, hvis kammerater undrer sig over, at de finder sig i at være under tøflen. Og så er der dem, der styrer hjemmet med hård hånd, som var han konge i sit eget fire-værelses-med-to-badeværelser-og-carport-rige. Det hele handler om, hvordan vi foretrækker at vise vores kærlighed.

Ifølge professor James Giles ved Institut for Psykologi og Uddannelsesforskning på Roskilde Universitet, findes der fire forskellige måder, vi elsker på. Eller orienteringer, som han kalder dem. 

- De kan hjælpe os til at forstå vores forhold bedre. Hvorfor vi gør bestemte ting. Hvorfor en type adfærd hører sammen med en anden adfærd, forklarer Giles, der for kort tid siden udgav bogen "Sexual Attraction: The Psychology of Allure".

Han understreger dog, at det er for stereotypt at sige, at vi hver især orienterer os i én af disse retninger. Nogle af os vil have tendens til at tilhøre den ene orientering mere en den anden, og vi kan også ændre orientering løbende. Et forhold fungerer bedst, hvis der er en hvis lighed mellem parterne og de retninger, de orientere sig imod, så begge f.eks. kan være både sårbare og drage omsorg.

De 4 kærlighedstyper:
Eller kærlighedsorienteringer, som James Giles kalder dem. 

1. Den afhængige 
Den afhængige vil gerne gøre sig sårbar overfor sin partner, så vedkommende kan vise ham eller hende omsorg.

- Det er helt tydeligt, at nogle kvinder gerne vil være sårbare overfor manden, men ikke vil have, at han er han er sårbar: "Hvis jeg er forelsket i dig, vil jeg gerne være sårbar overfor dig, så du kan passe på mig. Jeg gider ikke rigtigt passe dig." Du kan se det meget let, hvis du kigger på de forskellige parforhold, du kender til. Nogle mennesker vil gerne være passive og have omsorg, siger Giles.

Selvfølgelig gælder det også, at mænd kan være passive i forhold.

2. Den paternalistiske 
- Dette er modsætningen til den afhængige orientering. Den ene vil gerne have, at den anden er sårbar og vil vise omsorg. Mange mænd vil gerne være paternalistiske. De vil gerne passe deres pige. Hun skal være sårbar, hun kan ikke åbne en krukke: "Kan du åbne den for mig?", "Ja, det kan jeg godt!". Mange mænd kan godt lide at spilled den rolle, og der er kvinder som kan lide, at manden spiller den, siger Giles.

Han kender også til parforhold, hvor det er manden, der er den sårbare, understreger han.

LÆS OGSÅ: Videnskaben har bevist det: Derfor venter du så længe på den eneste ene

3. Den sadistiske 
Der er flere måder at reagere på sårbarhed på. Hvor nogle gerne vil drage omsorg, er der andre, der opfatter den sårbare som et muligt angrebsmål. Her finder vi den sadistiske orientering.

- Når sadisten ser en person, der er sårbar, er hans eller hendes tanker, at vedkommende er sårbar overfor skade. Som hvis en kat ser en mus. Det kan nemt ske i et parforhold, at den ene primært opfører sig sadistisk overfor sin elskede, forklarer Giles.

Det er også en af kærlighedens orienteringer.

4. Den masochistiske 
Masochisten vil lige som den afhængige gerne være sårbar, men hvor den afhængige vil drages omsorg for, vil masochisten gerne skades af sin partner.

- I mange forhold er der en lille smule sadisme eller masochisme, fortæller Giles.
Ifølge ham kan det være betinget af barndommen. En forælder har måske været streng, måske brugt straf i sin opdragelse, og efterfølgende undskyldt og understreget, at barnet er elsket.

- Så begynder børn at forbinde straf eller skade med kærlighed, forklarer Giles.
Det kan senere i livet give en orientring mod det masochistiske eller sadistiske.

For at vi kan forstå, hvordan han er kommet frem til de fire orienteringer, er det ifølge kærlighedsforskeren nødvendigt, at vi forstår, hvad kærlighed er. Og det har han naturligvis et bud på baseret på sin forskning. 

LÆS OGSÅ: 10 ting der får dit parforhold til at overleve

Elsk mig tilbage!
- At elske en, er at ønske, at blive elsket tilbage, forklarer James Giles.

- Hvis du er du er forelsket i et andet menneske, vil du altid være interesseret i, at vedkommende også er forelsket i dig. Der findes ikke en slags romantisk kærlighed, hvor jeg elsker hende der ovre, og hvor jeg er ligeglad med, hvad hun synes om mig, siger han.

Er du derimod kun seksuelt tiltrukket et andet menneske, er det ikke så afgørende, om vedkommende også er tiltrukket af dig.

- Det er ikke den grundlæggende kerne i seksualitet. Du kan synes, han er flot og have lyst til at gå i seng med ham, og at det er bedst, hvis han har den samme lyst til dig, men det er ikke nødvendigt.

Derudover er sårbarhed og omsorg to grundlæggende elementer, når vi er i et kærlighedsforhold. For er du forelsket, vil du gerne have, at personen, du er forelsket i, er sårbar, så du kan drage omsorg for vedkommende. Og fordi du gerne vil have, at den anden elsker dig tilbage, ønsker du, at personen skal føle samme lyst til, at du skal være sårbar, så han eller hun kan vise dig omsorg. Det er f.eks. derfor, vi deler vores dybeste følelser og viser os nøgne overfor den vi elsker – det gør os mere sårbare, når vi viser os, som vi er.

Selvom kærligheden mellem en mor og et barn ikke er romantisk, er det faktisk i den relation, vi lærer at være sårbare overfor hinanden og at vise omsorg.

- Det er præcis det forhold, en mor har til sine børn. Barnet er sårbarart, og det elsker moren, for så kan hun passe det og vise det omsorg. Sådan er det stadigvæk i romantisk kærlighed mellem voksne. Vi har stadig samme lyst til, at den anden skal være sårbar, siger Giles.

- Og meget tidligt begynder børnene at efterabe mor, hjælpe hende med at rede hedens hår og vise omsorg overfor hende. Det er den kerne, barnet har lært. Det er kærligheds begyndelse.

LÆS OGSÅ: Det lyder måske tosset, men disse spørgsmål kan gøre dig forelsket

Ingen kærlighed uden sex
Tillid er ifølge Giles også nødvendigt. Tillid har nemlig en særlig forbindelse til sårbarhed.

- Hvis du viser din nøgne krop til din elsker eller elskerinde, er du sårbar overfor ham eller hende, og du må have tillid til personen for at gøre det, så han eller hun ikke begynder at grine eller kritisere dig.

Det er desuden ikke muligt at have et romantisk kærlighedsforhold uden at være seksuelt tiltrukket af hinanden, fortæller han.

LÆS OGSÅ: Få styr på de 5 største problemer i parforholdet og undgå skilsmisse

LÆS OGSÅ: Derfor skal du prøve en trekant i dit parforhold

LÆS OGSÅ: 5 fejl kvinder begår, når de flytter sammen med en mand