Mere end 90 kvinder blev nytårsnat overfaldet og berøvet i den tyske by Køln.
SPONSORERET indhold

Masseoverfald i Køln er ny dimension af kriminalitet

Hvad der skete i Køln nytårsnat er ikke for børn.

Af: Redaktionen
07. jan. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

Af Anne Sofie Allarp

KLUMME: Man kan forestille sig det. omringet af en stor gruppe af mænd, der er samlet for at begå røveri og/eller seksuelle overgreb imod dig. Rystende og chokerende for de kvinder og andre mennesker, der blev ofre for de godt tusinde fulde, aggressive mænd omkring banegården i byen.

LÆS OGSÅ: ”Jeg er blevet kaldt klam, omsorgssvigtende, luddoven og alt muligt i offentlige kommentarfelter”

En ny dimension af kriminalitet, som vi ikke har kendt til før, sagde Kølns politichef. Og det er rystende for os andre, fordi vi ikke er vandt til at sexisme og overgreb udøves så demonstrativt og organiseret af så mange på én gang. Og fordi vi identificerer episoderne nytårsnat i Køln, som noget begået af en minoritet imod kvinderne i en majoritet. Truslen imod livet, som det helst skulle udfolde sig på vores breddegrader, bliver nem at identificere og isolere. Myndighederne i Køln reagerede ved at udsende et katalog med råd til potentielle ofre. Hav et armslængde-princip til fremmede, står der, udsend ikke signaler, der kan forveksles med seksuel interesse. Himmelråbende håbløst, hvilket Kølns borgmester lige nu får at høre på twitter under hashtagget #EineArmLaenge.

LÆS OGSÅ: Ea vejede kun 40 kilo. Her er brevet, hun ville ønske hun havde fået, da hun led af anoreksi

For rådene er jo en, i situationen, virkeligt upassende gentagelse af det velkendte refræn: kvinden kan undgå overgreb, hvis hun agerer på en bestemt måde og tager sig ud på en måde, der ikke provokerer. Det er en klassiker, også i vores kultur-kreds: "Hvis du ikke ville befamles i bussen, hvorfor havde du så lårkort på?" "Hvis du tager med hjem, så lægger du jo selv op til det," "Hvis du ligner en luder, så må du forvente at blive behandlet som en." En individualisering af truslen, og det, der følger af alle de forholdsregler, man som kvinde skal følge for ikke at blive udsat for seksuel vold eller krænkelser, er, at man nødvendigvis må have gjort noget andet, hvis det sker alligevel. Altså man har accepteret risikoen. Skylden overføres fra voldsudøver til offer.

Dette er en integreret del af vores egen kultur. Alle, der anmelder en voldtægt, vil opleve en intens granskning af deres egen adfærd og opførsel. Sådan er det. Og som det lød fra politiet efter fem voldtægter og voldtægtsforsøg under Aalborg Karneval sidste år: "Det er jo det, der kan ske, når der er så mange mennesker samlet og spiritussen går ind, så kan forstanden nogle gange godt forlade gerningsmanden lidt på en måde." Gerningsmanden undskyldes på forhånd.

LÆS OGSÅ: "Forslaget om at beslaglægge flygtninges værdier er et overgreb på Danmarks værdighed som samfund"

Med mindre han er en del af en flok på 1.000, og det er en banegård og ikke en Roskilde-festival. Så er det nemt at se, at individuelle overgreb er et samfundsproblem, og at angreb og krænkelser begået imod enkelte kvinder, er angreb imod alle kvinders bevægelsesfrihed, og dermed et angreb på vores livsform. Det bliver nemt at identificere myndighedernes råd om forholdsregler til den kvindelige del af befolkningen som absurde.

De sociale medier har sydet af oprør siden efter begivenhederne i Køln, og mange af de meningsdannere, der ellers benytter enhver lejlighed til passioneret at tale kvindesag og ligestilling ned, har været meget klare i mæglet i deres forsvar for kvinders rettigheder til at gå på gaden uden at bliver angrebet og til ikke at blive talt ned til af kommunen bag efter. Det er stort. Epokegørende ligefrem. Det skal blive spændende at følge om en frygtelig nat i en tysk storby bliver det, der i Danmark vil blive et vendepunkt for kvinders krav på sikkerhed og frihed i det offentlige rum. Og på retssikkerhed, når skaden er sket.

Lad det være en ny start.

LÆS OGSÅ: Kvinder indeholder mere end æg og æggestokke

LÆS OGSÅ: Chefredaktøren: Vi bombarderes med forbud for at leve op til sundhedsidealerne

LÆS OGSÅ: Er du ofte bekymret? Så er du måske mere intelligent end andre