Eksperterne: Her er de 6 vigtigste ingredienser i et velfungerende parforhold
SPONSORERET indhold

Eksperterne: Her er de 6 vigtigste ingredienser i et velfungerende parforhold

Eksperterne ser parforholdet som en rejse mod den ultimative forbindelse mellem to mennesker. Og særligt seks ting er vigtige for, at I kan nå i mål.

Af: Af Amalie Nebelong Foto: Alamy
05. feb. 2016 | Livsstil | Eurowoman

- Parforholdet er potentielt set det sted, hvor vi kan opleve den gave, det er at blive mødt som dem, vi er, samtidig med at vi sætter en ære i at tilbyde vores partner det samme, siger psykolog Anette Buur Bangsgaard.

LÆS OGSÅ: Derfor holdt han op med at skrive 

Parforholdets ultimative mål er, ifølge hende, at nå til et punkt, hvor vi evner at give hinanden en følelse af, at vi betyder noget for hinanden som dem, vi er. Hvor langt vi er, i forhold til at nå det mål, afhænger af, hvor længe vi har været sammen, og hvor konstruktivt vi har udnyttet vores tid sammen.

LÆS OGSÅ: Så mange sexpartnere synes vi er acceptabelt

For at opnå det ultimative parforhold er der nogle ting, man som par må stile efter. Eurowoman.dk har bedt Anette Buur Bangsgaard og par- og psykoterapeut Ann Dalum nævne de kriterier, der for dem har altoverskyggende betydning i det stærke og givende parforhold.

Eksperterne understreger, at et parforhold ikke nødvendigvis er dårligt, hvis det ikke indeholder alle kriterierne nu og her. Parforholdet er som en rejse, hvor vi over tid forfiner vores tid sammen og udvikler os sammen. Læs med her:

1: At I har forståelse for, at I har brug for hinanden
I dag handler det meget om at være stærk og selvstændig. Men det gælder ikke altid i parforholdet. For faktisk er det okay at kunne læne sig op ad hinanden og have en forståelse for, at hvorvidt du har det godt, har stor betydning for, om jeg har det godt. En stærk følelse af at være i et godt team giver en følelse af tryghed og forankring i tilværelsen, der er en vigtig forudsætning for at kunne gribe livet og føle en glæde herved. Og så viser statistik også, at parforholdet styrker vores helbred både fysisk og psykisk. Hvis I er klar over, hvor vigtigt parforholdet er, vil I også være taknemmelige for at være i et.

2: At I ser parforholdet som en dans og følelserne som musikken
Det at kunne være der for hinanden og være hjælpsom, når den anden har ubehagelige følelser, gør, at vi kan gå meget modgang igennem sammen. I skal anerkende, at I har hvert jeres følelsesliv, men alligevel godt kan være tilgængelige for hinanden og rumme hinandens følelser. Hvis din kæreste har et problem, er det langt fra altid nødvendigt, at du prøver at løse problemet. Oftest har din kæreste mere brug for, at du rummer problemet og er der for hende/ham. Vær stærk for din partner i stedet for at tage problemerne på dig.

3: At der er en god fysisk kontakt imellem jer
Hvis I rører meget ved hinanden, udskiller I oxytocin, der nedsætter følelsen af frygt. Forskning har bevist, at mennesker, der lever med meget fysisk kontakt til et andet menneske, har langt større chancer for at overleve livstruende sygdom.

Hvis I i jeres forhold formår at transformere jeres glæde til fysisk gnist over for hinanden i form af legesyghed og nydelse, er I godt på vej. Seksualitet og erotik er en vigtig del af det at være menneske, og det er her vi stærkest mærker, hvor glade vi er for hinanden. Der er en forskel på at få at vide, at I er glade for hinanden og så også at mærke det rent fysisk gennem berøring.

4: At I forstår at reparere konflikter
Par sårer hinanden. Men det er ikke et kæmpe problem. Problemet opstår, hvis I ikke kan finde ud af at reparere jeres forhold oven på en konflikt. Det afgørende er, om du forstår at adressere et svært øjeblik. Hvis du for eksempel vrisser af din kæreste, har det stor betydning, om du forstår at forklare ham senere, at du havde haft en dårlig dag på jobbet, og at det ikke var på grund af hans strømper på gulvet. Ingen er kloge at høre på, når følelserne tager over. Og vi er følelsesmæssige mennesker, så følelserne vil tage over indimellem. Det handler om, at vi er bange for at miste hinanden, og den frygt kommer til udtryk på en uhensigtsmæssig måde indimellem.

5: At I har en gensidig følelse af fortrolighed
Hvis I er nysgerrige efter at kende hinanden på et dybere plan, vil I med tiden få skabt jer et rum, hvor I kan være dem, I er. Hvor I kan dele jeres drømme og sårbarheder med hinanden uden frygt for, at det vil blive brugt imod jer.

Den dybe fortroligheds-gave er, at den med tiden overflødiggør det arbejde, det er at skulle forstille sig og opretholde en facade, hvilket vi skal i mange sammenhænge af livet – og hvilket også kendetegner forelskelsen i starten af et forhold. Derfor kan vi heller ikke holde til at være forelskede i særlig lang tid, for der er meget forstillelse i den periode og en higen efter kun at vise sine gode sider.

Med den fortrolighed I kan opnå, øger du også din selvindsigt. For når du kan give dig til kende over for et andet menneske og få en respons på det, du viser, sættes der turbo på din egen selvindsigt. Så vokser I ikke kun som par, men også som individer.

6: At I giver hinanden plads
Hvis I giver plads til hinandens forskelligheder og glæder jer over hinandens bedrifter og sejre, vil det styrke jeres gå-på-mod og troen på, at I nok skal klare jer. Det hjælper enormt at have én på sidelinjen, der hepper. Jeres individuelle sejre er også parforholdets sejre.

LÆS OGSÅ: 59 tegn på at du ikke er så original, som du tror

LÆS OGSÅ: Eksperter: Sygt at superslanke instagrammere poster burger-billeder

LÆS OGSÅ: Barbie har taget et par kilo på