ALT for damernes kandidattest blev diskuteret i Go Aften Live

Foto: Privat ALT for damernes kandidattest blev diskuteret i Go' Aften Live tirsdag. Her bestod panelet af: Chefredaktør Rikke Dal Støttrup (øverst tv.), musiker og forfatter Sanne Gottlieb (øverst th.), Laura Lindahl (K) (nederst tv.) og tidligere minister Grethe Fenger Møller (nederst th.)

Debat i Go’ Aften Live: ”Jeg siger ikke, at det skal være 50/50, men…”

ALT for damernes kandidattest med kun kvindelige kandidater får opbakning fra kvindeforkæmper og tidligere minister, Grethe Fenger Møller.

Danmarks første kvindelige konservative minister, Grethe Fenger Møller, var i 1970’erne selv med til at demonstrere med budskabet ”Stem på en kvinde”. Og hun er begejstret for ALT for damernes kandidattest med kun kvindelige kandidater.

Det fortalte hun i Go’ Aften Live tirsdag.

”Det understøtter budskabet på en moderne måde. For mig er det afgørende, at mænd havde valgret først, og så kom kvinder ind og fik valgret i 1915, og de kom ind som det ANDET køn. Hver gang en kvinde skulle vælges på en plads, så skulle en mand ud, og jeg synes, det er vigtigt, at begge køn er repræsenteret, så man får en diversitet og en rummelighed og synspunkter, så man gør demokratiet fuldt.”

Meget er sket, siden Grethe Fenger Møller var arbejdsminister fra 1982 til 1986, men i dag er fordelingen i de danske kommunalbestyrelser og byråd stadig skævt fordelt mellem kønnene.

Kvinderne udgør nemlig kun en tredjedel af kommunalpolitikerne.

”Jeg siger ikke, at det skal være 50/50 for, at det er i orden, men der ligger noget i, at vi stadig lever i resterne af et mandssamfund”.

Læs også: Kend din kvinde, før du stemmer: Tag ALT for damernes kandidattest

Har du hørt en mand sige det?

I samme program deltog også Laura Lindahl (K), som stiller op til byrådet i Frederiksberg Kommune. Hun vil ikke have, at nogen stemmer på hende, fordi hun er kvinde.

"Jeg vil selvfølgelig tage imod det kryds, men jeg vil da være meget mere stolt, hvis jeg fik det, fordi man synes, at jeg har de rigtige holdninger, og at jeg kæmper godt for dem. Der er rigtig mange gode grunde til at stemme på mig, men jeg synes ikke, at mit køn er et af dem”, sagde hun i programmet, men blev mødt af et modspørgsmål fra den 79-årige eksminister: ”Har du nogensinde mødt en mand, der siger: Vælg mig ikke på grund af mit køn, vælg mig for mine holdninger?”

I programmet understreger Rikke Dal Støttrup, chefredaktør for ALT for damerne, at testen er lavet for at få os til at overveje at stemme på en kvinde – selvom der er færre af dem på stemmesedlerne.

”Du bør stille dig selv det spørgsmål: Hvorfor ikke gøre det, og dermed slå to fluer med et smæk? Så du både kan finde en, der passer til din ideologi, selvfølgelig, og du samtidig bidrager til lige repræsentation i kommunalpolitik.”

Læs meget mere om overvejelserne bag ALT for damernes kandidattest her.

Kend din kvinde, før du stemmer

ALT for damerne Kandidattest.jpg

ALT for damerne og ALT.dk har i anledning af kommunalvalget den 16. november 2021 fået udviklet vores egen kandidattest – med kun kvindelige kandidater.

Det gør vi for at sætte fokus på den skæve repræsentation i kommunalpolitik, hvor kun hver tredje er kvinde.

Vi kalder testen Kend din kvinde, før du stemmer, og her kan du finde den kvindelige kandidat i din kommune, som matcher dig bedst. 

Læs vores overvejelser om testen her.

Spørgsmålene centrerer sig om de 10 emner, som danske kvinder ifølge en rundspørge, ALT for damerne har foretaget i samarbejde med Norstat, ser som de vigtigste i kommunalvalget.

Tag testen her

Se, hvad vi ellers skriver om: Valg, Ligestilling, Feminisme, Politik og Samfund

610x200_woordy_dmjpg.jpg