Celeste Barner
SPONSORERET indhold

Instagram i shitstorm: I censurerer tykke og sorte mennesker

Hashtagget #CelesteChallengeAccepted har endnu engang sat gang i debatten om Instagrams algoritmer, der kritiseres for at favorisere tynde, hvide kvinder.

Af: Cille Lewinsky Foto: Instagram / Celeste Barner
21. okt. 2020 | Livsstil | ALT.dk

Instagram favoriserer tynde, hvide og ciskønnede mennesker.

Sådan lyder kritikken – endnu engang – efter den kendte, australske komiker og mediepersonlighed Celeste Barber i sidste uge delte et billede med sine 7,4 millioner følgere, hvor hun imiterer og parodierer et Instagram-foto af den tidligere Victoria’s Secret-model Candice Swanepiel, der næsten afklædt holder om sit bryst.

Instagram valgte herefter at censurere komikerens billede.

Det skriver The Guardian.

Censureringen betød, at Celeste Barbers fans ikke kunne dele hendes post, og nogle brugere blev mødt med beskeden om, at billedet gik imod mediets ”retningslinjer for nøgenhed og seksuel aktivitet”.

Billedet var en del af komikerens serie #CelesteChallengeAccepted, hvor hun parodierer kvinder, der lever op til de såkaldte ”skønhedsidealer”, men denne gang blev netop dette foto åbenbart for meget for det sociale medie – og det fik Barber til tasterne:

”Hey Instagram, ryd ud i jeres body-shaming standarder, guys”, skrev hun, hvorefter hun delte et screenshot fra en af sine fans med afvisningen af billedet.

”Det er 2020. Følg med,” lød det fra Barber.

Instagrams chef for Public Policy, Philip Chua, har følgende kommentar til sagen:

"Vi har undskyldt direkte til Celeste for denne fejl. Det burde ikke kunne ske, og vi er dedikerede i forhold til at adressere alle former for ulighed på vores platforme. Vi forventer at opdatere vores bryst-dæknings-politikker meget snart for at sikre, at alle kropstyper bliver behandlet fair."

Langt fra første gang

Det er langt fra første gang, at Instagrams algoritmer favoriserer visse kropstyper.

I juni i år oplevede den sorte plus-size-model Nyome Nicholas-Williams, at et billede af hende i bar overkrop blev slettet af det sociale medie med advarsler om, at hendes konto kunne blive deaktiveret.

”Millioner af billeder af meget nøgne, tynde, hvide kvinder kan findes på Instagram hver dag”, sagde Nyome Nicholas-Williams blandt andet dengang til The Guardian:

”Men en tyk, sort kvinde, der fejrer sin krop, bliver bandlyst? Det var chokerende for mig. Jeg føler, at jeg har fået mundkurv på.”

Hundredvis af brugere på Instagram valgte derefter at dele billeder af Nyome Nicholas-Williams med hashtagget #IwanttoseeNyome i protest mod Instagram, og det sociale medie undskyldte officielt over for modellen og verificerede hendes konto.  

"Min konto er lige blevet verificeret, jeg har forsøgt i MÅNEDSVIS!! Jeg er glad for det, men ville bare ønske, at det var under bedre omstændigheder," skrev Nyome Nicholas-Williams på sin profil den 10. august.

I juni måned anerkendte Instagrams CEO Adam Mosseri, at platformen skal blive bedre til at kigge indad og undersøge, om deres algoritmer er med til at undertrykke sorte stemmer og andre marginaliserde grupper på Instagram.

#DontDeleteMyBody

Men nu – kun tre måneder senere – vidner den nylige sag med Celeste Barber om, at der ikke er sket ret meget, når det kommer til diversitet på Instagram.

Det sker ellers i kølvandet på, at Kayla Logan, en amerikansk plus-size blogger og influencer, her i oktober igangsatte hashtagget #DontDeleteMyBody, fordi hun ønsker at gøre opmærksom på den tykfobi og racisme, der hersker på Instagram, og komme problemet til livs – en gang for alle, skriver The Guardian.

Den 1. oktober delte 50 tyk-influencere fra hele verden derfor et billede af sig selv – enten afklædt eller som et sjovt ”fashion”-foto – med ordene: ”Hvorfor censurerer IG (Instagram, red.) min krop og ikke tynde kroppe?”

Efterfølgende skrev mange af influencerne, at deres billede – måske forventeligt – var blevet fjernet fra Instagram eller ikke kunne videredeles.

Særligt slemt gik det udover influencer Kalae Nouveau, hvis eneste billede, der fik lov at stå tilbage, var et, hvor hun på en grå baggrund skrev:

”Jeg er træt. Jeg fortsætter med at fortælle jer alle, at I ikke skal slette min krop i morgen. #DontDeleteMyBody”.

Denne artikel er opdateret 23. oktober med en kommentar fra Instagram.

Anbefalet til dig