Karriereklummen: Tør kvinder ikke få de gode job og tjene kassen?
Karriereklummen: Tør kvinder ikke få de gode job og tjene kassen?

kvinder karriere

Tør kvinder ikke få de gode job og tjene kassen?

Så er den her igen ... debatten om, at mænd tjener mere end kvinderne. Og hvorfor nu det?

Der er mange teser om, hvorfor kvinder tjener mindre end mænd:

- Kvinderne er for tilbageholdende i lønsamtalen – de besider ikke samme konkurrencegen som mændene.
- Kvinderne tør ikke tage de job, som giver de gode lønninger (typisk lederstillingerne)
- Kvinderne har samlet set mindre tid på arbejdsmarkedet end mændene, fordi de er på barsel
- Kvinder gider ikke/prioriterer ikke at netværke

Præsidenten for The American Economic Association, Claudia Goldin, som også er Harvard professor har i mange år forsket i problematikken og udkom med resultaterne af sine undersøgelser for nylig. Undersøgelsen blev omtalt i Børsen i sidste uge.

Derfor tjener vi mindre
Konklusionen af undersøgelsen er, at kvinderne ønsker mere fleksibilitet i arbejdstiden – de kan ikke stå til rådighed på alle tider af døgnet pga. familien og børn, og derfor tager de ikke de job, som kræver, at de står fuldt ud til rådighed. Hermed går de også glip af de gode indtægter, fordi lønnen er forholdsmæssig bedre i de job, hvor man står ubegrænset til rådighed end dem, som falder indenfor faste tidsrammer.

Jeg er faktisk næsten enig i denne konklusion. Det kan være svært at få både en karriere, hvor man skal stå fuldt ud til rådighed på arbejdspladsen og et familieliv til at hænge sammen. Dette gælder dog både for mænd og kvinder. Derfor har den ikke meget med løndiskussionen at gøre, og derfor kan konklusionen tåle uddybning.

Det er stadig det mest normale, at det er kvinderne der tager hjemmetjansen
Det kan godt være, at det er en gammeldags holdning, og at vi ikke har lyst til at erkende det, i vores moderne samfund – men det er stadig oftest kvinderne, der tager hjemmetjansen. Og det er i langt de fleste tilfælde kvinderne, der vælger at "ofre karrieren" nogle år, for at passe børn og familie, og skabe ro omkring hjemmet.

Og dermed er det rigtigt, at vi kvinder – i et samlet hele – er kortere tid på arbejdsmarkedet, end mændene. Men det behøver jo ikke betyde dårligere løn.... Gør det?

Vi behøver ikke at få mindre i løn
Nej – det betyder ikke, at vi kvinder så automatisk får lavere løn end mændene. For det er fuldt ud muligt, at nå de samme karrieremål over et helt arbejdsliv, som mændene, selvom vi kvinder prioriterer familien lidt højere undervejs. Langt de fleste arbejdsplader har nemlig indset nødvendigheden at tilbyde fleksibilitet i arbejdstiden, for at kunne tiltrække de bedste kompetencer.

Der findes rigtig mange gode arbejdspladser, hvor der er lige gode og fleksible vilkår for en super spændende karriere med masser af ansvar, selvom man er midt i sin "børneperiode". Men disse vilkår er jo lige for mænd og kvinder.

Så – hvad er det så?
Så hvad sker der... hvad er det der gør, at kvindernes lønniveau stadig er lavere end mændenes?

Kan det være fordi, vi kvinder ikke kun går på arbejde for at tjene til livet, men også går på arbejde fordi vi kan lide det, kan lide anerkendelsen og følelsen af at udrette noget – at gøre en forskel?

Kan forklaringen være, at vi kvinder ofte synes at den sidste del her, er lige så vigtig – eller vigtigere end vores løn, når vi har opnået den løn, som er tilstrækkelig til at dække os ind i hverdagen?

Jeg tror godt vi kvinder, tør bryde gennem glasloftet og få de gode job. De tør også godt tage kampen op og deltage i konkurrencen, om de gode job. Jeg tror måske bare, at vi kvinders fortolkning af, hvad det gode job er, er forskellig fra det, som mændene synes er de gode job og at vi ikke nødvendigvis synes at de mest løntunge job er de mest interessante.

Dét motiverer os
Jeg tror, at kvinder i langt højere grad er motiveret af det, at det job er udfordrende og udviklende, end de er motiveret af, hvad de tjener.

Når kvindernes lønniveau har nået det tilstrækkelige til at dække hverdagen ind, tror jeg, vi går mere op i om jobbet er udviklende, givende, om det giver os anerkendelse og om vi kan gøre en forskel.

Derfor tror jeg, vi stadig ser en forskel i lønniveauet mellem mænd og kvinder.

Og i det lys, er det så oven i købet helt naturligt.

Rigtig god arbejdslyst derude.

LÆS OGSÅ: Sådan når du dine karrieremål i det nye år

Alice Louise Wedell-Neergaard

Alice er specialiseret i ledelse og forretningsudvikling. Hun har arbejdet med topledelse i Tryg i mange år og driver i dag virksomheden HeartPerformance ved siden af sit job som HR-chef i Chr. Olesen & Co. A/S.

Alice underviser og coacher ledere, som ønsker sparring og udvikling til en opgave, et projekt eller til egen udvikling.

Derudover skriver Alice om karriere her på ALT for Damerne og biver jævnlig brugt til udtalelser om ledelse og karriere i forskellige medier.

Privat har Alice tre børn på 20, 17 og 14 og har haft fokus på at skabe en fornuftig balance mellem karriere og familieliv. En kompetence og erfaring, som Alice også meget gerne deler ud af.

Se, hvad vi ellers skriver om: Karriere og Job