Mikael Jarnvig
SPONSORERET indhold

"Jeg ville nok være gået konkurs, inden jeg var færdig"

Tv-meteorolog Mikael Jarnvig glæder sig til endnu en sommer på idrætshøjskole med sin familie. Han vil også gerne en tur ud i naturen, og så er der den gamle drøm om en autocamper.

Af: Marie Varming Foto: Jens Bach
04. aug. 2022 | Livsstil | Hjemmet

Min barndoms sommer

"Jeg er nummer to ud af fem søskende, og hver sommer blev vi proppet ind i bilen – det var en Taunus 12 M og senere en Opel Rekord Olympia – og kørte af sted med telt. Vi boede aldrig på campingplads, men på forskellige steder, som min far kendte. Nogle gange besøgte vi familie i Jylland, men andre gange var vi i Sverige eller Norge. En enkelt gang var vi blevet så store, at vi ikke kunne være alle syv i bilen, så min storebror og jeg sejlede fra Tuborg til Landskrona og cyklede med fornøden bagage i to dage, til vi kom til Bolmen – et par hundrede kilometer."

"Vi havde aftalt at skrive beskeder undervejs til resten af familien, som kørte et par dage senere. Så havde vi for eksempel aftalt at lægge et brev i den sydligste del af kirkemuren i en eller anden svensk by, hvor vi skrev, at vi havde været der og nu var på vej videre. Dengang var man ikke så bange, for jeg ville da ikke lade mine egne børn cykle til Sverige som 13-14-årige."

LÆS OGSÅ: Guide til sommer i Danmark: Her er 7 steder, du er nødt til at opleve

En særlig sommer

"Jeg kan tydeligt huske sommeren 1975, som var den varmeste sommer i danmarkshistorien med temperaturer op i nærheden af 37 grader. Jeg var militærnægter, fordi jeg ikke ville have noget med skydevåben at gøre – hellere radioer og spader – så jeg skulle i Civilforsvaret fra februar til november. På grund af min uddannelse som meteorolog kom jeg i signalspecialdelingen, som havde med kommunikation at gøre. Det var lige i halen af Den Kolde Krig, så det handlede meget om atom-, biologisk og kemisk krigsførelse, og hvor borgerne skulle indkvarteres i tilfælde af krig. Vi kørte rundt i skovene i landrovere og rekognoscerede. Jeg havde været spejder som barn, og det føltes som én lang spejderlejr."

Sommer i Danmark er for mig...

"et must. Da jeg blev gift med min kone, rejste vi meget i verden, indtil vi fik vores første barn. Vi har været i USA, i Mexico, i Afrika, på Seychellerne og i Rusland, men de senere år er det blevet så tydeligt for mig, hvor meget flyrejser skader vores klima, så vi har faktisk ikke fløjet i fire-fem år nu, og jeg ville ikke være meget for at gøre det. Jeg holder selv foredrag om klimaet, og mit hovedbudskab er, at vi skal skære ned på blandt andet flyrejser. Så dur det jo ikke at flyve hele verden rundt med sin familie."

Den perfekte sommerdag

"Lad os starte med vejret: Det er tørvejr med sol og spredte skyer og temperaturer i nærheden af 22-23 grader. Gerne lidt vind uden at være blæsende. På den perfekte dag vil jeg gerne være ude i naturen og gå en tur i skoven, ved stranden eller på markerne. Jeg kan godt lide storslåede landskaber, for det siger mig meget mere end at ligge på en 30 grader varm sandstrand sammen med 10.000 andre solcremestinkende mennesker. Næ, hellere ud i de flotte landskaber. Jeg vil gerne have min kone og vores børn med, og jeg vil rigtig gerne spise medbragt mad i det fri. Jeg synes ikke altid, restaurantbesøg er en succes, når man har børn med, så jeg tager min mad med hjemmefra."

LÆS OGSÅ: Natasja Crone: ”Det har jeg sjovt nok altid oplevet en stor tryghed i”

Min sommerdrøm

"Jeg har mange gange i mit lange liv set autocampere og tænkt, at det kunne være fedt at købe en gammel kasse af en bil og selv lave den om til en autocamper og køre en lang tur ud i Europa. Jeg kan godt bygge selv, selvom det indtil nu mest har været i mursten og træ. Men jeg havde engang en gammel postbil – en Opel Blitz – som jeg købte på en auktion, og den ville have været genial til det. Men jeg ville nok gå konkurs, inden jeg var færdig med at bygge den om til en autocamper, for det ville i givet fald være en lastbil på hvide plader med en kæmpe dieselmotor, som ville kræve en månedsløn, bare man trykker på speederen."

Sommer med mine børn

"Jeg er altid sammen med mine børn, når de har ferie, og nyder at være sammen med dem, fordi jeg ofte først har fri klokken 22 til hverdag. De seneste fem år har vi været på familiehøjskolen IHÅ, som er en idrætshøjskole i Aarhus. At vi valgte det, skyldtes, at vi skulle flytte fra København til Aarhus på grund af mit arbejde, og for at give børnene en god oplevelse og måske nogle aarhusianske venner, tog vi forinden på den højskole. Nu har vi været der fem år i træk, men jeg må indrømme, at vi mest har mødt andre københavnere. Der er fuldt program med gymnastik og boldspil."

"De voksne skal ikke røre en finger, for der bliver serveret mad og vasket op for os. Så der er kolbøtter og flikflak fra morgen til aften. Jeg har også selv deltaget i mange af aktiviteterne som for eksempel badminton, mountainbike, rulleskøjter og havkajak. Hvis man ikke gider være med en dag, er der altid nogen, man kan sidde udenfor og sludre med. Man er indkvarteret på tomandsværelser, og så lægger vi en madras på gulvet efter behov. Børnene har altid nogen at lege med på deres egen alder, så vi ser dem næsten kun til måltiderne."

Anbefalet til dig