Jane Austen

Foto: Karin Gråbæk, All Over Groombridge Place

Jane Austen

Rejs i Jane Austens fodspor

I 200-året for første udgivelse af ”Stolthed og fordom” er der ekstra fokus på forfatterens idylliske engelske hjemegn.

Hjem til Jane
Hendes første roman, ”Fornuft og følelse”, udkom først i 1811 under det besynderlige pseudonym ”A Lady”. Hun var på det tidspunkt flyttet ind i et lille hus på Chawton House Estate, som hendes bror havde arvet. I dag er huset omdannet til Jane Austen’s House Museum, hvor man kan se møbler, ejendele og nogle af manuskripterne. Til september åbner en udstilling med kostumer fra tv-serien ”Stolthed og fordom”. Ja, vi håber, at Colin Firths skjorte er med...
Jane-austens-house-museum.org.uk

Tilbage til rødderne
Mange fans drager til den idylliske Hampshire i Steventon, hvor Jane Austen blev født i 1775. Men da Austens barndomshjem er revet ned, vil vi hellere til Kent og opleve smukke og hemmelige haver og det imponerende Groombridge Place, som er blevet en turistattraktion efter at have været med i filmudgaven af ”Stolthed og fordom” (den med Keira Knightley). Da Austens far i 1797 tilbød romanen til et forlag, fik han i øvrigt afslag.
Groombridge.co.uk

På skolebænken
Endnu mere hardcore fans tilbringer sommeren på et tougers Jane Austen-kursus på Oxford University Summer School. Forfatteren var selv 12 år gammel, da hun sammen med søsteren blev sendt til universitetsbyen for at få undervisning i løbet af sommeren 1783. I dag kan man se nogle af Jane Austens originale manuskripter på St. John’s College og Bodleian Library i Oxford.
Oxford-royale.co.uk, Sjc.ox.ac.uk, Bodleian.ox.ac.uk

Tea time med forfatteren
Bath med sin perlerække af gregorianske bygninger og kurbade er et must. Byen ligner på mange måder sig selv fra dengang, 26-årige Austen kom hertil med familien og skrev ”Northanger Abbey” og ”Persuasion”. Årets Jane Austen Festival i september bliver den største nogensinde. Husk at få en traditionel afternoon tea på The Regency Tea Room i The Jane Austen Centre.
Janeausten.co.uk/festivalhome

Farvel
Historien om Jane sluttede alt for tidligt. Hun døde 41 år gammel i et hus i Winchester og blev begravet i Winchester Cathedral, der hele året har en særlig udstilling som hyldest til Austens liv. I jubilæumsåret kan man også drikke high tea i katedralen.
Winchester-cathedral.org.uk

LÆS OGSÅ: 5 tip: Tag på kaffeferie i Wien

Se, hvad vi ellers skriver om: Rejseguide

610x200_woordy_knap2.jpeg