Gule skjolder på tøjet
SPONSORERET indhold

Sådan slipper du af med de gule skjolder under armene

Mange bruger klorin, når den gule farve på T-shirten skal fjernes, men faktisk virker det stik modsat. Ved hjælp af en ny deodorant, og få huslige råd, kan dine hvide trøjer få fornyet liv!

Af: Frederikke Pontoppidan Foto: iStock
05. aug. 2016 | Livsstil

Vi kender alle sammen til de gule skjolder på vores nye, hvide skjorte. Efter vi kun har brugt den én gang. Og så meget svedte vi da heller ikke forleden?

Nej, du gjorde nemlig ikke! Og det er hverken din eller dine armhulers skyld, at det hvide stof bliver gult. Måske lidt din faktisk, fordi det handler om, hvilken deodorant du bruger. Selvom det er din yndlings, som dufter fantastisk og er helt unik, så er den ikke din ven, hvis den indeholder aluminium. De gule skjolder på trøjen kommer nemlig på grund af en kemisk reaktion mellem sved, tekstil og aluminium. Så næste gang du står og skal vælge ny deodorant, så sørg lige for at dobbelttjekke, at den er uden aluminium. Der findes masser! Og så er dit problem faktisk løst.

Hvis uheldet allerede er ude!
Skulle du, som de fleste af os, have brugt en deodorant med aluminium i utallige år, så har du måske mange hvide T-shirts, skjorter og stroptoppe, som nu er blevet ofre for misfarvning. Men det er faktisk nemmere, end du tror, at fjerne de gule skjolder på tøjet, så du igen kan gå med din yndlingstrøje. Det handler bare om at bruge den helt rigtige blanding af meget simple produkter.

LÆS OGSÅ: ALT for damerne undersøger 16 sundhedsmyter

Vi ringede til Lektor i Rengøringskemi på Professionshøjskolen Metropol og forfatter til rengøringssitet Pletvæk.dk, Michael René, og spurgte ham; Hvad er dit bedste tip til at fjerne gule skjolder på hvide trøjer?

”Jeg bruger eddike. Ikke den karamelfarvet fra supermarkedet, men den hvide af slagsen.
Den blander du op, så blandingen hedder 3/10. Altså tre dele hvid eddikesyre og 7 dele lunt vand.

Så lægger du trøjen i blød, hvor den gerne må ligge over natten eller hvert fald den halve dag. En gang i mellem kan du lige skrubbe med hænderne på pletterne, men ellers skal den bare ligge. Når trøjen skal op, så sørger du for at vride den godt og skylle den igennem i koldt vand.

Bagefter skal den i vaskemaskinen og vaskes på de grader, som trøjen kan holde til. Står der i vaskeanmærkningen, at den kan holde til 60 grader, så skal den have de fulde 60 grader. Hvis de gule skjolder ikke er forsvundet, så gentag processen med eddiken. Fejlen er faktisk ofte, at folk giver op efter første gang. Bemærk dog, at trøjer med logo ikke kan tåle eddikesyreprocessen på selve logoet.”

LÆS OGSÅ: 17 tips, der letter din hverdag

En anden yderst effektiv løsning!
Hvis eddikesyren ikke virker, så er der stadig hjælp at hente! På siden Racked giver de os nemlig nogle utrolige effektive råd. Almindelige blegemidler som eksempelvis klor er et stort nej! Klor gør faktisk den gule plet endnu værre, så den syner endnu mere solgul. Hvilket er det sidste, vi ønsker. Grunden til det findes i forklaringen af den gule plet. Den falder nemlig under kategorien protein pletter, som kræver en helt særlig behandling. Nemlig oxyderet blegemiddel! Kender du heller ikke det? Så får du lige en hurtig guide!

Oxyderet blegemiddel er faktisk en af de mest skånsomme måder at blege på, fordi det er uden klor. Det hjælper til at fjerne genstridige pletter, lugt og især gullige svedpletter. Det er derfor perfekt til vores formål! Det er faktisk nemt at lave til hjemmebrug, for det består kun af brintoverilte 3% og vand. Find en stor beholder, som kan indeholde to liter. Den hælder du to kopper brintoverilte 3% i, og bagefter skal resten af beholderen fyldes op med varmt vand. Så har du din beholdning af oxyderet blegemiddel!

Du kan enten tage en kop af det og smide i vaskemaskinen, så det fungerer som pletfjerner, men har de gule skjolder på trøjen siddet i længere tid, så skal der mere drastiske metoder i brug! Du skal finde din bedste balje, fylde den op med varmt vand, indtil trøjen er dækket, og tilsætte en kop af din nye oxyderede blegeblanding. Skrub trøjen godt i vandet, så fibrene åbner sig, og lad den ligge, indtil du synes, at pletten er forsvundet. Det er også en proces, som gerne skal tage en halv dag.

Når du synes trøjen er færdig, så vrider du den godt for vand, så den ikke er drivvåd. Bagefter vasker du den på dit almindelige program i vaskemaskinen. Når du tager den ud, er dagene talt for gule skjolder på hvidt tøj!

 

LÆS OGSÅ: Sådan får du en god nattesøvn i sommervarmen

LÆS OGSÅ: Guide: Sådan behandler du stik og bid fra sommerens giftige dyrDe

LÆS OGSÅ: 5 bedste måder at organisere dine apps på iPhone