Laila Pawlak
SPONSORERET indhold

Kvinderne strømmer til Lailas branche: "Her har man mulighed for at ændre noget i verden"

Silicon Valley er kommet til Danmark, og Singularity-U Denmark har slået dørene op i Copenhagen Science City på Nørrebro. Chefen for det hele hedder Laila Pawlak, og hun har en klar mission.

Af: Christina Andreasen
28. aug. 2017 | Livsstil | ALT.dk

Der er især ét sted, hvor forandringen tydeligt ses: i kantinen.

Hvor Laila Pawlak før så mænd sidde på rad og række og indtage deres mad, er det et langt mere varieret billede, som hun ser i dag.

– Jeg vil tro en tredjedel af de startup-virksomheder, vi har i huset, har kvindelige chefer. Man kan se det, når vi spiser frokost. Normalt i tech-miljøer sidder der nærmest kun mandlige kodere på række og spiser. Men her er der en kæmpe overrepræsentation af kvinder i forhold til normen i startup-miljøer, forklarer hun.

Laila Pawlak ved, hvad hun snakker om. Hun har to gange været nomineret som årets kvindelige iværksætter herhjemme, er selv investor i startups, og hun har i årevis været efterspurgt verden over til at hjælpe opstartsvirksomheder i tech-branchen i gang.

Nu er hun leder af Singularity-U Denmark i København, der er det første sted uden for USA, hvor Silicon Valleys eftertragtede ’Singularity University’ har åbnet et stort uddannelsessted for innovation, teknologi og iværksætteri.

Men hvor den slags engang var en mandeklub, sker der for alvor en udvikling i disse år, hvor langt flere kvinder bryder ind på dette ”mandedomæne”.

LÆS OGSÅ: Dennis’ sekretær modtager ofte blomster, chokolade og tilbud om dates. Men hun findes slet ikke

Kvinder vil ændre noget i verden

Ifølge Laila er der flere årsager til den udvikling. Hun peger på, at kvinder i højere grad udforsker teknologi og helt banalt, at teknologi i dag er relevant i alle fag og brancher. Hun tror også, at når først der er én kvinde i ledelsen, har det i sig selv en rollemodels-effekt, der gør, at kvinder bedre kan se sig selv arbejde der. Og endelig har Singularity-miljøet en defineret mission om at gøre verden til et bedre sted, hvilket også tiltrækker flere kvinder.  

– Der er en mening med det arbejde, der bliver lavet her. Kvinder kommer ikke herind, fordi det er et job, men fordi de vil ændre noget i verden. Vi har lige gennemgået mere end 500 ansøgninger til vores nyoprettede stillinger, og der var en overvægt af kvinder blandt vores ansøgere. Næsten alle havde noget med i deres ansøgning om at ville gøre en større forskel. Hele tech-feltet har tidligere været meget nørdet og meget mekanisk med dimser, dutter, nuller og ettaller. Nu er der kommet meget større fokus på, at vi også skal have brugervenlighed, etik og et ’human touch’. Jo mere teknologiske vi bliver, jo mere menneskelige har vi også brug for at blive.

Lailas mission er netop at skabe begejstring omkring teknologi og bruge det til at løse de helt store problemer i verden, som i Singularity-regi bliver kaldt ’Global Grand Challenges’.

Hun nævner som eksempel, at man da godt kan lave en app, hvor det ser ud som om, man drikker en øl. Det er måske sjovt, men hvis man tog den samme mængde ressourcer og viden, det kræver at lave den slags apps og i stedet brugte kræfterne på at løse udfordringer som, hvordan vi renser vandet for de 1,8 milliarder mennesker, der drikker vand inficeret med toiletvand, eller skaber en app som Tiimo, der hjælper ADHD børn med at navigere dagligdagen, så bidrager det nok mere til vores samfund.

– Når alt kommer til alt, handler det jo om: Vi har 24 timer i døgnet. Hvad bruger vi dem på? Bruger vi dem på noget, hvor vi føler, vi har et meningsfuldt liv, og hvor vi bidrager til noget, der er større end os selv? Jeg tror på, at så længe man føler, man bidrager positivt til den verden, man er en del af, så skaber det også mere livskvalitet og værdi – både for den enkelte og for vores samfund.

LÆS OGSÅ: Plamena Cherneva er kvinde, koder og stifter af WonderCoders

Teknologi er positivt

Et af de helt store problemer er ifølge Laila, at medierne og vi selv konstant er med til at italesætte, at teknologi skaber problemer. At mobiltelefonen fx er den store synder, der stjæler al vores tid.

– Det kan der være noget om, men teknologi er mange ting. Det gør, at jeg kan tale med mine børn, når jeg er ude at rejse. Det gør, at min mand overlevede kræftbehandling. At tusindvis af kvinder kan få børn, selvom de ikke kunne tidligere. At de kan se deres barn blive scannet. At vi får frigjort tid. Vi glemmer, at teknologi gør en masse fantastiske ting for os, som er med til at understøtte vores livskvalitet. Den historie bliver ikke altid fortalt, siger Laila og fortsætter:

– En person sagde til mig for nylig, at pga. mobiltelefonen, snakker hun og hendes mand ikke længere sammen, og hun bebrejdede teknologien. Men det er måske ikke på grund af mobiltelefonen, at de ikke snakker sammen længere? Måske bliver teknologien bare syndebuk.

Hun uddyber med pointen om, at en af grundene til, at vi kan lave dette interview er, fordi der er nogen, der i sin tid lavede en robot, som vasker vores tøj. På den måde fik kvinderne frigjort en masse tid, så de kunne indtage arbejdsmarkedet.

– Nu kan vi ikke længere leve uden. Og vi har sørme også fået en tørretumbler, en opvaskemaskine og en mikroovn. De her robotter har frigjort vores tid, så vi kan frisætte det menneskelige potentiale, vi har. Det, glemmer vi nogle gange, er en god ting.

Laila understreger, at hun ikke selv er en haj til teknologi, men at hun derimod finder det fascinerende, hvad man kan bruge teknologi til. Især fordi hun har set, hvordan det bogstaveligt talt kan ændre folks liv. Derfor investerer hun også i iværksættervirksomheder, der bruger teknologi til at gøre en forskel for mennesker – bl.a. Be My Eyes, der bruger teknologi til at gøre livet nemmere for blinde og svagtseende.

LÆS OGSÅ: Sådan vælger du den rigtige mand - og 9 andre karrierebud fra Malou Aamund

Danmark kan blive frontløber – og kvinderne er afgørende

Laila påpeger, at der ligger en mulighed for, at vi i Skandinavien kan blive frontløber og rollemodel for resten af verden. Her har vi nemlig en særlig model ift. arbejdsmarkedsvilkår, velfærd, uddannelse osv., som mange opfatter som unik, samtidig med at vi kan noget med bæredygtighed, har en fornuftig tilgang til diversitet og er relativt åbne som samfund.

– Hvis vi samtidig bliver dem, der kan noget med teknologi og kan oversætte det til løsninger, så har vi en mulighed for at blive rollemodeller for hele verden. Men det kræver, at vi har den her begejstring for teknologi og er nysgerrige på, hvad det virkelig er, den kan gøre for os. Og her kan kvinder virkelig være med til at gøre en kæmpe forskel. I mange lande er teknologi og tech-iværksætteri ikke inde på særlig mange kvinders radar. Men i Danmark sker der noget, og kantinen i Singularity-U Denmark vidner om det.

Det kræver, at vi ikke lader os skræmme af teknologiens muligheder, men derimod bliver bedre til at omfavne dem og bliver dygtigere til at forstå dem.

– Vi skal alle sammen være nysgerrige og søge teknologisk dannelse, være begejstrede for at udforske teknologiens muligheder og diskutere etikken omkring det. Gør vi det, så kan vi skabe løsninger, som potentielt vil kunne ændre verden. 

Anbefalet til dig