Stéphanie Surrugue

Foto: Sara Skytte ”Jeg blev testet på to forskelige planer. Jeg skulle leve i et udgangsforbud, og på jobbet så jeg lig ligge i bunker i Barcelona,” fortæller Stéphanie Surrugue til Hendes Verden.

Stéphanie Surrugue: ”Det var et uvirkeligt lager af lig”

Den 43-årige journalist Stéphanie Surrugue har fået mange store oplevelser i sine år som udenlandskorrespondent. To reportagebesøg fra foråret, hvor coronapandemien hærgede Sydeuropa, har dog gjort helt særligt indtryk, fortæller hun i et stort interview i denne uges Hendes Verden.

Soldater var i gang med at bygge et felthospital på parkeringspladsen foran hospitalet. Ellers var der stille. Foruden lyden af politisirener, der gav genklang, var gaderne helt tomme i den ellers folkerige og flotte franske by, Mulhouse.

”Da jeg kom dertil, lignede det en katastrofefilm,” fortæller korrespondent Stéphanie Surrugue i et stort interview med Hendes Verden om et reportagebesøg til Mulhouse i foråret.

”Det var scener, som man normalt slet ikke forbinder med Europa, og som jeg faktisk kun har set én gang før: Efter jordskælvet på Haiti i 2010, hvor hospitalerne måtte tage parkeringspladser i brug for at modtage døde og sårede.”

Frankrig var hårdt ramt af coronapandemien i foråret 2020, og Stéphanie Surrugue var ligesom alle andre franskmænd lænket til hjemmet grundet landets udgangsforbud. Hun måtte ikke forlade sin lejlighed i Paris, udover når hun skulle købe ind, arbejde eller dyrke en times motion inden for en kilometers radius af sin lejlighed. Korrespondenten var dog for en stund rykket ud for at oplyse danskerne om, hvordan coronasituationen så ud sydpå.

Men det, korrespondenten på det tidspunkt ikke vidste, var, at det syn, der havde mødt hende i Mulhouse, kun var begyndelsen på coronaens hærgen i Sydeuropa.

Parkeringskælder til ligkister

Da Stéphanie Surrugue senere satte kursen mod Barcelona, var det nemlig ikke blot felthospitaler og tomme gader, der mødte hende.

Denne storby var også hårdt ramt af pandemien, og bedemandsforretningerne kunne ikke længere følge med i det stødt stigende antal døde.

”Da jeg kom til Barcelona, mødte jeg en bedemand fra en stor spansk bedemandskæde. Han havde lejet en parkeringskælder, hvor han havde 300 døde mennesker liggende i kister. Bare det at se alle de kister stablet op i en parkeringskælder...,” fortæller Stéphanie Surrugue og fortsætter:

”Det var et uvirkeligt lager af lig. Og så i Barcelona … der har jeg danset på tagterrasser, drukket drinks og været på stranden.”

Læs hele interviewet med Stéphanie Surrugue i denne uges udgave af Hendes Verden, hvor hun også fortæller om, hvorfor hun nogle gange følte sig nødsaget til at bryde det franske udgangsforbud og risikere en stor bøde.

Stéphanie Surrugue, 43 år

  • Datter af en dansk mor og en fransk far
  • Uddannet journalist. Startede sin karriere på Politiken, men er i dag DR’s internationale korrespondent med base i Paris
  • Vender i foråret tilbage til Danmark, men fortsætter sit arbejde som international korrespondent for DR
  • Har skrevet flere bøger, bl.a. Enegænger om Prins Henrik. Arbejder i 2021 på en bog om sit arbejdsliv
Se, hvad vi ellers skriver om: Interview, Kendte og Corona

610x200_woordy_knap2.jpeg