Stinne Hansen
SPONSORERET indhold

Stinnes eksmand ringede med nyheden om, at han skulle i fængsel: "Hele min verden brød sammen"

Chokket var stort, da Stinne Hansens eksmand i august 2021 blev anholdt. Skam, vrede og skuffelse over hans dobbeltliv fyldte Stinne samtidig med, at hun måtte fortælle sin seksårige datter, at far skulle i fængsel i lang tid. En fængsling, som har ramt hele familien.

Af: Vibeke C. Larsen Foto: Ida Schmidt
20. jul. 2022 | Livsstil | Hendes Verden

Stinne var optaget af sin træning. Hendes to døtre var i skole, og den 34-årige sygeplejerskestuderende fra Aarhus havde endelig lidt tid til sig selv. Derfor besvarede hun ikke opkaldet fra sin eksmand, men da han blev ved med at ringe, og hans mor også ringede, tog hun telefonen.

"Han var dybt ulykkelig og fortalte, at han var blevet anholdt og nu skulle fem år i fængsel. Hele min verden brød sammen. Jeg var lige dele rasende og ked af det. Det kom helt bag på mig, for vi havde et godt og tæt forhold," fortæller Stinne Hansen om den augustdag sidste år, der ændrede hendes liv.

LÆS OGSÅ: Julia Lahme: "Det føles, som om der bliver plads i mit eget liv til mig igen"

Stinne havde aldrig været i kontakt med hverken politi eller Kriminalforsorgen. Hun levede et almindeligt liv med sin kæreste og tre sammenbragte børn, men siden hendes eksmand blev anholdt og fik en dom for narko og våbenbesiddelse, har hun lært mere om fængselsvæsnet, end hun bryder sig om.

"Jeg havde skyldfølelse og en stor følelse af skam, samtidig med at jeg følte mig som en strandet i Sibirien. Der var ingen, der fortalte mig, hvordan jeg skulle håndtere mine egne og min datters følelser samt alt det praktiske," fortæller hun.

Efter eksmandens opkald skyndte Stinne sig hjem fra træningscentret. Der var en halv time til, hun skulle hente sin og hans fælles datter, Vega, i skolen. Og hvordan fortæller man sit barn, som i øvrigt lige er begyndt i skolen, at far skal i fængsel i meget lang tid?

”Den slags familie”

Stinne ventede med at fortælle Vega sandheden, til hun havde holdt møde med skolen. Så tog hun en dyb indånding og tog snakken med sin datter.

"Jeg var nervøs, for jeg havde aldrig oplevet noget, der mindede om det her, og jeg var vred på min eksmand over, at han havde sat mig i den situation. Jeg blev nødt til at være ærlig overfor mit barn og samtidig være i øjenhøjde med hende, for børns fantasi er ofte værre end virkeligheden. Jeg fortalte hende, at far var i fængsel, fordi han havde solgt noget, der gør folk skøre i hovederne. Jeg undlod det med våbnene for ikke at gøre hende bange," siger Stinne, der også er mor til Milika på 14 år, som hun har fra et andet forhold.

Vega blev dybt ulykkelig. Samtidig ville hun også gerne dele det med sin klasse, så de vidste besked, hvis hun blev ked af det i skolen. Stinne måtte derfor forfatte en besked til en forældregruppe, som hun ikke kendte.

"Jeg frygtede, at de nye klassekammerater ville tage afstand fra min datter. Jeg har mange tatoveringer og var bange for, at de andre forældre ville tænkte, at vi var ”den slags familie”. De vidste i øvrigt heller ikke, at Vegas far og jeg var skilt," fortæller Stinne, der var sammen med sin eksmand i otte år. De to gik fra hinanden, da Vega var spæd.

Stinne skrev en kort besked, hvori hun fortalte, at hendes eksmand havde fået en længere fængselsdom, og at de endelig måtte spørge, hvis der var noget.

"Det var en lettelse at fortælle sandheden, og jeg fik kun søde beskeder tilbage. På forældremødet kort tid efter takkede jeg for det og fortalte også om dommen. Jeg ville ikke have, at nogen skulle tro, at han sidder inde for noget værre som voldtægt eller drab," understreger hun.

Efter Stinne har valgt at være åben om sin eksmands dom, har hun oplevet, at der faktisk er en del, som befinder sig i samme situation.

"Jeg har mødt andre, som ikke tør fortælle deres børn, at deres far sidder i fængsel, fordi det er et kæmpe tabu at være pårørende til en indsat. Jeg har også været bange for at blive sat i bås med min eksmand, men jeg vil hellere have, at folk taler med mig om det, end at de hvisker i krogene. Vega skal ikke vokse op i uvidenhed eller have en hemmelighed, hun ikke må dele med andre," fastslår hun.

LÆS OGSÅ: Malenes bedste veninde blev myrdet til en gymnasiefest: "Det var så forkert og uvirkeligt"

Er politiet onde ved far?

Det er et år siden, Stinnes eksmand blev anholdt, og selv om det er blevet hverdag igen, fylder dommen meget i den sammenbragte familie, der udover Stinne og hendes to døtre, tæller hendes kæreste og hver anden weekend også hans søn på seks år.

Vega har stadig mange spørgsmål om sin far, som Stinne forsøger at besvare efter bedste evne. Som når hun pludselig bliver bange for, at der vil ske ham noget ondt i fængslet, fordi hun har opsnappet historien om den sorte mand, George Floyd, der i USA blev dræbt af politiet under en anholdelse.

"Jeg skal rumme alle Vegas følelser og spørgsmål samt min egen vrede og især frustration over at være på bar bund og ikke rustet til at rumme hendes sorg. Jeg har ikke altid overskuddet til det," indrømmer Stinne.

Hun efterlyser mere hjælp til pårørende til indsatte. Hun har både prøvet at tale med kommunen og Kriminalforsorgen for at få råd og vejledning, men har ikke fundet den rette hjælp.

"Min eksmand får hjælp i fængslet til at tackle sit forhold til Vega, men jeg står alene med alle udfordringerne. Jeg ville ønske, jeg havde en kontaktperson i fængslet, som jeg kunne gå til," siger Stinne.

LÆS OGSÅ: Mette Lisby: "Jesper og jeg kiggede på hinanden og sagde: Måske er det bare ikke det"

Løvemor

Stinne har aldrig været bekymret for at overlade Vega i sin fars varetægt, for han er en god far. Før fængslingen havde han sin datter hver anden weekend. Nu tager Stinne og Vega hver anden lørdag den lange tur fra Aarhus til fængslets besøgsrum, hvor de tilbringer tre timer med Vegas far.

"Min kæreste har været utrolig rummelig. Hvor vi tidligere havde hver anden weekend uden børn, bruger jeg nu en hel lørdag i fængslet med min datter. Vega er rigtig glad for at se sin far, men hun er også dybt ulykkelig bagefter," siger Stinne.

Vega har fået en bamse i fængslet, som ligger i hendes seng, og det hjælper hende at have et fysisk minde om sin far, når hun bliver ked af det.

"Jeg har det svært med at se hende så ked af det, når det er hendes far selv, som har sat hende i den situation. Hun taler meget om ham og sætter ham lidt op på en piedestal, fordi han ikke er der i hverdagen. Jeg må skubbe mine egne følelser og frustrationer til side og snakke positivt om ham, selv om jeg synes, han har svigtet," siger Stinne, som har taget orlov fra sit studie efter at have oplevet syntomer på stress og angst.

"Jeg sov elendigt, havde hjertebanken og snurren i fingrene. Pludselig kunne jeg ikke overskue små ting som at købe ind, så nu har jeg trukket stikket, før jeg ender med en sygemelding, Jeg har mange ressourcer og et godt netværk, men jeg må erkende, at jeg ikke længere har ressourcer og energi nok," siger hun.

Men Stinne kæmper videre.

"Man bliver lidt ekstra løvemor, når ens barn er ked af det."

Anbefalet til dig