Josefine Stork
Foto: Peter Nørby Josefine Stork var pludselig ikke længere så "lykkelig single", da hun nærmede sig de 30 år... Hun er vært på Talks Towns 'Tik Tak 30' sammen med Sandie Westh.

Når panikken indfinder sig: ”Jeg skal simpelthen ikke være 30 og være single”

Hvordan står det egentlig til i singleland anno 2020? Hvad er det bedste og sværeste ved solo-tilværelsen? Hvilke fordomme skal man lægge øre til fra omgivelserne? Og er det muligt at være ægte lykkelig som single i 30’erne? Sandie Westh (33) og Josefine Stork (30) undersøger nærmere i det nye afsnit af Tik Tak 30, som du kan lytte til i appen Talk Town.

Går du helt alene hjem fra fest med et pølsehorn fra kiosken og græder ketchuppen væk i ren tristesse, ELLER cykler du frejdigt med Beyoncé i ørerne, mens du nynner ”all the single ladies, all the single ladies”?

Der er stor forskel på, hvordan folk har det med at være single, og når du når en vis alder, kan folk have ekstremt travlt på dine vegne. For hvornår møder du egentlig den eneste ene? Har du ikke lidt travlt, hvis du skal nå at få nogle børn? Og er de der parmiddage ikke også blevet pænt irriterende at være 5. hjul til?

LÆS OGSÅ:  Ny podcast om 30-års-krise: ”Hvorfor skal alle blande sig i vores underliv?”

Det er nogle af de spørgsmål, som værtsduoen Josefine Stork (30) og Sandie Westh (33) tager op i fjerde afsnit af podcasten Tik Tak 30, der sætter fokus på singlekulturen i Danmark.

Der er nemlig 1,6 millioner singler i Danmark – og alligevel lever myten om den ulykkelige, ensomme single i bedste velgående. Men hvordan står det egentlig til i singleland anno 2020? Hvilke fordomme skal man lægge øre til fra omgivelserne? Og er det muligt at være ægte lykkelig som single i 30’erne?

Det undersøger de to værter i podcasten – blandt andet ved at tage udgangspunkt i, hvordan de selv har haft det som singler:

Sandie: Jeg ved jo, Josefine, at du har været single i en længere periode af dit liv. Ville du beskrive dig selv i den periode som en lykkelig single?

Josefine: Ja, det tror jeg faktisk, at jeg ville. Jeg har været single det meste af mine 20’ere og havde det egentlig rigtig godt med det, men det, der så skete, det var, at jeg fandt en kæreste, da jeg var 26. Vi gik fra hinanden, da jeg var 29, og dér begyndte den der panik ligeså stille at indfinde sig. Altså den der med: ”Jeg skal simpelthen ikke være 30 og være single.” Det mærkat gad jeg ikke have på mig. Så der kunne jeg godt mærke, at jeg ikke var så lykkelig single længere…

Sandie: Jeg var faktisk også single, da jeg fyldte 30, og det havde jeg det rigtig fint med. Men der var rigtig mange, der ikke havde det fint på mine vegne, kan jeg huske. Der var mange, som syntes: ”Argh, er det ikke lidt øv at være single? Har du det ikke stramt med det?” Jeg kan huske engang, at en gammel kollega kom hen og sagde: ”Så for satan, mand, så ramte du lige 30. Hvad så med dig nu?” Og der tænkte jeg, at der var flere, der var bekymrede på mine vegne, end jeg selv var. For jeg har egentlig altid haft det rigtig godt alene.

Når man godt kan selv

For at blive klogere på singletilværelsen anno 2020 taler Sandie Westh og Josefine Stork blandt andet med Liselotte Lyngsøe, som er fremtidsforsker og direktør i virksomheden Future Navigator.

Hun forklarer, at der er en rigtig god grund til, at så mange danskere i dag vælger at bo alene:

”Man plejer at sige inden for fremtidsforskning, at dovenskab er en af de vigtigste drivkræfter, og det er bare blevet enormt let at være alene”, siger hun og peger på, at mange danskere har økonomisk mulighed for at bo og leve alene – selv på en SU – og at man derfor ikke længere er tvunget til at leve op og ned ad hinanden.

LÆS OGSÅ: Sexlyst i 30’erne: Hvad er forskellen på frikadelle-sex og gourmet-sex?

”Det gælder især kvinderne med høj uddannelse, som klarer sig godt på arbejdsmarkedet – at der har vi (som samfund, red.) virkelig rykket os helt vildt fra for 100 år siden”, siger hun blandt andet i podcasten.

Liselotte Lyngsøe påpeger desuden, at der i dagens Danmark er meget snak om ”selvrealisering”, mens ”virealisering” ikke er et ord, vi har synderligt meget fokus på.

”Der er bare nogle mønstre, der gør det at være alene til det normale – bortset fra når vi ser på kultur- og reklamefilm og drømme og musik og den evige kærlighed og den eneste ene. Og det clasher helt vildt. Men det er ikke underligt, at vi lever så individualiseret, som vi gør. Det er faktisk fantastisk, at vi får de der forhold til at fungere, for vi er virkelig blevet preppet til at optimere på os selv,” siger hun og henviser blandt andet til, at mange i dag træner alene i et fitnesscenter.

Savner ikke ”den anden halvdel”

Men hvordan ser singletilværelsen så ud, når mange af ens venner begynder at stifte familie og slå sig ned i faste parforhold? Hvordan lever man et ægte lykkeligt liv som single i dag?

Det har Louise Kjølsen, feminist og debattør, der også er kendt som Twerk Queen, mange gode bud på. For selvom hun godt kan savne intimiteten i et parforhold, så opfatter hun ikke sig selv som én halvdel, der går rundt og venter på en anden halvdel.

”Jeg savner ikke nogen, der skal fuldende mig”, siger hun blandt andet i podcasten og fortsætter:

”Jeg er ikke et halvt menneske. Jeg er ikke en halvdel, der går rundt og venter på at blive udfyldt. Jeg er sgu et helt menneske, og jeg har et fantastisk helt menneskes liv. Og hvis der er nogen, der vil øge til det, så er de velkomne, men jeg vil ikke have nogen, der skal færdiggøre mig,” siger hun.

”Du kan sagtens leve hele livet solo og være lykkelig eller med forskellige flings eller multiple partners. Hele ideen om, at kernefamilien er the goal, det er jo fake news. Det er bare blevet promoveret rigtig stærkt, så vi tror på det, og vi bliver konstant påvirket.”

Lyt til fjerde afsnit af Tik Tak 30, hvor du kan blive meget klogere på de mange fordele, der er ved singletilværelsen i dag – og hvorfor det kan være rigtig svært at bo alene uden en partner, når omgivelserne – og samfundsstrukturerne – presser på…

tik tak foto.jpg

En podcast om at være kvinde i 30’erne og indehaver af en livmoder med en udløbsdato. 

I podcastserien Tik Tak 30 tager Josefine Stork (30) og Sandie Westh (33) udgangspunkt i deres egen livssituation, når de med hjælp fra en række eksperter forsøger at afdække og undersøge de forventninger, der er til den moderne kvinde i 30’erne, men også de ting, vi kvinder går og grubler over, når uret tikker derudad.

Om afsnit 4: Stakkels single eller lykkelig single?

Vi lever i et individualiseret samfund, og alligevel er der mange fordomme, der vælter frem, når man er single og er nået en vis alder. Det er som om, at omgivelserne pludselig får rigtig travlt på dine vegne – også selvom 1,6 millioner danskere rent faktisk lever alene i dag. Men hvorfor har folk så travlt på ens vegne, når man er single i 30’erne? Og kan man være ægte lykkelig som single? Sandie Westh (33) og Josefine Stork (30) undersøger de fordomme, fordele og gode råd, der er til danske singler i 30’erne.

Lyt til podcasten lige her og bliv meget klogere.

Talk Town - Historier du ikke kan slippe

FB_profilbillede.jpg

Lyt til de bedste podcasts i appen Talk Town.

Talk Town er Egmont Publishings podcastunivers med masser af podcasts for både børn og voksne. Det er gratis for alle, der abonnerer på Egmonts ugeblade eller magasiner og koster ellers 59 kr/mdr. De første 14 dage er gratis og uden binding.

Find stærke, personlige fortællinger og masser af inspiration om alt fra parforhold og børn til mode og sundhed. Talk Town er et nyt podcastunivers med kvalitetsindhold fra velkendte brands som ALT for damerne, Euroman, FIT Living, Vores Børn, ALT.dk mm.

Prøv 14 dage GRATIS nu.

Kun 59 kr./md. efter endt prøveperiode. Ingen binding

Download via iTunes lige her

Download via GooglePlay lige her

 

Se, hvad vi ellers skriver om: Dating, Samfund og Podcast