Sex og graviditet
Foto: Colourbox

Sex og graviditet

Er du sommerkåd? Har du masser af energi og mod på at forsøde tilværelsen for din partner? Eller har du mere lyst til at smække benene op i sofaen - alene? Læs, hvad jordemoder Nina Sepstrup svarer på vores spørgsmål om sex med mave, og find ud af, hvad der sker med sexlivet og lysten, efter du har født.

1. Kan sex skade min baby?
Nej, sex kan ikke skade barnet eller gøre ondt på det. Der kan dog være situationer, hvor samleje frarådes i en periode, for eksempel hvis du før har født for tidligt, eller hvis din livmoderhals er forkortet og blød. Tal med din læge eller jordemoder.

2. Hvordan påvirker det baby, når vi har sex? Kan den høre os?
Ja, baby kan høre jer fra omkring fjerde måned af graviditeten. Den er formentlig temmelig ligeglad med, hvad der sker uden for livmoderen. Men måske kan den mærke, at I kan lide hinanden, og det er godt.

3. Jeg har mistet lysten til sex. Hvad gør jeg?
Både lystfølelsen og frekvensen af hvor tit, man er sammen, kan variere meget i løbet af graviditeten. Det er almindeligt, at kvinder har mindre lyst i første og tredje trimester.
Første trimester er præget af træthed, kvalme og ubehag, og man skal vænne sig til alt det nye, der sker i kroppen, og i tredje trimester føler mange sig mere besværede på grund af den store mave.
Fortæl din mand, hvordan du har det, og at det er helt normalt og ikke en afvisning af ham.

4. Jeg kan slet ikke få nok. Jeg har aldrig haft det sådan før. Er det normalt?
I princippet er alt normalt, og det er bare om at nyde det. I midten af graviditeten blomstrer mange op og har et mere livligt sexliv og nyder deres krop. Nogle får et tættere forhold til deres mand eller kæreste, fordi graviditeten styrker følelsen af fællesskab og nærhed.

5. Hvorfor har min kæreste pludselig ikke lyst til mig mere?
Graviditeten er også for manden en følelsesmæssig omvæltning, der blandt andet kan have indflydelse på hans lyst til sex.
Nogle mænd er bange for, at de kommer til at skade barnet og kan ikke forlige sig med tanken om at komme så tæt på barnets hoved, eller de har det svært med, at barnet lytter med.
Andre kan blive helt overvældede af den gravide krop og kan ikke forbinde den med sex. Det er vigtigt, at I taler sammen om det.

6. Maven er i vejen. Er der nogen stillinger, der er bedre og sikrere end andre?
Det kan gøre mange gravide utilpasse at ligge på ryggen, fordi livmoderen trykker på den store pulsåre, der fører blodet tilbage til hjertet og lungerne. Hvis du lægger dig om på siden, går det over igen. Det er ikke farligt. Mange går i løbet af graviditeten over til at ligge på siden, på alle fire eller at sidde ovenpå manden.

7. Hvilke stillinger skal jeg passe på?
Ingen. Lyt til din krop. Det må ikke gøre ondt.

8. Kan samleje være årsag til, at jeg begynder at bløde, når jeg er gravid?
Ja, og det er det, der hedder kontaktblødning. Det sker, fordi livmoderhalsen er mere følsom på grund af graviditeten og kan bløde, når den bliver rørt ved.
Afvent, om der kommer mere blod end bare en lille smule. Gør der ikke det, skal du ikke foretage dig noget, men hvis der kommer mere, skal du kontakte lægen.
Sker det mere end en gang, skal du undersøges.

9. Jeg føler mig ikke særlig sexet.Hvad stiller jeg op? Og bliver det bedre med tiden?
Nogle kommer ikke rigtigt til at føle sig sexede som gravide. Accepter, at det er sådan, det er. Det går over på et tidspunkt efter fødslen.

10. Kan baby mærke det, når jeg får orgasme?
Ja, den kan mærke, når livmoderen trækker sig sammen. Det føles ligesom, når du har plukveer. Måske føler baby det som om, den bliver holdt lidt tættere et øjeblik.

11. Er det sandt, at brysterne kan lække mælk, når jeg har sex?
Ja, der kan sive råmælk fra brysterne allerede fra omkring 16.-18. uge, og det kan også ske, uden at du har sex. Det er helt normalt.

12. Kan sex sætte fødslen i gang?
Ikke hvis kroppen ikke er klar til at føde. Men man kan sige, at det måske kan være det lille skub, når du er klar til at føde. I sæd findes stoffet prostaglandin, som også er i de stikpiller, man bruger til at sætte fødsler i gang med. Men i sæd er det dog i meget mindre doser.
Orgasmer og påvirkningen af livmoderhalsen under samlejet kan måske være medvirkende faktorer. Ingen af delene er dog blevet bevist.

13. Hvor lang tid efter fødslen kan jeg have sex igen?
Når du vil. Hvis du har lyst efter en uge, er det ikke noget problem, men de første otte uger skal I bruge kondom på grund af infektionsrisiko.

14. Vil det gøre ondt den første gang?
Rigtig mange vil nok have lidt stikken og smerter og føle det lidt underligt de første gange, særligt hvis I prøver de første to til tre måneder efter fødslen.
De hormonelle forandringer gør, at slimhinderne er mere tørre og følsomme, og vævet skal vænne sig til at blive bevæget igen. Eksplorationscreme fra apoteket kan være en hjælp.

15. Jeg kan slet ikke forestille mig at have sex igen nogensinde. Jeg har virkelig ikke lyst. Bliver jeg mon ved med at have det sådan?
Det er almindeligt, at sexlivet er forandret efter fødslen, og det er der forskellige grunde til. Du er måske blevet syet og har ondt. Du er til rådighed for dit barn dag og nat og har brug for søvn, når barnet sover. Nogle par har flere konflikter end før, og det går ud over lysten.

Fraværet af sex er en udfordring, fordi det betyder noget for hvor tæt, man føler sig på hinanden. Det er vigtigt ikke kun at fordybe sig i tosomheden med dit barn, men også bevare nærheden til din mand. Det vil virke befordrende på din lyst til at genoptage jeres sexliv.
For mange kommer lysten igen efter en til tre måneder. For nogen varer det længere.

16. Vil min kæreste kunne mærke forskel?
Det er formentlig meget individuelt. Det kommer an på, hvor slap bækkenbunden er.

17. Hvad kan jeg gøre for at blive strammet op igen?
Lav knibeøvelser. Det er en god idé at starte med venepumpeøvelser, hvor du løfter benene op og ned (spørg din jordemoder hvordan) og så knibe derefter. Knibet skal være, som når man holder på noget luft. Man skal føle, at man lukker endetarmen, for så kniber man i hele muskulaturen. Start tidligt i graviditeten.

18. Hvornår kan jeg holde op med at lave knibeøvelser?
Aldrig. Bækkenbundens muskler bliver slappe igen, hvis man holder op.

19. Er det rigtigt, at jeg med tiden vil opnå større nydelse, fordi jeg har født? Vil mine orgasmer blive bedre eller stærkere?
For nogen vil det måske være sådan, fordi de har fået en bedre kropsfornemmelse af at have gennemgået graviditet og fødsel. Andre vil ikke mærke forskel.

20. Min kæreste har pludselig ikke lyst til mig, efter jeg har født. Er jeg mon blevet mindre attraktiv, efter jeg er blevet mor?
Nogle mænd skal lige komme sig ovenpå fødslen, hvor de har set deres kæreste i en meget anderledes situation. Og så er der det med mælken i brysterne – nogle mænd synes, det er grænseoverskridende, og at brysterne tilhører barnet. Man kan godt føle sig lidt tøvende som mand, fordi man skal vænne sig til alt det nye.

21. Er det ok at have sex, mens baby sover ved siden af?
Ja, det er helt ok, så længe der ikke er nogen høje skrig eller andet voldsomt, der kan skræmme barnet. Barnet vil ikke tage notits af, at I har sex, når det sover. De fleste spædbørn sover tungt og er ikke særligt lydpåvirkelige. Og så har barnet jo også hørt lydene, da det lå inde i maven.

22. Hvornår skal man begynde at bruge prævention?
Med det samme. Nogle kvinder får ægløsning allerede måneden efter fødslen. Snak med lægen om hvilken prævention, der passer bedst.

FIND DIN TERMINSGRUPPE I VORES BØRNS FORÆLDRE FORUM HER!

Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid, Kærlighed, Familieliv og Sex