Hvad kan du lære af dine børn?
SPONSORERET indhold

Her er 25 fine ting, vi kan lære af børn

Små børn er kloge. På nogle punkter klogere end os voksne, faktisk. Vi har samlet 25 ting, som vi alle kan lære af vores børn.

Af:: Redaktionen Foto: Getty Images
20. nov. 2020 | Børn | Vores Børn

Små børn. De larmer. De stjæler din nattesøvn og frarøver dig alenetid på toilettet. Men du ville ikke bytte dem for noget i verden, vel?

Og hvorfor skulle du også det? De små væsener kan nemlig lære os en masse fantastiske ting, og det er værd at huske på, når nu du hænger på dem de næste 18 år.

Vi har samlet 25 vidunderlige ting, du kan lære af dine børn.

1. De lever i nuet

De dvæler ikke ved fortiden og bekymrer sig ikke om fremtiden – på nær, når de får at vide, at sengetiden nærmer sig. Katastrofealarm!

2. De leger

Og de gør det ikke engang, fordi det ser godt ud på deres cv eller at de skal imponere nogen med fremvisning af kreativ sans. De synes såmænd bare, det er rockerfedt!

3. De er ligeglade med mærketøj

Prada. Gucci. Isabel Marant – who cares? Så længe det ikke kradser!

4. De skaber

De tegner. Bygger. Limer. Maler. Klipper (i alt, de kan få fingre i, så fortæl endelig ikke dit barn, hvor du gemmer saksen)

5. De danser

Kender du udtrykket: ‘Dans, som om ingen kigger på dig’? Det er lige præcis det, de gør, de kære små. Hæmninger eksisterer ikke, når først yndlingsbørnetracket kommer på - og hvem kunne ikke lære noget af det?

6. De synger

De bryder ud i sang når som helst. Hvor som helst. Selv middagen eller cykelturen akkompagneres af skønsag. Hvor herligt er det ikke lige at have sin helt egen musicalstjerne derhjemme (hvis bare man indimellem kunne finde mute-knappen)?

7. De tror

Små børn tror på Tandfeen, Julemanden og på hæfteplastrets nærmest magiske virkning.

8. De giver sig hen

Psykolog Mihaly Czikszentmihalyi mener, at hemmeligheden bag lykke ligger i evnen til at kunne give sig fuldstændigt hen til en aktivitet. Måske kender du det fra dit eget barn? Du kalder og kalder, men han er så optaget af sin leg, at han er blevet midlertidigt døv.
Psst! Prøv at hviske ordet ‘chokoladekage’, hvis du vil genaktivere hans høresans …

9. De siger, hvad de synes

 De er ærlige og brænder ikke inde med noget, for alt kommer ud med det samme. Tænk, hvis vi voksne gjorde det? Hvor befriende ville det ikke være? Altså lige på nær, når man spørger sin mand om, hvorvidt ens numse ser stor ud i et par bukser. Da må han godt fifle lidt med sandheden.

10. De er selvsikre

“Se, hvor højt jeg kan hoppe!”. Se, hvor stærk jeg er!”. “Er denne tegning ikke bare flot?”. Hånden op, hvis du godt kunne bruge lidt af den imponerende portion selvtillid. Vi kunne!

11. De bliver begejstrede

Virkelig begejstrede! Selv over de mindste ting. Og hvor kunne vi lære noget af det – tænk, hvis man som voksen kunne komme op at ringe over en vandpyt på fortovet eller en grydeske i køkkenskuffen!

12. De bruger deres sanser

Fx lugtesansen. De dufter til blomsterne, busken, maden. Ironisk nok lader de til at være ligeglade med lugten af lortebleer, selvom de helt små tit tudser rundt med sådan én.

13. De er ligeglade med, om noget er nyt

Tegnefilmen eller bogen bliver ikke dårligere, jo flere gange, man ser den, og yndlingskjolen skal da luftes HVER DAG! Modsat os, der sommetider kan være halv-besatte af alt det nye: Den nye iPhone, den nye designerkollektion, den nyeste diæt. Voksne kan virkelig være irriterende på dét punkt!

14. De diskriminerer ikke

Indtil de lærer andet, accepterer de alle (okay, irriterende småsøskende kan være en undtagelse).

15. De tager lure

De fleste små børn tager en lur og vågner op som en ny og forbedret version af sig selv. Vi ville alle sammen være tjent med en lille lur i ny og næ, ville vi ikke?

16. De går tidligt i seng

Ikke fordi de nødvendigvis har lyst og ikke altid uden kamp – for modsat os tror de nemlig helt bogstaveligt på udtrykket ‘you snooze, you loose’.

17. De indrømmer, når de er bange

For mørket eller for spøgelser. Og sikke en gave, for det gør os forældre i stand til at hjælpe dem af med deres frygt. Nogle gange er løsningen så simpel som at tænde natlampen. Tænk bare hvis alt det, vi frygter, kunne kureres af lyset fra en natlampe.

18. De har ikke noget imod at blive beskidte

Du har måske noget imod det, men de har ikke. Ikke det fjerneste.

19. De er ikke bange for at vise deres følelser

Også de mindre charmerende. Som dem, du bliver nødt til at beklage på dit barns vegne ved at bruge (dårlige) undskyldninger som “han er sulten” eller “han skippede sin lur”.

20. De tager imod komplimenter

Når du giver et barn en kompliment, så svarer hun sandsynligvis enten ‘tak’ eller ‘ja’. Ikke så meget falsk beskedenhed dér. We like!

21. De marcherer kun efter lyden af deres egen tromme

Både i overført betydning og helt bogstaveligt. (Seriøst! Hvorfor elsker små børn at traske rundt og slå på alting?)

22. De bærer ikke nag

 Ja, små børn skændes og slås, men når det er ovre, så er det ovre. De er ikke gnavne i flere uger. De sladrer ikke over telefonen om, at Oskar fik en ekstra frikadelle til frokosten i børnehaven. Sejt!

23. De er nysgerrige

“Hvorfor er bananer ikke saftige?”. “Hvordan vidste den første person, som nogensinde lavede pandekager, hvordan man lavede pandekager?”. “Hvordan kom babyen ind i din mave, mor?” Denne konstante undren gør dem til vidende og interessante mennesker. Hvornår – og hvorfor – holdt vi selv op med at være Spørge-Jørgen’er?

24. De går efter mavefornemmelsen

Små børn bruger ikke en masse tid på at ærgre sig over, om de nu tog den rigtige beslutning eller ej. Ha. Le. Lu. Jah!

25. De er gode til at holde på hemmeligheder

Okay, det er gas. De er helt og aldeles elendige til at holde på en hemmelighed. De er faktisk de værste til at holde på hemmeligheder OVERHOVEDET! Men hey, de er jo bare børn – de kan ikke være gode til alting, vel?

Kilder: Hufftington.com og Mammalingo.com

OBS: Denne artikel er oprindeligt udgivet d. 6. december 2013. Den er opdateret af Lea Holdgaard Hansen.

Anbefalet til dig