Baby
SPONSORERET indhold

42 tips til babys første år

Et virkelig godt babytip kan redde dit liv (eller sådan føles det i hvert fald, når du står midt i en babykrise). Vi har været i Vores Børns arkiver og grave de råd frem, som får jeres første år til at lykkes.

Af: Karen Greve Foto: Getty
11. feb. 2013 | Børn | Vores Børn

1: Læg en stofble over babys hoved

Det beroliger dit spædbarn at lukke alle indtryk ude, så selv om det virker sært at lægge en stofble delvist over ansigtet, så hjælper det ofte den lille med at finde ro.

2: Vip liften på lårene

Bevægelse beroliger, men du bliver lynhurtigt træt i arme og ryg af at slæbe baby rundt. Sæt dig i en stol med liften over knæene, og vip dit trætte barn til ro.

LÆS OGSÅ: Sådan får du mere søvn, mor

3: Lad baby knirke lidt

Når du sover, fylder rem-søvnen (den lette søvn, hvor du er let at vække) cirka 25 procent. Din baby har derimod 50 procents let søvn og knirker sikkert i søvne. Tøv lidt, inden du tager sovetrynen op, for så sover han sikkert videre.

 4: Lad barnevognen stå stille

Mange børn sover godt, mens vognen rumler trygt af sted. Men husk, at de hurtigt forbinder middagsluren med bevægelse. Så vil du have lidt tid til dig selv, skal den lille lære at sove, mens vognen står stille.

5: Hold lyset slukket om natten

I starten er du nødt til at skifte ble om natten. Lad være med at tænde lys og sludre for meget med baby. Dit barn lærer hurtigere at sove videre, hvis der er mørke og nul underholdning ved nattetide.

LÆS OGSÅ: Rød numse, nej tak!

 6: Køb mørklægningsgardiner

En dansk sommermorgen starter tidligt, så hvis du ikke vil op med hønsene, så vær på forkant allerede nu med mørke gardiner i børneværelset. 

7: Stryg forsigtigt mellem øjenbrynene og ned over næsen

Måske hjælper bevægelsen dit barn til at lukke øjnene, og så er det lettere at falde I søvn. Det særlige nussetrick har skabt orden i kaos i generationer af børnefamilier.

8: Smid en stor stak sutter i sengen

Når din tumling er stor nok til selv at stoppe en sut i munden, så kan du købe dig lidt nattero ved at gøre det nemt for den lille at finde en prop.

9: Lad baby sove ude

Frisk luft virker søvndyssende. Barnevognen er en dejlig hule, men du kan også snyde lidt og lægge baby i seng med vinduet åbent. Sørg bare for, at den lille er klædt rigtigt på i forhold til vind og temperatur.

Tryghed til baby

10:  Læg en hånd på babys bryst

Spædbørn skal vænne sig til at være nøgne på puslebordet. En varm hånd på maven beroliger. Tal sagte samtidig, så dit barn lærer at stole på, at du har styr på situationen.

LÆS OGSÅ: Amning: Alt om modermælk

11: Svøb baby tryg

En stor, uoverskuelig verden kan være svær at kapere for små mennesker. Når du svøber baby i et tæppe, får den lille en trang fornemmelse, der minder om den trygge tid i livmoren.

12: Køb en ekstra yndlingsbamse

Hvis dit barn har forelsket sig i et bestemt plysdyr, så duer INTET andet! Du kan afværge en større krise, hvis du køber (mindst!) én ekstra bamse (fuldstændig identisk!), hvis nu det forfærdelige skulle ske, at bamse blev væk.

13: Læg en bluse ved baby, der dufter af mor

Allerede to dage gammel kan baby kende din lugt. Hvis du er nødt til at være lidt væk fra dit barn, så kan en T-shirt, der dufter dejligt af dig, virke beroligende.

14: Tilpas dit sociale liv til din baby

Du kan selv have appetit på et hav af arrangementer – og så få et barn, der trives bedre med få mennesker og mindre postyr. Her gælder reglen, at den mindste bestemmer.

15: Sørg for ritualer

Forestil dig at blive lagt til at sove i barnevognen og vågne op i mødregruppen. Og næste gang i Netto! Din baby har et omskifteligt liv. Derfor er faste ritualer vigtige. Sang, bad eller historie hver aften – bare der er noget genkendeligt.

LÆS OGSÅ: Babymassage trin for trin

16: Læg en vaskeklud på maven

I badet har en våd vaskeklud samme effekt på de små som en hånd på maven, når I pusler. Det føles trygt og roligt at være omsluttet.

Babys gråd

17: Hold baby i lodret stilling

Når du tager baby op fra liggende til lodret, sørger du samtidig for, at den lilles nervesystem bliver mere modtageligt for synsindtryk og lyde. Det er simpelthen lettere at berolige den lille i den stilling.

18: Sæt tempoet ned

Dit barns tempo er laaangsomt i forhold til dit. Fordi alt er nyt! Så alle situationer kræver tålmodighed. Bad, mad, nye mennesker. Giv baby god tid til at forstå, hvad der nu sker.

19: Tal sagte, og syng den samme sang

Dit barn har kendt din stemme lige siden tiden i din mave. Derfor kan du tale den lille til ro. Særligt hvis du burger den samme tone eller melodi til at signalere tryghed.

20: Skift til rund sut

Hvis baby fornærmet spytter den flade sut ud, så virker det mærkeligt at finde en større, rund model frem. Men det kan være løsningen, måske fordi den runde minder mere om din brystvorte.

LÆS OGSÅ: Vi tester tudkopper

21: Giv massage på maven

En del spædbørn får mavekneb med mellemrum. Du kan lindre den ved at massere forsigtigt med flad hånd rundt om navlen i urets retning.

22: Hiv bleen af din sure baby

Tænk et øjeblik på, hvordan du selv har det cirka en gang om måneden med bind i trusserne! Uanset bleen, så er det træls at være plastret ind 24-7. Så lad din baby ligge lidt med bar numse – det giver ro.

Mad til baby

23: Læg dig ned og am

Det kræver lidt øvelse, men hvis du kan ligge ned, så kan du slumre let, mens baby spiser sig tyk og glad.

 24: Am ikke for enhver pris

Modermælk er sundt, men det kan være en kamp at give bryst. En træt, udslidt mor er ikke den bedste mor for baby. De fleste mødre drømmer om at amme, men hvis det mislykkes, og det tager glæden fra jeres første tid, er det meget bedre med en flaske.

25: Gør grøden tyndere

Gulerodsmos smager sgu da af gulerodsmos, tænker du måske. Men konsistensen har stor betydning for dit barn, når det er tid til at lære at spise. Gør konsistensen tyndere – så glider grøden lettere ned.

26: Giv baby en ske i hånden

Er du blevet madet for nylig? Gør forsøget med din mand, og du opdager, at det er en sær fornemmelse. Baby har det på samme måde, så lad barnet holde sin egen ske, mens du mader. Eller overvej BLW.

LÆS OGSÅ: BLW: Giv dit barn kontrol over maden

Babys tænder

27: Server bideringe fra køleren

Det klør, når tænderne er på vej, så det hjælper med noget køligt eller hårdt at bide i. Daggamle brødskorper er også som skabt til formålet.

28: Massér babys gummer

Brug pegefingeren til at massere babys gummer forsigtigt på alle tre sider. Det hjælper på ømheden, når de små bisser er på vej.

Familieliv med baby

29: Se stort på nullermænd

Det dummeste, du kan gøre, er at drøne rundt med en støvsuger i din barsel. Baby er ligeglad med rengøringsniveauet, og den første tid kommer aldrig tilbage. Prøv at nyde det, og brug dit krudt på verdens vigtigste menneske: din baby!

30: Glem alt, hvad I siger i vrede om natten

Det er umuligt ikke at vrisse af sin elskede midt i et babyliv. Hvis I beslutter jer for, at nattens udgydelser forsvinder med morgensolen, så kan I starte på en frisk hver dag. Det hjælper lidt!

31: Stol på, at du kender dit barn bedst

Der er bedstemødre, veninder og kloge kollegaer, der gerne vil give deres gode råd videre. Hvis du føler dig overvældet, så husk, at du kender dit barn bedst. Punktum.

LÆS OGSÅ: Test: Bideringe til ømme gummer

32: Vær åben om dine bekymringer

Fortæl dine sorger til nogen! Lige meget hvad der trykker, så hjælper det at åbne for posen. Vi har alle sammen prøvet at føle, at vi ikke slog til. Husk det!

33: Byd løvemor velkommen

Bliver du anspændt, når din veninde snupper baby op af liften, eller mormor vil putte? Så fortæl dem, hvor dine grænser er. Vi er født med et instinkt, der skal beskytte vores afkom, og det er svært at slå fra.

34: Tag mange billeder, og skriv milepælene ned

I løbet af et øjeblik har du glemt både, hvornår I serverede grød første gang, og hvem baby smilede mest til. Du bliver lykkelig for lidt dokumentation af de første år.

Babys udvikling

35: Skift legekasse hver tredje uge

Din tumling bliver træt af selv den bedste legeting, når først den er undersøgt. Tricket er at lægge den væk i trefire uger, og så, vupti, finde den frem igen til nye undersøgelser hos den lille forsker. 

36: Begræns legetøjet

Bjerge af legetøj duer ikke til børn under et år. De bliver let forvirrede, fordi en del af deres hjerner ikke er helt modne endnu, og så bliver det svært at kapere så meget på en gang. Omkring ti sager ad gangen er fint til baby.

LÆS OGSÅ: Styrk motorikken hos baby og tumling

37: Hold fingrene fra tumlinger, der kan selv

Det er så let liiige at løfte din etårige op og ned af stole, give tøj på og ja – listen er lang. Lad være! Du snyder dit barn for små sejre, og hurtigt sparer din selvhjulpne unge dig for tunge løft og dyrebar tid.

38: Giv tumling et godt underlag

I fasen hvor dit barn lægger an til at kravle, er det vigtigt med et godt underlag. Parketgulve og løse gulvtæpper er umulige at sætte fra på. Find et fast, plant underlag til din tumling, så I slipper for frustrationer, når den spændende nye færdighed skal læres.

39: Brug ammepuden når baby lærer at sidde op

Når dit barn øver sig i at sidde på gulvet og lege, trimler den lille let omkuld I begyndelsen Ammepuden dækker godt af bag ryg og sider, så det bliver en blød landing.

Babys Sundhed

40: Lad snotnæser sove med hævet hovedgærde

Læg et par tykke bøger under hovedgærdet på tremmesengen, så dit barn kan sove med hovedet hævet, så næsen ikke så let stopper til.

41: Dryp modermælk i næsen

Lige ved hånden. Sundt og velkendt. Et dryp modermælk løsner lidt, når baby er snottet. Helt au naturel.

LÆS OGSÅ: Det bedste til baby – puslebordet, puttetid og leg

42: Lær at vaske hænderne ordentligt

… og hoste i ærmet. Det mindsker antallet af sygedage. Det er bevist! Så husk at indføre de gode vaner fra starten.

LÆS OGSÅ: Ægteskab eller testamente? Sådan sikrer I hinanden og børnene

LÆS OGSÅ: Brysternes udvikling: Fra undfangelse til efter amning

LÆS OGSÅ: Klar til at kravle? Sådan hjælper du dit barn på vej