Gravid igen
SPONSORERET indhold

5 typiske bekymringer når du venter barn nummer to

Du har været gravid før, men det betyder ikke, at du er mindre bekymret denne gang – måske tværtimod.

Af: Louise Rudolf Foto: Nimastock
29. maj. 2015 | Børn | Vores Børn

Vi har spurgt vores brugere på Facebook om deres største bekymring under anden graviditet og bedt psykolog Charlotte Clemmensen forklare, om bekymringerne er almindelige, og hvordan vi skal forholde os til dem.

Nogle kvinder oplever anden gang en graviditet med mere ro på, mens andre får bekymringer de ikke havde første gang, og det kan godt komme bag på mange.

LÆS OGSÅ: Test: Er I klar til barn nummer to?

– Bekymringerne under anden graviditet kredser ofte om det barn, man har i forvejen. Det tjener til, at vores opmærksomhed ikke kun er rettet mod den lille nye baby, men at vores fokus også er på det store barn. På den måde bliver vi følelsesmæssigt klar og skaber plads til et barn mere, fortæller Charlotte Clemmensen.

Bekymring nummer 1: Har jeg kærlighed nok?

Højt på listen over bekymringer er tanken om, hvordan der kan være kærlighed nok til to børn, og om nummer to virkelig kan være ligeså fantastisk som nummer et. Mange kvinder har følelsen af, at det simpelthen ikke kan lade sig gøre.

Facebook: Mille Zeeberg Faurholt:
Jeg har pige på 8 uger og pige på 4 år. Havde alverdens bekymringer. Og den største af alle. Kan jeg elske et nyt barn? Jeg så på min store og ville ikke give slip. Men da jeg lå på hospitalet, og min nyfødte lå i mine arme og min store pige så hende første gang. Kunne jeg mærke mit hjerte vokse. Det var utroligt.

Facebook: Mette Løwe:
Var ikke sikker på, at jeg nogensinde ville kunne elske hende ligeså meget som min søn. Men det kan jeg! 

– I den første graviditet kender man ikke den kærlighed, der opstår til ens barn. Man kan forestille sig, hvordan det bliver, og hvilke følelser der kommer, men man har ikke nogen erfaring at trække på, forklarer Charlotte Clemmensen og fortsætter.

– Når bekymringen opstår i anden graviditet, handler det meget om relationen til det store barn. Vil noget af kærligheden til den store forsvinde, eller kan jeg slet ikke føle det samme for det nye barn?

LÆS OGSÅ: Søskende: Hvilken aldersforskel er bedst?

Charlotte Clemmensen understreger, at når du føler en stor kærlighed til dit første barn, er det et sikkert pejlemærke på, at du også vil opleve en stor kærlighed til dit barn nummer to. Det vil måske ikke være den samme kærlighed, men den vil være ligeså stor.

Bekymring nummer 2: Svigter jeg mit ældste barn?

Du elsker dit barn ud over alle grænser, og tanken om, at du skal bruge tid på et andet barn, kan give dårlig samvittighed og næsten føles som utroskab. Dine tanker kan kredse om, hvordan relationen til det store barn kommer til at ændre sig. Kommer jeg til at miste den tætte kontakt til den store, når nu far må overtage mere?

Facebook: Sofie Birk Bendix:
Jeg frygtede at min store dreng og jeg ville miste det meget tætte bånd vi havde, når der kom en lille, der ville tage en masse tid og opmærksomhed (Facebook)

Facebook: SaschaMaria Lundberg:
At hun ikke ville føle sig ligeså elsket mere fordi jeg valgte et mere … Det krævede tårer og en masse kram og søvnløse nætter fra mig af indtil jeg selv så min datter elskede at blive storesøster. (Facebook)

Charlotte Clemmensen forklarer, at der ikke er tale om, at du mister den tætte kontakt, du har til dit ældste barn, men den kommer ikke længere til at stå alene, og det er der ingen grund til at opfatte som noget negativt.

LÆS OGSÅ: 9 gode grunde til at give dit barn søskende

– Det er tværtimod en af de fordele, der ofte bliver fremhævet ved at være nummer to i en søskendeflok. Der er simpelthen ikke tid til at overvåge alt som med det første barn, og det giver lidt mere plads og spillerum til nummer to, siger hun.

Bekymring nummer 3: Søskenderelationen

I anden graviditet handler tanker og bekymringer også meget om relationen mellem de to børn. Hvordan får de det sammen, bliver der meget jalousi?

Facebook: Mette Højlund Winkler:
Hvordan nr 1 tackler at blive storebror og om de bliver gode venner…

– Det er en ny erfaring for dig at skulle have to børn, du har jo ikke prøvet at have søskende før, og derfor er det meget almindeligt at bekymre sig om, hvordan det vil gå, siger Charlotte Clemmensen.

Hun foreslår, at du prøver at tale med nogen du kender, som har flere børn. Spørg til, hvilke tanker hun gjorde sig, og hvordan det egentlig er at have søskende. Du vil sikkert opdage, at du ikke er den eneste, der har de bekymringer.

Bekymring nummer 4: Er der noget galt med babyen?

Mange gravide oplever bekymringer over, om det ufødte barn er sundt og raskt. Når man venter barn nummer to, får de bekymringer en ekstra dimension i forhold til det store barn. Hvad vil det gøre ved vores familie, hvis den lille baby er syg? Så vil der gå endnu mere tid fra den store.

Facebook: Jane Thomassen:
Er gravid med Nr 2.. Og har været bekymret for at ALT! valgte tidlig scanning fordi jeg var nervøs for om spiren hang ved.. Har haft forskellige bekymringer ift handicaps osv, trods helt normale scanninger! Er der nok bevægelse? Og så lige 117 andre ting…. Min teori er, at det de ekstra bekymringer skyldes at jeg denne gang ved 100% hvad jeg kunne “gå glip af” hvis han ikke hang ved.. Og jeg ved hvordan det er at ha at “normalt” barn…. Så alt i alt MANGE flere bekymringer denne gang… 

Facebook: Louise Nicolaisen Bak:
Alle de ting som kunne ske med baby. Ved den første tænkte jeg ik over komplikationer ved en graviditet…

– Sørg for at få talt om de tanker du har, så vokser de ikke på samme måde, som hvis du går rundt med dem alene. Du kan både bruge din partner, en veninde eller din læge, anbefaler Charlotte Clemmensen.

LÆS OGSÅ: Har du også et yndlingsbarn?

Bekymring nummer 5: Hvordan klarer jeg alt det praktiske?

Fødslen, amningen der drillede, kolik, barnets sygedage og alle de andre ting, man ikke skænkede en tanke i den første graviditet, er også blandt de bekymringer, der fylder meget i anden graviditet.

Facebook: Joan Michelle Persson Fyrstenborg:
Faktisk min uddannelse. Venter nr. 2 nu. Det kom bagpå os og kommer lidt ubelejligt i forhold til min uddannelse, så ved ikke, hvilken betydning det får. Ellers økonomien. (Facebook)

Facebook: Sascha Christina Buch Petersen: 
Jeg er gravid med nummer 3 og frygter faktisk at jeg får svamp i brystvorten igen, for helvede det gjorde ondt! (Facebook)

Facebook: Senia Baltzersen:
Om vi har overskud til at varetage to børns behov og om vi kan få hverdagen til at hænge sammen, uden at gå ned med stress.

– Alle de erfaringer, som du har gjort dig med dit første barn, bliver aktiveret igen, forklarer Charlotte Clemmensen og fortsætter:

– Første gang du er gravid, kan du ikke i din vildeste fantasi forestille dig, at det kan være et problem, at barnet bliver sygt. Du er uovervindelig og kan klare alt. Hvis barnet er sygt, så løser vi da bare det. Anden gang ved du, hvordan det føles, når den lille har ondt i ørerne, og feberen stiger om aftenen. Så går forhandlingen om, hvem der kan blive hjemme næste dag i gang, og det er bare hårdt.

En del af processen

Mange af de bekymringer, der optræder i graviditeten, er helt normale at have, men de kan godt blive meget overvældende og komme til at påvirke graviditeten for meget.

Facebook: Mette Maria Fly Rindorf:
Ovenpå et rigtigt hårdt første år med storebror med kolik og meget sygdom, var der nærmest ikke noget jeg ikke var bekymret for! Jeg var faktisk dødbange og frygtede det pres det ville ligge på vores familie – især med en 3-årig i selvstændighedsalderen oveni hatten. Men lillesøster kom og har været en skøn, mild lille pige – så nem! Og nu er tanken om en nr tre slet ikke så fjern, som den var førhen.

Prøv at få ro på og giv tankerne lov til at være der. Inviter dem indenfor og se på dem. Tal med din partner om, hvordan I helt konkret klarer det, hvis I får et barn med kolik igen, eller hvad der nu bekymrer dig. Rejs derhen, hvor bekymringen er og se på tingene. Tankerne vokser ofte, hvis vi bliver bange for dem og vil have dem til at gå væk, forklarer Charlotte Clemmensen og understreger:

– Husk på, at det er en del af processen til at blive mor til et barn mere. Alle dine tanker og bekymringer gør dig følelsesmæssigt klar til at klare opgaven.

Anbefalet til dig