Skolestart
Foto: Colourbox Det er slet ikke nødvendigt med den store skoletaske fra starten.

9 ting jeg gerne ville have vidst, inden mit barn startede i skole

Den første skoledag er en stor dag for både dit barn og dig. Det er slut med vuggestue, børnehave og baby – og goddag til en helt ny verden og et stort barn. Her har mor til to og journalist Sofie Winther Askgaard samlet 9 ting, hun gerne ville have vidst, inden hendes drengs skolestart.

1: Det er ikke kun dit barn, der starter i skole. Det gør du også

Min søn skal lære 24 børn at kende. Men vi forældre skal også lære 24 forældrepar at kende og finde et par ‘allierede’, så vi kan planlægge legeaftaler, forældrekaffe, hyggeeftermiddage, forældrefester, sammenskudsgilder og hytteture.

Life as you knew it fra børnehaven er ovre, og man kan lige så godt indstille sig på, at mor og far også er startet i skole.

2: Det er ikke kun dit barn, der skal lære noget nyt. Det skal du også

Forældreintra, Tabulex, socialtræning, sætningsøer, ordringe, børnestavning og legeskrivning. Nu har min søn kun gået i skole i halvanden måned, men mit ordforråd er allerede kommet på prøve – og blevet udvidet. Det samme er min tålmodighed – eller manglen på samme? – over Tabulex, hvor børnene hver morgen står i kø foran computeren for at ‘skrive sig ind’.

Og kommer til at skrive hinanden ud. Ups.

3: Det er ikke nødvendigt at købe bogbind i dyre domme

Selvom det har været hyggeligt at være på jagt efter det helt rigtige bogbind sammen med min søn, så var det ikke noget, vi behøvede at stresse over. Faktisk er min dreng ret skuffet over, at det seje Cars bogbind samler støv.

0.B har ikke ‘rigtige’ bøger, og det kommer de heller ikke til at have det første år.

4: Vent med at købe den store skoletaske

Vi købte allerede den store luksus slæde af en skoletaske, inden min søn startede i SFO i maj. Det var dog en lidt flad fornemmelse at sende ham af sted med en taske, der er så stor, at han knap kan stå oprejst med den på, når den var helt tom bortset fra en madkasse.

Den har fået selskab af en tynd papirsmappe med tegninger efter første skoledag, men skoletasken er vist mere nødvendig mentalt end praktisk.

5: ALT bliver væk

Ja ja, det gør det også i børnehaven. Og vuggestuen. Men på skolen med 700+ elever er der så meget, der bliver væk, glemt og forbyttet, at skolen hvert år kan sælge ud af hittegodset til et godt formål.

Når de siger ‘navn i alt’, så mener de det. Også på penalhuset. Og hver eneste lille farveblyant. For de bliver væk.

6: Forældreintra – din nye bedste ven (eller fjende)

Jeg kendte selvfølgelig godt Forældreintra fra børnehaven. Men der kunne det meste dog altid findes på gammeldags papirslapper på døren ind til institutionen, og jeg har for længst glemt koden til app’en.Nu er Forældreintra installeret på min mobil, for hvis man vil vide, hvad ens barn skal lave, hvad han har for i lektier, og hvad han skal medbringe, så er Forældreintra din nye bedste ven (‘fjende’ for nogle, fordi informationsstrømmen kan være endeløs, men jeg er ikke blevet træt af det – endnu). Hvis man altså husker at tjekke den.Sørg for at få tilsendt en opsamlingsmail dagligt, hvis du er den glemsomme type. Som mig.

7: Der er ingen, der ved, hvor dit barn er

‘God jagt!’, sagde en pædagog til mig én af de første dage, da jeg kom for at hente min dreng på skolens koloenorme område. Panik! Det blev ikke bedre, da jeg efter knap en halv time stadig ikke havde fundet ham.Hvad blev der af, ‘Hej Dorte, hvor er Sofus henne?’, og så en smilende pædagog, der straks kunne udpege ens elskede guldklump?Halvanden måned senere er blod-trykket faldet. Jeg finder ham jo hver gang.

8: Al kommunikation foregår digitalt

Før kunne man bare spørge en pædagog, hvordan dagen var gået, og få svar på, hvor meget mad barnet havde spist, og hvem han havde leget med. Nu skal man være heldig at finde én, der har styr på, hvem ens barn er, og morgenerne er alt for hektiske til at spørge læreren om guldkumpens ve og vel.Spørger man barnet selv om dagens gang, får man bare et ‘fint’.Igen er svaret Forældreintra, hvor man kan skrive med læreren og tage temperaturen på sit barns trivsel.

9: Dit lille pus bliver lige pludselig et meget stort barn

Jeg afleverede en meget lille dreng den første skoledag, som havde ondt i maven over, at han endnu ikke kunne læse, knap kunne bære sin egen skoletaske, og stadig var mors dreng.

Nu, halvanden måned senere, svinger han selv tasken om på ryggen, går selv i bad, styrer selv sit eget cafékort i skolens café, og kan til nød gå med til et farvelkys, hvis ingen kigger. Efter skole er han sjældent hjemme, men render rundt hos kammerater, og han taler om lektier, landeflag og matematik. Forbered dig på udvikling med raketfart!

Faktaboks

Sådan forbereder du dit barn til skolen

· Træn dit barn i at kunne hjælpe sig selv. Du er med til at give dit barn til en god skolestart ved at hjælpe ham til selvhjælp: Lær ham at binde sine sko selv, tage tøj af og på, tørre sig efter toiletbesøg og gå i bad selv efter idræt.

· Hjælp dit barn med at hold styr på alt det nye. Du kan ikke forvente, at en 5-6-årige kan holde styr på alt det nye i en skoledag. Så hjælp ham med at tasken med de rigtige ting til dagens program. Og sørg for at tjekke Intra dagligt, så I er på forkant med eventuelle lektier.

· Skru ned for fritidsaktiviteterne i starten. Vær forberedt på, at dit barn kan være træt efter skole i starten på grund af nye indtryk. Det er normalt og retter sig igen, men måske skal han tidligere i seng i en periode. Det er en god idé at undgå et tætpakket program efter skole og i weekenderne de første uger.

· En god madpakke er vigtig. Det kræver energi at lære, lege og opleve hele dagen et nyt sted – derfor er madpakken meget vigtig, så sørg for, at der er mad til hele dagen, og at den er sund, nærende og mættende.

Kilde: Cecilie Cramer, indskolingslærer på Lisbjergskolen i Aarhus.

Se, hvad vi ellers skriver om: Skolestart, Skolebørn og Skole