Amning
SPONSORERET indhold

Ammestop: Farvel til mors bryster

Der kan være mange årsager til, at du gerne vil holde op med at amme – og ingen er mere rigtige eller forkerte end andre. Men hvordan finder du ud af, hvornår det er tid til ammestop? Og hvordan gør du?

Af:: Rikke Kokholm Foto: Nimastock
27. feb. 2010 | Børn | Vores Børn

Skal du snart starte på job igen? Er den lille blevet så stor, at det er tid til at komme i institution? Eller er du bare godt træt af ikke at have din krop for dig selv, af ammeindlæg og af mælk, der løber på de forkerte tidspunkter? Så er det måske ved at være tid til at nedtrappe eller helt stoppe amningen – og gøre det med god samvittighed. 

LÆS OGSÅ: Projekt ammestop

Sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen, der står bag Netsundhedsplejerske.dk, fortæller, at en af de almindeligste årsager til, at vi stopper med at amme, er, at vi ikke længere finder det rart og hyggeligt – måske er det ligefrem blevet ubehageligt. Det kan selvfølgelig også skyldes sygdom, indlæggelse, eller at du skal tage medicin, der kan skade barnet. Det kan også være, at du bare slet ikke bryder dig om at amme overhovedet.

Okay ikke at orke mere

Måske er du ikke helt nået dertil, hvor du drømmer om at erstatte amme-bh’en i størrelse telt med lidt lækkert lingeri. Endnu. Eller også kan det ikke gå hurtigt nok med at få barmen for dig selv. Uanset hvad årsagen er til, at netop du overvejer at lukke ‘mejeriet’, er det en beslutning, der skal respekteres. Både af dig selv og dine omgivelser. Lad være med at lytte for meget til veninderne eller din mors råd fra midthalvfjerdserne. Kun du kan fornemme, hvad der er bedst for dig og dit barn.

Det gælder også, hvis grunden er, at du ganske enkelt ikke orker at amme længere.

“Det er en fuldt ud legal følelse,” fastslår Helen Lyng Hansen.

“Vi er alle forskellige og har alle forskellige præferencer for at amme – eller lade være. Og hvis du finder det træls eller måske ligefrem ubehageligt, så lad være. Hvis du fortsætter, kan det i værste fald være skadeligt for tilknytningen mellem jer, for barnet kan sagtens opfatte, hvis du ikke har det godt med amningen.”

Se efter signaler

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at du ammer dit barn fuldt ud de første seks måneder og derefter på ‘deltid’, til barnet er et år. Har barnet endnu ikke sagt fra i etårsalderen, kan I principielt fortsætte amningen, så længe alle parter synes, det er dejligt.

Men ikke alle børn holder ved så længe – ligesom det heller ikke er alle mødre, der har lyst til at amme løs. I den forbindelse er der en række tegn, du bør være opmærksom på, som fortæller, at tiden er ved at være inde til at stoppe. Og gøre det, mens legen er god.

Det kan både være noget du – mere eller mindre ubevidst – har gjort eller tænkt, eller dit barn, der signalerer, at nu gider det ikke hænge i din barm i tide og utide længere. Det er meget forskelligt, hvem der er klar til at stoppe først, og tidspunktet er vidt forskelligt fra baby til baby og mor til mor. Det vigtigste er at være åben over for og respektere både dine egne og barnets signaler.

Hud mod hud

Heldigvis er der jo mange andre måder end amning at have god kontakt med dit barn på og dermed sørge for tryghed og tilknytning.For eksempel hud-mod-hud kontakt, der er enormt vigtig for udviklingen af de tætte bånd mellem dig og baby. Og naturligvis også far og baby. Så knap op, når du giver flaske, og læg baby tæt til din hud – og sørg i øvrigt for en masse kærlige berøringer og tæt kontakt.Helen Lyng Hansen minder om, at amning ofte tager længere tid end flaske, og derfor er det vigtigt, at du prioriterer at bruge samme tid med barnet – holde det tæt, pludre, kigge i øjnene og så videre – og udnytte spisesituationens mulighed for god og nærværende kontakt.Husk, at moderfølelsen ikke sidder i brysterne, men i hjertet. Uanset om du giver modermælk eller erstatning, er det vigtigste, at du giver det med hjertet. Derfor kan det ikke svare sig at amme udelukkende for barnets skyld – ligesom der heller ingen idé er i at forsætte for din egen skyld, hvis barnet siger fra.“Selv om det kan være fristende at forsøge at lokke og lirke brystet ind i munden på barnet, så lad være, når det en gang har sagt pænt ‘nej tak, mor!’,” råder Helen Lyng Hansen.

Respektér et ‘nej tak’

Det er nemlig ganske naturligt, at det tidspunkt kommer før eller siden. Ifølge sundhedsplejersken vil en del børn begynde at afvise brystet i 10-månedersalderen; de leger med det, bider måske lidt i det, mens de kigger på mor for at se, hvordan hun reagerer.

“Det er helt okay, for det viser jo, at barnet begynder at få en fornemmelse af, at bryst og mor ikke er et hele, og at det kan påvirke dig til en reaktion ved at gøre noget ved brystet. Det er meget naturligt, at barnet i denne alder siger mere og mere fra,” forklarer Helen Lyng Hansen.

Nøjagtig ligesom du skulle vænne dig til at amme, skal du også vænne dig til ikke at gøre det længere.

Ifølge Helen Lyng Hansen er ammestoppet blot den første løsrivelse, barnet foretager sig fra os. Og det er bestemt ikke et dårligt tegn. Tænk, hvis det ikke skete? Så ville det lille pus bo hjemme og stadig hænge i dine skørter, når du ruller ud ad døren på vej på plejehjem. Siden følger mange andre former for adskillelse: Når barnet skal passes første gang. Når han eller hun starter i vuggestue og senere i skole. Eller flytter hjemmefra.

I stedet for at have dårlig samvittighed over, at du ikke ammer dit barn længere, så glæd dig over, at et nyt og spændende kapitel i jeres liv er begyndt.

LÆS OGSÅ: 5 øvelser – kom i form efter ammestop

LÆS OGSÅ: En god mor giver flaske

LÆS OGSÅ: 10 trin til en glad baby uden mors bryst