Sofiya Nilsson om folk, der blander sig
Foto: Privat Er mor glad, er barn glad.

Sofiya Nilsson om folk, der blander sig

Blog: Alle forældre er perfekte, især dem uden børn!

Blogger Sofiya Nilsson er træt af folk, der konstant blander sig i hendes børneopdragelse. Hun mener, at man som mor selv skal afgøre, hvad der er bedst for ens barn - og huske på at ingen er perfekte.

Jeg tror, vi alle som forældre har skulle høre på mange velmente råd fra familie og venner, om hvad de selv har gjort sig af erfaringer med deres børn og som forældre. Jeg har med glæde lyttet og suget til mig, med alle de råd jeg har fået igennem min korte tid som mor, og derefter taget dét til mig, som jeg kunne bruge, og dannet mig mine egne erfaringer ud fra det.

Faktaboks

Sofiya Chloe Camille Nilsson er 27 år og bor i Spanien med sin søn Logan og sin kæreste Toke.

Hun blogger på Mom and the City, hvor hun deler ud af sine egne erfaringer om livet som mor, i håb om at kunne inspirere andre mødre til en lettere og sjovere hverdag.

Du kan også følge hende på hendes Instragam

Jeg elsker at få gode råd, og jeg føler, at det at have fået Logan og være blevet mor er en slags uddannelse, jeg er i gang med at tage. Jeg lærer i hvert fald hele tiden noget nyt og spændende, og jeg bliver hele tiden bedre og mere erfaren.

Jeg har dog studset mig en del gange over, at fremmede mennesker på gaden har haft et behov for at ytre sig om deres personlige holdning til, hvordan de syntes, jeg skulle være mor over for Logan.

Her mener jeg ikke om situationer, hvor du som menneske har pligt til at blande dig, hvis barnet fx er i livsfare. Jeg taler om fremmede mennesker på gaden, der syntes, at de skulle fortælle mig, hvad jeg fx skulle give Logan på af tøj.

Der var en mand, der syntes, at Logan skulle have en hue på. En anden syntes, at jeg hellere skulle bære Logan, i stedet for at han skulle sidde i klapvogn.

LÆS OGSÅ: 11 tips: Sådan overlever du den første tid som nybagt mor

For et par uger siden var der en, der syntes, at jeg burde snakke med Logan, som sad stille og slappede af i sin klapvogn, i stedet for at snakke med min veninde der gik ved siden af os. Der var også en dame, der nævnte at hun syntes Logan havde for lidt tøj på en varm sommerdag, og da jeg svarede, at der var helt tjek på situationen, pointerede hun bagefter, at hun også syntes, jeg havde for lidt tøj på.

Vil være en god mor

Inden jeg selv blev mor, havde jeg også nogle meget klare holdninger til, hvordan jeg syntes andre skulle gøre, når det kom til børneopdragelse. Forskellen er bare den, at jeg aldrig kunne finde på at berettige eller ytre mig til forældrene, der jo tydeligvis gør, som de føler er bedst.Men jeg havde mine holdninger, og jeg vidste præcist, hvordan jeg selv ville gøre som mor, og hvilken slags mor jeg ville være; en god en af slagsen med masser af overskud, og mit barn skulle fx ikke sidde med en iPad, når vi som familie gik ud og spiste på restaurant.Her har jeg kun at tilføje: Jeg tog fejl!Hvis det er en iPad, der gør, at mor og far kan få lidt kvalitetstid sammen som par eller med deres venner – jamen så hurra for den iPad!Det, som folk uden børn glemmer, er, at forældrene på restauranten, der med glæde stikker barnet en iPad i hånden, har haft børnene 24/7. Ikke bare under middagen eller en dag eller to. Og jeg er med på, at når det kommer til børneopdragelse, så må man stå fast, og man skal ikke give børnene dårlige vaner, men måske er det den eneste mulighed forældrene har for at kunne gå ud og spise og få en lille pause fra hverdagen.Børnene skal nok lære at deltage i en samtale, være sociale, sidde roligt og spise, og det har forældrene så alle andre dage i måneden til at lære dem. Hvis ikke der under en middag på restauranten bliver snakket i børnenes niveau, så er det vel også forstående, hvis børnene keder sig? Det ville jeg også selv gøre, hvis jeg sad til middag med nogen, der havde en samtale, som jeg overhovedet ikke havde kapacitet til at deltage i.LÆS OGSÅ: Høflige børn: Er det realistisk?

Ingen er perfekte 

Efter jeg selv er blevet mor, har jeg gjort mig den erfaring, at alting ikke altid kan være perfekt, som jeg ellers havde en forestilling om, inden jeg fik barn. Det skal være helt op til mig selv at mærke efter, hvad der er bedst for min søn, for os som familie og for mig som mor. Det er ikke kun barnet, men familien som helhed, der interesserer mig.

Er mor glad, er barn glad.

Jeg er i min fulde ret til selv at mærke efter, hvad der er det bedste for Logan, vores familie og for mig som mor. Jeg er i min fulde ret til selv at vælge, om jeg skal føde ved kejsersnit eller vaginalt, om min søn skal have modermælk eller havde modermælkserstatning, om han skal sidde i sin klapvogn eller være i bæresele, om hvad han skal spise, hvor han skal sove, have på af tøj eller om han skal sidde med en iPad, når vi en gang i mellem går ud og spiser!

Måske hører det til sjældenhederne, at nogen har kommenteret på, om dit barn har nok hue på, eller om du skal snakke mere med dit barn, men for mig er det blevet hverdagskost. Hvorfor ved jeg ikke, men sagen er bare, at forældrene som udgangspunkt ved bedst, når det kommer til deres egne børn.

LÆS OGSÅ: 20 tegn på at du er far til et barn på halvandet år

LÆS OGSÅ: Julie Berthelsen: “De er små i så kort tid, så NYD det!”

LÆS OGSÅ: Andrea Elisabeth Rudolph: "Jeg har altid ønsket mig en…

Se, hvad vi ellers skriver om: Børneopdragelse og Klumme