Farmor og barnebarn
SPONSORERET indhold

Ulykkelig farmor: Jeg savner mit lille barnebarn

Hvordan skal en ulykkelig farmor få mere kvalitetstid med sit barnebarn efter hendes søns skilsmisse? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Af: Vibeke Dorph Foto: Getty Images
03. feb. 2022 | Børn | Hjemmet

 

 

 

Spørgsmål om mere kvalitetstid med barnebarn 

Jeg har altid haft et meget tæt forhold til mit lille barnebarn, der i dag er seks år gammel. Desværre blev hans forældre skilt, og han bor nu med sin mor, hendes nye kæreste og deres to fælles børn. Min søn har mit barnebarn hver anden weekend, og her har jeg så mulighed for at være sammen med ham i nogle timer.

Jeg ville dog rigtig gerne have en dag alene med ham, og jeg har derfor tidligere skrevet til hans mor for at høre, om vi må få en farmordag sammen. Det viste sig kun at være muligt et par gange, endda med måneders mellemrum.

Mit barnebarn giver udtryk for, at han savner mig og gerne vil se mig oftere. Jeg var jo en stor del af hans liv tidligere, og jeg er bange for, at han føler, at jeg svigter ham. Derfor fortæller jeg ham altid, at jeg har skrevet til hans mor om vores ønske om mere samvær, men må så ofte også fortælle ham, at det ikke har været muligt, da familien i forvejen har meget at se til, hvilket jeg godt kan sætte mig ind i.

Jeg savner mit barnebarn, og han savner mig. Skal jeg virkelig bare vente til han bliver større, så jeg ikke stresser situation? Jeg er kun blevet tilbudt én forældredag i skolen og bliver aldrig inviteret med til fodbold eller skolearrangementer, alt imens kærestens mor kører ham til fodbold to gange om ugen. Det ville jeg da også gerne, så hvad gør jeg?
K.C.

Vibeke Dorph råder til at række ud til ekssvigerdatteren

Alt for ofte får jeg breve fra ulykkelige farforældre, der som du har mistet den faste kontakt til et barnebarn efter en skilsmisse, fordi en tidligere svigerdatter bevidst eller ubevidst sætter sig i vejen for kontakten. Det kan man godt klandre hende for, men man kan i den grad også klandre fædrene for, at de ikke selv sørger for, at den gode relation mellem egne forældre og børnebørn plejes, så det vil jeg da gerne bruge anledningen til at gøre her.

I dit tilfælde vil jeg først og fremmest råde dig til at lade være med blande dit lille barnebarn ind i, hvorfor I ikke kan ses så tit. Dels er han alt for lille til at blive rodet ind i den type voksenkonflikter – han skal ikke tage stilling til noget, han skal kun have klar besked. Dels frygter jeg også, at hans mor bliver irriteret og vil opfatte det som en manipulation fra din side, hvis du bruger drengen som sendebud på den måde.

Læs også

I stedet synes jeg, at du skal være mere tydelig og lavpraktisk i dit ønske om at se dit barnebarn. Ring dog til din tidligere svigerdatter, og kom så med et konkret forslag om, at du næste torsdag eller tirsdagen efter henter drengen fra skole og returnerer ham ved aftensmadstid.

Vær venlig, men fasthold dit ønske, og vær løsningsorienteret i stedet for at stå for meget med hatten i hånden og vente på, at din ekssvigerdatter fixer det hele. På den måde bliver du til en problemløser, der kan lette din ekssvigerdatters hverdag, i stedet for at blive endnu en udfordring, der skal presses ind i en i forvejen udfordrende småbørnefamilies travle program.

Så prøv det – lykkes det ikke ad den vej, så forlang af din søn, at han mander sig op og kommer på banen både for din, men da også for dit barnebarns skyld.

Anbefalet til dig