Familieliv
Sarah har måtte sluge den ene kamel efter den anden, efter at hun er blevet mor - og nogle gange kommer hun til at true med julemanden. Foto: Ida Schmidt

“Velopdragne børn flipper ikke ud i supermarkedet”

Maria Kristensen tænkte, at det kun var hysteriske og uopdragne børn, der flippede ud i supermarkedet. Men hun blev klogere ...

Faktaboks

Mor: Maria Kristensen, 27 år, social- og sundhedshjælper.

Far: Daniel Nielsen, 25 år, svejser.

Børn: Nicolai, 11 mdr. og Sarah, 4 år.

Maria Kristensen står i Jumboland. Hun er på tur med sønnen Nicolai. Nicolais legestue og storesøster Sarah er også med. Allerede hjemmefra har Maria snakket med datteren om, at der er nul snold på turen – for det må de små ikke få. Den er Sarah med på. Lige indtil den fireårige på vej ud spotter en slikautomat og begynder at plage.

‘Nej, det må du ikke’ siger Maria. Sarah trækker luft ind og sætter sirenen i gang. For til sidst at eksplodere i et højlydt raserianfald. Shit, hvor er det pinligt. Maria står med Nicolai på armen, og på gulvet ligger Sarah og skriger.

Rundt om står dagplejemødrene og betragter scenariet. Hvordan slipper hun ud af situationen uden at tabe ansigt? ‘Du ved godt, at jeg sladrer til julemanden, hvis du ikke stopper’ hvisker Maria til sin datter. Sarah gør store øjne og klapper i som en østers. Julemanden skal man altså ikke spøge med!

LÆS OGSÅ: “Jeg starter på arbejde når min søn er er en måned”

“Jeg ved godt, at det er helt vildt fejt at bruge sådan et trick. Det er jo en trussel!” erkender Maria. “Men nogle gange bliver man bare så presset, at man tyer til usle metoder. Jeg følte mig som en total fiasko, da jeg stod der med to børn og ikke kunne styre det og bare ville ud af situationen.”

Inden hun selv blev mor, var Maria hurtig til at dømme mødre, som hun så bruge lignende beskidte kneb over for deres børn. Ligesom hun slet ingen forståelse havde for, at forældre tillod deres børn at flippe skråt amok i supermarkedet eller i bussen.

“Jeg tænkte, det måtte være deres opdragelse, den var gal med. At det kun var hysteriske børn, der var vant til at få og få, der opførte sig sådan. Jeg har en veninde, hvis datter flippede ud nogle gange, og jeg tog flere gange fat i min veninde og sagde: ‘Du er simpelthen nødt til at lære hende, at det der ikke holder’ ” husker hun.

Da Maria selv pludselig stod med et barn i selvstændighedsalderen, forstod hun, at vredesudbruddene ikke alene var et spørgsmål om kun at sætte grænser.

“Det er jo bare sådan, børn i den alder er nogle gange. Den dag i Jumboland var Sarah bare træt, og så skal der ikke så meget til, før at bægeret flyder over,” har Maria erkendt.

LÆS OGSÅ: “Børn skal da sove i deres egen seng!”

Når hun har mulighed for det, bruger Maria metoden ‘tag barnet og gå’, når der bliver åbnet for sluserne foran køledisken. Men det kan hun ikke gøre hver gang, for der skal jo mad på bordet. Og så er det altså nærliggende ind imellem at ty til den billige løsning og true med julemanden. Et håndfast ‘nej’ er simpelthen ikke nok.

“Jeg kan sige nej, alt det jeg vil. Det hjælper ikke, når Sarah først er i det humør. Jeg har måttet undskylde mange gange over for min veninde, at jeg var så hård ved hende, inden jeg selv fik børn. Men jeg forstod ikke, at det ikke kun handler om opdragelse og at sætte klare grænser,” siger Maria, som har måttet lægge ryg til en del drillerier fra veninden, som i dag morer sig højlydt over at se Maria sluge den ene kamel efter den anden.

Tilbage til: Vi vidste alt om børn … indtil vi fik dem!

Se, hvad vi ellers skriver om: Familieliv, Kærlighed, Børneopdragelse og Tumling