Sex
SPONSORERET indhold

Fra sexbombe til rugekasse

Det hele begyndte med et knald! Men hvad gør du, når lysten i jeres parforhold er udfordret af kvalme, træthed eller bækkenløsning? Få svar på alle dine spørgsmål – de svære, de sjove og de lidt pinlige.

Af: Eline Holm, Vores Børn Gravid, nr. 1 2013
01. maj. 2013 | Børn | Vores Børn

Udfordringer før fødslen

UDFORDRING 1: Kvalme og træthed kvæler din sexlyst

De to streger er i hus, og dit kommende barn er tjekket ind i din livmor. Men med som blind passager følger kvalme og et søvnbehov som en nyfødts. Noget af en kold tyrker for jeres parforhold og sexliv, som lige har haft kronede dage under Projekt baby. Hvordan undgår du at slukke fuldstændig?

Løsning: Accepter, at lyst går op og ned

Det gælder om at være realistisk: Lyst er ikke en konstant størrelse. Ligesom alt andet i livet går den op og ned, og det er helt naturligt, at du ikke har lyst til sex, når du ligger med hovedet i tønden hvert andet øjeblik. Gem intimiteten, til kvalmen ind imellem slipper taget i dig – og glæd dig, til du kommer ud på den anden side. For det gør du!

UDFORDRING 2: Hormonerne raser, og du vil have sex, sex, sex!

Du er ovre de første tre måneder og har (forhåbentlig) sagt farvel til kvalme og træthed. Nu kan du til gengæld byde graviditetshormonerne velkommen. De drøner rundt, og pludselig begynder din indre sexkilling at spinde kælent i tide og utide. Kan du kræve, at din mand lægger krop til?

LÆS OGSÅ: 4 mænd om hormoner, kærlighed og lortebleer

Løsning: Fortæl, hvordan du har det

Ja, du kan opleve øget lyst, enten på grund af de galopperende hormoner eller den følelse af forbundethed og intimitet, jeres samvær om det fælles projekt giver dig. Andre har mindre eller uændret lyst. Erkend, hvordan du har det – og fortæl det til din kæreste. Måske synes han, det er helt fantastisk, hvis du vil have ham som aldrig før. Måske føles det en smule overvældende. Find ud af, hvor I er henne sammen i jeres parforhold, i stedet for at gøre det til en kamp om at få det, du har brug for.

UDFORDRING 3: Somebody’s watching

Sex er ikke for børn. Heller ikke de ufødte! Hvordan slipper I følelsen af, at jeres kommende barn er med på en uønsket kigger inde fra dybet?

Løsning: Når du har det godt, har baby det godt

Mind dig selv om, at det som udgangspunkt er sådan, at hvad der skaber glæde for dig, skaber glæde for dit ufødte barn. Længere henne i graviditeten, hvor de små, søde spjæt fra maven bliver udskiftet med velplacerede hjørnespark, kan følelsen af, at dit barn befinder sig liiidt for tæt på dér, hvor det hele foregår, blive stærkere. Har du det sådan, så husk på, at sex ikke nødvendigvis behøver at indebære et samleje.

UDFORDRING 4: Din mand mister gejsten

Han har gjort dig gravid, og nu har han ikke lyst til dig. Det er et tabu, det er forbudt, og det må han bare ikke! Ikke desto mindre kan det ske, at din mand simpelthen ikke tænder på dine nye svulmende bryster og struttende mave. Hvad stiller du op?

Løsning: Hans følelser er okay!

Ligesom du forventer, at din mand accepterer den storm af modsatrettede følelser, der rumsterer inde i dig under graviditeten, skal du også acceptere hans følelser. Forsøg at forstå ham i stedet for at dømme ham.

LÆS OGSÅ: Forstå din gravide mand

Spørg ‘hvorfor tror du, at du har det sådan?’, og prøv at rumme hans svar. Pas på med at sætte lighedstegn mellem kærlighed og sex. Der er masser af andre måder, han kan vise, at han elsker dig, end ved at kaste dig rundt i sengen.

UDFORDRING 5: Du føler dig usexet

Du pruster som en 80-årig, når du forsøger at smøre dig ind i creme, og bliver bremset af sure opstød, når du forsøger at kysse din mand, din bikinilinje har efterhånden mere karakter af en egentlig bikini end en linje, og når du er hot, så er det, fordi du rent faktisk sveder. Hvordan får du hed sex ind I den ligning?

Løsning: Glem glansbilledet

Sex er ikke altid ligesom i Hollywoodfilmene – smukt og hedt og fuld af lyst. Lad være med at prøve at leve op til det glansbillede. Få nærhed og intimitet ind i jeres forhold på andre måder, og mød hinanden, der hvor I er: Masser hinanden, nus hinanden, og hold I hånden, så I opretholder følelsen af at være tætte.

UDFORDRING 6: Når maven er i vejen

Du er ved at være ved vejs ende, og du kan ikke længere bukke dig ned og snøre dine sko. Hvordan skal det så lige kunne lade sig gøre at være fit-for-fight til en omgang lagengymnastik?

LÆS OGSÅ: Sex og graviditet

Løsning: Vær kreative

I stedet for at tænke ‘hvor er det besværligt, at vi ikke kan gøre, præcis som vi plejer’ så grib chancen og få brudt med det, I plejer. Måske kræver situationen, at du er øverst, at I ligger på siden – eller at I finder på andre måder at dyrke sex end ved at have samleje. Slip fantasien løs!

UDFORDRING 7: Sex er fysisk umuligt

Ondt i lænden, plukveer, bækkenløsning. De fysiske skavanker står I kø og gør dig måske endda sengeliggende (ikke på den frække måde). Hvad gør I?

Løsning: Accepter forandringen

I har valgt at få et barn. Den beslutning indebærer udfordringer, som betyder, at det seksuelle indimellem ryger i baggrunden. Sådan må det gerne være – så hold fokus på det projekt, I har sammen, i stedet for at ærgre jer over det, I (midlertidigt) går glip af. Det er kun en periode!

Læs om flere udfordringer efter fødslen på næste side…

Udfordringer efter fødslen

UDFORDRING 1: Du er sprukket

Måske frygter du skrækscenariet, hvor fødslen efterlader dit underliv flækket på langs. Men uanset at der kun er tale om et par sting, kan det da ikke være sjovt at dyrke sex oven på sådan en omgang – eller hvad?

Løsning: Føl dig frem

Nej, det er ikke sjovt – hvis du altså ikke er klar! Langt de fleste kvinder bliver rent faktisk syet en smule eller får små hudafskrabninger og rifter forneden, efter at de har født, men det er heldigvis sjældent, at fødende kvinder sprækker fra a-z. Uanset omfanget af skaderne er din slimhinde mere sart.

Vi heler forskelligt, men du kan hjælpe processen på vej ved at røre og massere de steder, hvor der er dannet arvæv. Men lad være med at tvinge lysten frem. Du skal føle dig parat, uanset om det tager to eller ti uger at blive det. Da du danner mindre sekret, når du ammer, kan det være en god ide at bruge glidecreme.

UDFORDRING 2: Din mand har set dit underliv fra ‘en ny vinkel’

Du tænker måske over, hvordan din mand vil reagere på at have set alle dine herligheder forvandlet til en blodig slagmark. Vil han nogensinde kunne se på dig på same måde igen efter at have beskuet fødemaskinen forneden?

LÆS OGSÅ: Har I glemt jeres sexliv?

UDFORDRING 3: Du har fået kejsersnitOmstændigheder kan komme til at kræve, at babyen bliver taget ud manuelt. Hvordan stiller det dit sexliv efterfølgende?Løsning: Du skal føle dig klarEfter et kejsersnit vil der, ligesom efter en vaginal fødsel, gå tid, før du er klar til at have sex. Hvor lang tid? Det er individuelt, men det er vigtigt, at du føler dig parat og har lyst. Brug kondom – det mindsker infektionsrisikoen.UDFORDRING 4: Gab… I har fået en baby i huset!Vidunderet skal trøstes, skiftes, ammes og beundres – konstant! Så når der endelig er et ledigt øjeblik, kaster I jer muligvis under dynerne, men ikke over hinanden. Hvordan skal I kunne genoptage sexlivet, når I er totalt kvæstede?Løsning: Tænk langsigtetLad være med at jagte fantasiforestillingen om, at I skal finde tilbage til det perfekte, passionerede sexliv, to måneder efter at du har født. I er blevet forældre, og det er en stor begivenhed – selvfølgelig fylder det mest! Tal om, hvordan I gerne vil have det med hinanden på længere sigt, og accepter, at fokus lige nu er et andet sted.

UDFORDRING 5: Farvel sexbombe – goddag morlille

Da I mødte hinanden, var det hele sjov og ballade i parforholdet. Og sex! Men efter at I er blevet forældre, er din mand pludselig blevet en, der skifter ble og tørrer gylp op, og du er nu hende, som det meste af tiden opholder sig i sofahjørnet holdt nede af en ammepude. Hvordan finder I macho-manden og sexbomben frem?

Løsning: Find glæde ved jeres nye roller

Tja, det kan I måske ikke – lige nu, i hvert fald! I har valgt at blive forældre og er dermed taget ud på en rejse sammen. Muligvis er der ikke så meget action på lagnerne – men hvem siger, at der altid skal være det?

Jeres parforhold har fået en ny dimension, og det kan udvikle sig til at blive dybere og tættere, netop fordi I ser hinanden i nye roller. Nyd rejsen i stedet for at sukke over det, der var engang.

Kilde: Sexolog og jordemor Cecilie Lolk Tommerup. Se mere på Mandkvinde.dk

LÆS OGSÅ: 7 veje til mere sex