Gravid i uge 20

Foto: Getty Images Tillykke, du er nu halvvejs i graviditeten!

Gravid i uge 20 (20+0-20+6)

Gravid uge 20: Du er halvvejs!

Du er gravid i uge 20, og det betyder, at du nu er cirka halvvejs gennem din graviditet. Uanset om du er gravid for første gang eller er flergangsgravid, har du formentlig allerede mærket spark.

Tillykke! Du er nu halvvejs i mål.

Når du er gravid i uge 20, har du gennemført halvdelen af din graviditet, hvis du er heldig at føde på din terminsdag. Måske har du allerede været til 2. trimesterskanning og hvis ikke, skal du det sikkert lige om lidt. Tag din partner eller en anden person med – det er en stor oplevelse, som er værd at dele med nogen.

LÆS OGSÅ: Gravid uge 19: Har du bækkensmerter og strækmærker?

Junior måler i denne uge cirka 23 centimeter og vejer omkring 280-300 gram.

LÆS OGSÅ: Følg din graviditet uge for uge

Gravid i uge 20

 • Din graviditetsuge: 21. uge (20+0 – 20+6)
 • Din graviditet i dage: 140-146
 • Dit barns gestationsalder: 18 uger
 • Dit barns mål: 300 gram og 23 centimeter (hoved-hæl-mål)
 • Dit trimester: Andet trimester
Scanning gravid uge 20
Foto: Jordemoder.dk

Din krop

Kan du mærke boblerne eller sommerfugleslagene?

Når du er gravid i uge 20, kan du også som førstegangsgravid være heldig at mærke de første, små spark. Følelsen kan dog være svær at definere, og ligger din moderkage mellem din baby og dit maveskind, bliver det ikke nemmere. Selvom man plejer at sige, at førstegangsgravide typisk mærker spark omkring uge 20, kan det derfor være, at du må vente lidt endnu. Har du født før, har du formentlig allerede mærket til junior.

Har du mærket bevægelse, skal du imidlertid ikke regne med, at det sker hver dag, da sparkene stadig er uden ret meget kraft og derfor kun mærkes, når baby sparker hårdt til. Først fra uge 24 skal du kunne mærke dit barn bevæge sig dagligt.

LÆS OGSÅ: Få hjælp til at udregne din terminsdato

Din baby

Du kan fint begynde at fortælle junior i maven, når han eller hun sparker lidt rigeligt. Når du er gravid i uge 20, kan dit barn nemlig høre, hvad du siger, og han eller hun ligger nu og lytter til sin omverden, mens der bliver ”trænet” med stræk-, gribe- og drejeøvelser. Hidtil har dit barn mest trænet grovmotorikken, men nu tager baby også fat på mindre muskler som for eksempel øjenmuskulaturen.

Når du er i uge 20, er grundlaget for hukommelse og tænkning også ved at blive dannet i hjernen. Det sker ved, at de nerveceller, som betjener smag, lugt, syn, følelse og hørelse, nu udvikles i hver sin hjernedel, mens de komplekse forbindelser mellem nervecellerne dannes.

I øjeblikket sover junior lige så meget som et nyfødt barn, men det er ikke sikkert, at det sker, når det passer dig. Det kan du lige så godt begynde at vænne dig til, for ifølge en undersøgelse fra den britiske madrasvirksomhed Ergoflex, sover nybagte forældre i snit fem timer per nat i løbet af barnets første leveår. Det vil sige, at en nybagt mor eller far mister 1055 timer med søvn svarende til 44 døgn det første år.

LÆS OGSÅ: 7 egoistiske ting jeg gør, efter vi er blevet forældre

Tegn på graviditet

Når du er gravid i uge 20, er det ikke usædvanligt, hvis du døjer med en del småirriterende gener og symptomer. Det kan f.eks. være:

 • Ømhed i nederste del af maven
 • Svimmelhed
 • Halsbrand
 • Forstoppelse
 • Kramper i læg
 • Smerter i ryg og lænd

LÆS OGSÅ: 9 ting du faktisk gerne må som gravid

Det skal du vide om uge 20

Mellem graviditetsuge 18 og 21 kan du komme til 2. trimesterskanning. Ultralydsskanningen, der også kaldes en misdannelsesskanning eller gennemskanning, har til formål at tjekke moderkagens placering og undersøge, om dit barn er udviklet normalt. Din jordemoder eller sygeplejerske vil gennemgå fosterets hoved, ryg, bugvæg, hjerte og mave- og tarmsystem samt nyrer, blære, arme og ben for at se, om alt er, som det skal være. Derudover vil de også se på, hvordan fosteret bevæger sig, og om der er en normal mængde fostervand.

Mens nogle misdannelser – f.eks. rygmarvsbrok eller manglende nyrer – er så tydelige, at de næsten altid bliver opdaget, vil andre være svære at se på en skanning, og derfor kan du risikere, at de først viser sig, når barnet er født. Det gælder blandt andet misdannelser i hjertet.

Somme tider finder man også en tilstand hos barnet, der ikke nødvendigvis er et problem. F.eks. kan nyrerne se anderledes ud i uge 18-21, men vil i løbet af de næste uger udvikle sig normalt. Derfor kan du godt opleve at gå fra din 2. trimesterskanning med en ny tid til skanning i uge 32-34.

Finder I en misdannelse ved skanningen, vil du blive tilbudt vejledning herefter. Ved alvorlige misdannelser vil man i mange tilfælde lave yderligere undersøgelser som f.eks. en fostervandsprøve for at undersøge barnets kromosomer. Er misdannelsen ikke alvorlig, er det alligevel godt, at din læge eller jordemoder er opmærksom på den, så de kan tage hensyn ved fødslen.

Undersøgelsen kan vare op til en time, og det er op til dig selv, om du vil tage imod den. Vil du kende til dit barns køn, kan du få det at vide til misdannelsesskanningen – også selvom det ikke er undersøgelsens hovedformål.

LÆS OGSÅ: Klumme: Gravid uge 20: Køn? Ja, naturligvis er den det!

Sundhedstips

2 liter – eller cirka en tredjedel af din kropsvægt i deciliter.

Så meget væske skal et almindeligt, voksent menneske drikke om dagen, og de samme anbefalinger gælder, når du venter dig. Vand har nemlig en helt central rolle i vores krop, og vi bruger det blandt andet til forbrænding og til at udskille affaldsstoffer gennem nyrerne. Derudover hjælper vand os også med at regulere kropstemperaturen.

Som gravid er det således særligt vigtigt, at du får nok væske, da din hårdtarbejdende krop – og dermed dit barn – trives af det. Dehydrering i graviditeten kan blandt andet føre til svimmelhed og ildebefindende, ligesom du holder både forstoppelse og træthed på afstand, hvis du sørger for at få nok at drikke.

Har du svært ved at få drukket nok vand? Lad din tørst guide dig og drik, hver gang du føler dig tørstig. På den måde får du spredt væskeindtaget ud over hele dagen. Derudover kan også agurk og melon bidrage med væske til regnskabet. På de varmeste sommerdage kan sodavandsis også være en god måde at få nok væske på.

LÆS OGSÅ: Gravid: Er du også nervøs for alt?

Til dig, der venter tvillinger

Som tvillingemor vil du typisk få tilbudt flere skanninger som en del af grundpakken end andre gravide. Det skyldes, at dine to fostre skal deles om plads, mad og fostervand og derfor jævnligt skal tjekkes for, om de vokser, som de skal, og om der er nok fostervand til dem begge.

Som tvillingemor vil du få tilbudt mellem 5-7 jordemoderkonsultationer gennem din graviditet. Deler dine fostre moderkage, vil du almindeligvis få tilbudt en ultralydsskanning hver 2. uge. Har fostrene hver sin moderkage, er risikoen for komplikationer mindre, og derfor vil det være nok med en ultralydsskanning hver 4. uge.

Ugens tip til mor

Hvilken slags mor vil du gerne være? Hvad vil du gerne tage med fra din egen barndom? Og hvad vil du gøre anderledes end dine forældre? Skriv ned! Livet med et barn bliver næppe som planlagt, men det er altid klogt at have gjort sig nogle tanker på forhånd.

Ugens tip til partneren

Måske har din kæreste mærket jeres barns første spark, men da junior stadig ikke har ret mange kræfter, kan sparkene kun sjældent mærkes på ydersiden af maven. Det betyder, at du sandsynligvis må vente lidt endnu. Engager dig i stedet i din partners begejstring og nyd, at jeres barn ser ud til at trives.

Om eksperten

Artiklen er gennemlæst og rettet af jordemoder Stine Roswall. Hun har været jordemoder siden 2010 og har arbejdet på både Herlev og Hvidovre Hospital. Hun har erfaring med alt fra jordemoderkonsultation til fødsler og tiden efter fødslen.

Siden januar 2017 har hun haft sin private jordemoderpraksis i København, hvor hun hjælper gravide og fødende. Derudover er hun bestyrelsesmedlem i Dansk Jordemoderfagligt Selskab, som arbejder for at holde jordemødre opdateret på den nyeste viden om graviditet og fødsel. 

Stine Roswall er født i 1986 og bor i Rødovre med sin mand og deres to døtre.

Jordemoder gravid uge 20
Foto: Stephansen Photography
Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid og Gravid uge for uge

610x200_woordy_knap2.jpeg