Pasning af barn

Foto: Nimastock Hvilken institution er bedst? Det afhænger af dit barn og jeres familieliv.

Pasning af barn

Guide: Hvilken slags pasning skal du vælge?

At overlade guldklumpen til andre er en stor ting. Få en guide over, hvilke muligheder for pasning i dagpleje eller vuggestue der er bedst for dit barn.

Inden du vælger institution, så besøg et eller to steder. Brug besøget til at mærke stemningen og få svar på dine spørgsmål. Spørg om det, som er vigtigt for netop dig.

Du kan blandt andet spørge om: Hvor mange børn er der på stuen?, hvordan modtager I børnene om morgenen?, hvordan kører I barnet ind, hvilke lege har I fokus på og hvor mange medhjælpere er der i forhold til pædagoger?

LÆS OGSÅ: Vuggestue: Sådan ruster du dit barn

Et tip er også at ringe til institutionen, før du kommer på besøg. Så har de tid til at svare på spørgsmål. 

Børnepsykolog John Halse giver dig her en guide til at finde den type pasning, der matcher dit barn.

Vuggestue

Hvad er det?

En ren vuggestue har kun børn under tre år og kan være kommunal, selvejende eller privat. Det er typisk en mindre institution med maks. 40 børn og lille aldersspredning. Vuggestuen er altså specialiseret i nul-til-tre-årige og har styr på, hvad netop denne alder og udvikling kræver. Ulempen er, at der kommer et stort skift, også fysisk, når dit barn skal i børnehave.

Passer den til mit barn?

Vuggestuen passer til de fleste børn. Selv hvis dit barn er sensitivt, er vuggestuen ikke et dårligt valg, for den er lille af størrelse og har mindre støj. Har du et barn med krudt i, er der også masser af udfordringer for banditten her.

Hvad koster det?

Se de aktuelle takster på din kommunes hjemmeside.

Hvordan finder jeg vuggestuen?

Kommunen har på deres hjemmeside en liste over kommunale og private dagtilbud med kontaktoplysninger.

Integreret institution

Hvad er det?

En integreret institution har børn fra nul til seks år. Nogle er aldersopdelt, så vuggestue- og børnehave er adskilt, i andre er børnene er blandet på tværs af alder. Ulempen ved det er, at de større børn er vildere i deres udtryk, mens fordelen er, at de små kan bruge de større som rollemodeller. De vil typisk iagttage dem på afstand i stedet for at interagere med dem. I den aldersopdelte integrerede institution er de små på ‘sikker grund’ på deres egne stuer, men kan mødes med de større børn på legepladsen. Desuden er det lettere for barnet at gå fra vuggestue til børnehave, og der er fleksibilitet i forhold til, hvornår det skal være.

LÆS OGSÅ: Trin for trin: En god aflevering i vuggestuen

Passer den til mit barn?

Den blandede institution kræver et robust barn, mens den aldersopdelte passer til de fleste – men der er mange voksne, børn og støj for det lille sensitive barn.

Hvad koster det?

Se de aktuelle takster på din kommunes hjemmeside.

Hvordan finder jeg en integreret vuggestue?

De fleste kommuner har på deres hjemmeside en liste over kommunale og private dag tilbud med kontaktoplysninger.

Dagpleje

Hvad er det?

I dagplejen bliver børn under tre år passet i et privat hjem. Dagplejeren kan være ansat af kommunen eller privat og må maks. passe fem børn. Det er en fordel, at dit barn bliver passet i et hjemligt miljø med få børn, men en ulempe, når dagplejemor er syg, og dit barn havner i en gæstedagpleje. Desuden kræver det ikke en uddannelse at blive dagplejer, så du skal gøre op med dig selv, om det trygge miljø er vigtigere end uddannet personale.

Passer den til mit barn?

Har du et sensitivt barn, vil det passe godt ind i det trygge miljø hos en dagplejer. Er dit barn fuld af krudt og har brug for plads til at folde sig ud, vil det nok egne sig bedre til vuggestuens miljø.

Hvad koster det?

Se de aktuelle takster på din kommunes hjemmeside.

Hvordan finder jeg en dagpleje?

Ring til lederen af dagplejen i din kommune, og forhør dig om de forskellige dagplejere. Find nummeret på kommunens hjemmeside. Leder du efter en privat dagpleje, kan du ofte også finde opslag her.

Privat pasning 

Hvad er det?

Dit barn kan blive passet af en privat person hos jer eller hos vedkommende selv. Kommunen har ikke noget med det at gøre, men skal blot føre tilsyn. Successen afhænger af, hvad det er for et menneske, du laver aftalen med. For at blive godkendt som privat passer skal man igennem en process med godkendelse af passeren, familien og hjemmet. Fordelen er, at dit barn ikke skal forholde sig til mange mennesker og er i hjemlige omgivelser uden støj.

Passer den til mit barn?

De fleste børn vil trives med privat pasning, men der kan blive for få aktiviteter og udfordringer på sigt. Har du et barn med særlige udfordringer, er det bedre at vælge pasning, hvor personalet er uddannet til at håndtere det.

LÆS OGSÅ: Guide: Hvornår er mini klar til pasning?

Hvad koster det?

Du aftaler selv betaling med børnepasseren, men for at opnå tilskud fra kommunen skal du have godkendt jeres aftale. Du kan se på kommunens hjemmeside, i hvilket omfang den yder tilskud til privat pasning.

Hvordan finder jeg pasning til mit barn?

Der mange måder at finde privat pasning. Du kan gå sammen med andre forældre om at etablere en privat pasningsordning, eller du kan lave en pasningsaftale med en privat person. Se reglerne på borger.dk

Temavuggestue

Hvad er det?

En temavuggestue er for børn under tre år og har fokus på for eksempel musik, natur eller idræt. Børnene synger og spiller, er ude i al slags vejr eller laver sansemotoriske øvelser. Den store fordel er, at de ansatte brænder for noget særligt, og den glæde smitter. Det er selvfølgelig svært at vurdere, om dit barn på 11 måneder har en interesse i musik eller drama. Men hvis du selv er musikelsker eller trives bedst udendørs, er det oplagt at give glæden videre. Temavuggestuen er desuden ofte en mindre institution.

Passer den til mit barn? 

De fleste børn trives i en lille vuggestue. Men er dit barn indendørstypen, skal du nok ikke gå efter en skovvuggestue.

Hvad koster det? 

De de aktuelle takster på din kommunes hjemmeside.

Hvordan finder jeg en temavuggestue? 

På kommunens hjemmeside kan du finde en liste over dagtilbud, eller du kan lede efter en vuggestue med et specifikt tema på nettet.

Alternativ pasning

Rudolf Steiner

Her leger børnene primært med legetøj af naturmaterialer, som træ, kogler, uld, bomuld og silke, og hverdagen er fuld af sang. Find en Steiner-vuggestue på Rudolfsteinerskoler.dk

Døgnvuggestuer

For dem der arbejder på skæve tidspunkter, findes der vuggestuer, der har åbent døgnet rundt og vuggestuer med aftenåbent. Indtil videre er det ikke ret mange kommuner, der har døgnvuggestuer, så tjek din kommunes hjemmeside.

Pasning af eget barn

Du kan passe dit eget barn hjemme, indtil det skal i skole, med tilskud fra kommunen. Se reglerne på Borger.dk

Kilder: Steinerseminar.dk, steinerboernehaver.dk, projektboernepasning.dk og borger.dk

LÆS OGSÅ: Vælg den rigtige vuggestue

LÆS OGSÅ: 10 spørgsmål til vuggestuebesøget

LÆS OGSÅ: Hjemmegående mor: “Vi har valgt vuggestuen fra”

Se, hvad vi ellers skriver om: Institution, Vuggestue, Tumling og Børneopdragelse