Baby og gylp

Foto: Getty Images Tørrer du konstant gylp væk fra babys mundvig? Det lugter skidt, men er kun bekymrende, hvis din baby ikke tager på i vægt.

Babyer og gylp

Derfor gylper din baby

Siger din baby ofte tak for mad med en stråle af mavesur mælk? Det koster ekstra vasketøj, lugter fælt og kan få enhver mor til at tro, at baby ikke får nok mad. Ro på – alle babyer gylper, og det er ikke farligt.

OBS: Denne artikel er oprindeligt udgivet d. 26. februar 2013. Efter aftale med sundhedsplejerske Dorte Fischer er artiklen opdateret af Lea Holdgaard Hansen.

Du har lige lagt verdens sødeste baby over din skulder for at bøvse ham af efter et hyggeligt måltid. Og så rammer den velkendte sure lugt dine næsebor. Igen! Det er tredje gang i dag, at du skifter tøj på både dig selv og baby på grund af gylp.

Men måske er det en trøst at vide, at de fleste mødre har prøvet at lugte lidt af sur mælk det meste af tiden, tørret gylp op fra caféens gulv og været skrækslagne over de voldsomme mængder af mælk, der kan komme retur fra sådan en lille størrelse.

LÆS OGSÅ: Hvor meget gylp er godt?

Gylp er helt normalt

Nogle babyer gylper mere end andre, men næsten alle mødre bliver af og til beriget med lidt surt maveindhold som tak for mad. Det kan se voldsomt ud, og baby kan blive ked af det, men det er helt naturligt, beroliger sundhedsplejerske Dorte Fischer.

"Gylp er mælk eller mos, der kommer retur. Det sker ofte, når der sidder en bøvs, som så presser maden med op. Og så er lukkemusklen mellem mave og spiserør endnu ikke så stram hos en baby, og der løber derfor let lidt mælk tilbage igen," forklarer hun.

Hvis din lille fis gylper fem-ti eller måske endnu flere gange i døgnet, så er der ikke noget at sige til, hvis du bekymrer dig for, om han får nok mad. Men det gør langt de fleste gylpebørn altså.

"Det ligner ofte, at der kommer meget mælk op, men det ser værre ud, end det er", siger Dorte Fischer og fortsætter:

"Så længe den lille tager på, kan du tage det roligt, og du kan altid bede om at få vejet baby et par ekstra gange hos lægen eller sundhedsplejersken, så du er sikker på, at han får mad nok."

LÆS OGSÅ: 7 gode råd om bræk

Udstyret med stofbleer mod gylp

Du har en stofble kronisk fæstnet til din skulder og er trænet i at opfange en gylper, før den rammer. Men hvad med alle dem, der er vilde for at dikke-dikke din nuttede baby – lige indtil det bedårende væsen ødelægger deres pæne tøj med en gang sur gylp?

Hvis din baby er en storgylper, så er det lige før, det er nemmere at blive hjemme i sikker afstand til vaskemaskinen, tænker du måske.

"Det kan være fristende at blive hjemme med baby, og det er heller ikke sjovt at lade chefen holde den lille, når det ender med en gylper. Men du skal ikke bure dig inde under din barsel. Tænk på, at det er normalt, og vær åben omkring dine bekymringer. Så vil du nok opdage, at de fleste mødre har stået med de samme tanker", siger Dorte Fischer.

Og hvis du vil sikre familie, kolleger og venner, der vil nusse din dejlige lille baby, så er det bare at udstyre dem med en stofble eller tre. Selv om gylp er naturligt hos baby, så er der selvfølgelig nogle ting, du kan gøre for at mindske de ubehagelige opstød.

"Babyer gylper ofte, fordi de sluger luft, så prøv at give den lille nogle pauser, hvor han kan nå at synke mælken. Hvis baby ligger helt fladt, løber mælken også nemt retur, så her kan det være en hjælp at holde baby lidt skråt med hovedet opad under måltiderne", råder sundhedsplejersken.

Hvis du har et flaskebarn, er det vigtigt, at suttehullerne ikke er for store, så baby sluger for meget mælk og luft på én gang. Når du vender flasken på hovedet, skal mælken kun langsomt dryppe ud.

LÆS OGSÅ: Amning: Alt om modermælk

Fakta om gylp

  • Gylp skyldes ikke, at baby er blevet overfodret. Det er en gammel skrøne.
  • Gylp kan godt komme op til flere timer efter et måltid.
  • Baby får ikke gylp i luftrøret, selv om der kommer gylp ud af både næse og mund.
  • Nogle babyer gylper en gang om dagen, andre fem, ti eller tyve. Det er normalt.
  • Gylp af modermælkserstatning, især den syrnede slags, lugter værre end gylp af modermælk.

Kilde: Sundhedsplejerske Dorte Fischer, forfatter af Babykalenderen.

Hvornår giver gylp så grund til bekymring?

"Og så skal babys mave selvfølgelig have ro til at fordøje maden. Sid gerne med ham oprejst i et kvarters tid og undgå mavetræning og tumlelege efter måltidet. Måske har du allerede prøvet alle de gode råd. Ti gange. Men baby gylper stadig. Og så er det klart, at du både bliver frustreret og sikkert også ængstelig. Men igen er det vigtigt, at du husker på, at det er ufarligt og helt naturligt", understreger sundhedsplejersken igen.

– Du skal kun bekymre dig, hvis dit barn ikke tager på. Selv hvis den lille  gylper hyppigt eller kraftigt, behøver det ikke at være et problem. Gylp kan komme som en kraftig stråle og minde om opkast, men med mindre den lille også har det skidt, så er det stadig bare gylp, beroliger Dorte Fischer.

Du kan også finde trøst i, at dit barn ikke vil gylpe for evigt. Ved seks-otte måneders-alderen bliver lukkemusklen mellem mave og spiserør nemlig strammere, og junior begynder at få fast føde som mos og grød, som er sværere at gylpe op. Så du behøver altså ikke rende rundt med en stofble over skulderen og lugte lidt af opkast resten af din barsel.

Hvad er refluks?

Hvis din baby er urolig og græder voldsomt hver gang ved gylp, kan det være et tegn på, at der kommer mavesyre med op, og det gør selvfølgelig ondt. Det kaldes i fagsprog for refluks, og de fleste spædbørn har en mindre grad af det, fordi musklen mellem mave og spiserør endnu ikke er færdigudviklet ved fødslen.

Hvis dit barn trives og tager på, er der ingen grund til panik, da det går over igen. Nogle få børn med refluks trives dårligt og kan have brug for medicin og i meget sjældne tilfælde en operation. Kontakt altid din læge eller sundhedsplejerske, hvis du er i tvivl.

Kilder: National Childbirth Trust, nct.org.uk og sundhedsplejerske Dorte Fischer.

Om eksperten

Dorte Fischer har været sundhedsplejerske i 25 år og arbejder til daglig i Rudersdal Kommune. Hun har tidligere været sygeplejerske på en børne- og barselsafdeling.

Hun er samtidig forfatter til bestselleren 'Babykalenderen'.

Se, hvad vi ellers skriver om: Amning, Baby og Børnesygdomme