Hvor meget gylp er godt?
SPONSORERET indhold

Hvor meget gylp er godt?

En ordentlig bøvs fra baby udløser stor ros fra far og mor. Med gylp er det lidt en anden sag, for det hverken pynter på tøjet med hvide klatter eller lugter særlig rart med mavesur mælk. Spørgsmålet er, hvorfor maden overhovedet kommer op igen – og hvor meget gylp, der egentlig er godt?

Af: Katrine Krebs, Vores Børn, marts 2008
11. dec. 2008 | Børn | Vores Børn

Går du også kronisk rundt med en stofble over venstre skulder for at beskytte dit tøj mod skyller af gylp fra baby? Kender du til at lugte underligt surt, fordi der alligevel altid ender noget ét eller andet sted på dig?

Som nybagte forældre er det let at få fornemmelsen af, at ens baby ingenting får i maven, fordi den lille gylper det hele op efter hvert måltid.

Det er rigtigt, at det kan være svært at vide, hvornår ens baby har fået mad nok. Faktisk er det imponerende, at det næsten altid fungerer så fint mellem mor og barn.

LÆS OGSÅ: Amning: Alt om modermælk

– Det vigtigste kriterium er, at barnet tager på i vægt – de første tre måneder cirka 175-200 gram per uge og derefter gradvist mindre, fortæller overlæge Anders Pærregaard, som har sin daglige gang på børneafdelingen på Hvidovre Hospital, hvor han er specialist i mave-/tarmsygdomme hos børn.

Gylp og vægtstigning kan


skyldes overfodring

– Hvis barnet gylper meget OG tager rigeligt på i vægt, så “overfodres” barnet måske, siger Anders Pærregaard og forklarer:

– Hos de nyfødte børn er måltiderne meget store i forhold til deres kropsstørrelse. Hvis vi voksne skulle spise ligeså meget som babyer, kunne vi slet ikke rumme det. Derfor kommer der tit overløb fra mavesækken på babyer. Et skvulp opad.

Nogle babyer gylper vildt meget, og fra andre kommer der ikke andet end en våd bøvs. Ifølge børnelægen er det blot et udtryk for, at de små er lige så forskellige, som store størrelser er. Det mest normale er dog, at babyer gylper.

– Fra starten af er den normale lukkefunktion mellem spiserør og mavesæk ikke særlig veldefineret. Der er en lukkemuskel, der gerne skulle sørge for, at det, der ligger i mavesækken, går den rigtige vej ned i tarmene – ligesom når du lukker døren og går ind i et nyt værelse. Den fungerer dårligt de første måneder hos alle børn, siger Anders Pærregaard om det fænomen, der i fagsproget kaldes refluks.

Ind imellem kan der være så meget tryk på det, der kommer ud af babys mund, så vi som forældre bliver i tvivl, om det er gylp eller opkast.

Er det gylp eller opkast?

– Den kraft, strålen kommer ud med, gør forskellen. Gylp står ud som et skvulp, hvorimod opkastning er mere eksplosivt. En opkastning vil være så kraftig, at mavesækken tømmes, hvor gylp blot er overløb, definerer Anders Pærregaard og kommer desuden med lidt bonusviden, som kan være god at huske på til forældre med meget gylpende børn.– Det kan godt vare ved i meget lang tid hos dem, der gylper meget. Desuden er der en tendens til, at dem, der har gylpet meget som babyer, lettere kommer til at kaste op senere i deres barndom for eksempel ved forkølelser og hoste.– Normalt er der ingen grund til bekymring over gylp, fastslår Anders Pærregaard. Heller ikke selv om baby gylper meget. Mængden alene bør ikke give anledning til bekymring.– Så skal det være ledsaget af andre symptomer: Hvis der er så meget overløb fra spiserøret, at babyen ikke tager nok på i vægt, eller hvis der kommer blod med op, eller hvis barnet græder og er uroligt, siger Anders Pærregaard men understreger, at især det sidste ikke umiddelbart bør give bekymring i forhold til gylp.LÆS OGSÅ: 7 gode råd om brækMange små børn græder meget de første måneder, f.eks. hvis de har kolik.

Gylp er ingen grund til bekymring

– Man har tidligere troet, at nogle børn græd meget på grund af syrerefluks, hvor der kommer syre op med gylp. Det spredte sig meget i 90’erne at give spædbørn syrehæmmende medicin ud fra en hypotese om, at børn, der græd meget, havde tilbageløb af syre til spiserøret. Men undersøgelser fra Australien viser, at syrehæmmende medicin ikke får børn til at græde mindre, fortæller Anders Pærregaard.

Det er vigtigt for ham, at forældre ikke bliver bekymrede over gylp, for det er der ingen grund til. Kun hvis baby ikke tager på, samtidig med at hun eller han gylper meget, skal det undersøges.

Overlægen er forsigtig med at sætte dato på, hvornår vi forældre kan forvente at slippe for den sure lugt af mælk fra babys mavesæk. Det handler om kosten mere end om tidspunkt.

– Hos de fleste stopper gylp, eller i hvert fald ændrer sig, når barnet får skemad. Det er en kombination af, at maden bliver mere kalorietæt og fylder mindre i mavesækken. Skemad er tykkere end modermælk, så helt VVS-agtigt ryger det lettere nedad.

LÆS OGSÅ: Det er okay at give flaske

LÆS OGSÅ: 10 nyttige oplysninger om dit barns tissemand

LÆS OGSÅ: Sådan pumper, opbevarer og varmer du modermælk