Hvordan hjælper jeg min hypermobile datter?

Spørgsmål:

Kære Liselotte Hergel,

Min datter på 10 år er ret kalveknæet, og skolelægen har sagt, at hun er hypermobil og derfor ikke skal sidde på knæ på stolen og så videre. Hun har en tendens til at vrikke om på fødderne også.

Er der noget, vi kan gøre for, at hun ikke får gener af det? Kan vi træne hende for eksempel? Jeg havde selv tendens til at vrikke om på foden som barn, og gør det stadig ind imellem… Kan det være arveligt? Og hvad kan konsekvenserne være, hvis man tit vrikker om?

Tak for svaret,

Hilsen Signe

Se lægens svar på næste side.

Svar:

Kære Signe,

At være hypermobil er en tilstand, som mellem 5 og 10 procent af den danske befolkning har. Det vil sige, at det er en normal variant.

Der er flere kvinder end mænd, der er hypermobile, og der er en arvelig tendens, og det passer jo fint med, at du, ligesom din datter, også selv har oplevet, at du vred om for et godt ord.

Når man er hypermobil er de ledbånd og sener, der sidder omkring alle vores led, løsere, end hvad der var tanken. Normalt skal ledbånd og sener sørge for, at leddene kun bøjes og strækkes i det omfang, som er hensigtsmæssigt for et led. Det vil sige, at bevægelsen foregår der, hvor leddet er beskyttet af god, tyk brusk, der tager fra i bevægelsen.

Når man er hypermobil, kan man uden problemer bevæge leddet helt ud i yderstillinger, og i yderstillinger af et led er brusken langt tyndere og mere sårbar end inden for de normale bevægelser, og det har leddet ikke så godt af på længere sigt.

Normalt skal ledbåndene hjælpe med at holde leddet på plads, så man ikke vrikker om eller forvrider leddene. Hos den hypermobile sker det langt oftere, at leddet kommer ud i en uhensigtsmæssig position og forstuves. og det er både pinefuldt og slider i længden.

Man kan være hypermobil i alle grader, fra dem der bare er klædeligt smidige, til dem vi kalder ” slangemennesker,” der kan folde sig selv i alle tænkelige og utænkelige positioner. Mange balletdansere og gymnaster er for eksempel mere eller mindre hypermobile.

Det kan være vanskelligt at finde ud af, om man er hypermobil, men man scorer leddenes bevægelighed efter et system, der hedder beighton’s test: For at passe godt på leddene gælder det om at få styrket alle de muskler, som er med til at støtte leddene. Det vil sige, at det er vigtigt at være stærk og træne livslangt.

Stærke muskler vil delvist kunne overtage støttefunktionen omkring leddene, og det vil gøre de eventuelle gener fra de hypermobile led, ikke eksisterende eller i hvert fald betydeligt mindre. Så det vil være en rigtig god idé, at din datter træner. Helst noget hun selv brænder for, for så bliver det til en skøn beskæftigelse og ikke noget, hun skal gøre, fordi hendes led er lidt løsere end andres.

Hun kan også vejledes i at passe på ikke at komme ud i yderstillingerne. Det vil sige, at hun gerne må undgå at sidde i w, med begge ben foldet bagud, og hun kan lære at undgå at overstrække knæ og albuer. I takt med at hendes kropsbevidsthed bliver bedre, kan hun selv mærke, når hun står forkert og selv rette ind.

Hun kan eventuelt vejledes ved en fysioterapeut eller en ergoterapeut. Det er vigtigt, at hun ikke sygeliggøres, fordi hendes led er løse, og at hun i stedet styrkes i alt det, vi skal styrke alle børn (og os selv) til, nemlig glæden ved at træne og motionere, så kroppen bliver stærk og sund og kan leve med de belastninger, alles kroppe udsættes for gennem livet.

Med venlig hilsen,

Maria Haukrogh

Om eksperten:

Liselotte Hergel er praktiserende læge i Lyngby og har masser af børnefamilier i sin klinik. Hver måned besvarer hun læsernes spørgsmål om sundhed i Junior.

Har du eller din familie et spørgsmål vedrørende jeres barns sundhed? Så skriv til sund@juniormag.dk