Må jeg få en hund, mor?
Der er mange overvejelser, der skal gøres, inden I anskaffer jer en hund.

Må jeg få en hund, mor?

Har dit barn plaget om en hund i årevis, og er du snart ved at være blød? Så læs lige her, før du beslutter dig endeligt.

Om den nye familiehund skal hedde Bulder, Hermann, Stella, Digsi eller noget helt femte er den mindste overvejelse, man bør gøre sig som familie, før man anskaffer sig en lille ny og nuttet hundehvalp.

Det er dyrt at anskaffe sig en hund. Ikke alene koster selve hunden nemt flere tusinde kroner, men en hund på ca. 30 kg koster 10-12 kr. om dagen i foder.

Derudover er der også en lovpligtig ansvarsforsikring, vaccinationer, halsbånd og skilt, mærkning af hunden samt et årligt dyrlægetjek.

For der bør være lang vej og mange tanker, fra ens barn første gang begynder at plage om at få en hund, til den lille lodne fyr for alvor flytter ind i familiens skød.

LÆS OGSÅ: Derfor skal dit barn have et kæledyr

Irene Jarnved har trænet og adfærdsbehandlet hunde siden midten af 1980’erne og er en af landets største eksperter på hunde-området. Hun vil gerne slå et slag for, at flere børnefamilier får et realistisk forhold til, hvor meget det kræver at eje en hund.

Hunden – altid de voksnes ansvar

– Først og fremmest er det vigtigt, at det ikke kun er børnenes ønske at få en hund. Der skal være en voksen i familien, som også rigtig gerne vil det og kan sætte tid af til den store opgave, det er at have en hund i familien. Man kan nemlig aldrig lade det være et barns opgave at tage sig af en hund – og det er sådan set uanset barnets alder, slår hun fast.

At en hund appellerer så stærkt til børn skyldes, at den er langt mere social og ”menneskelig” end noget andet kæledyr. Mange børn giver jo udtryk for, at deres hund er deres bedste ven – og føler virkelig at hunden forstår dem. Og det er fordi, en hund er så social, at den prøver at opmuntre sine mennesker, hvis de virker triste, og er helt logrende og fjollet, når dens mennesker er glade.

Men et så socialt væsen som en hund kræver omvendt også, at man giver dem en masse opmærksomhed. Meget mere end man behøver med en kat, hamster, kanin eller andre bløde kæledyr. Derfor er der virkelig et stort skridt fra at eje en kanin til at anskaffe sig en hund. Og man skal virkelig tænke sig om, hvilken hund man går efter.

Irene Jarnved foreslår, at man sætter sig ned og gør op med sig selv, hvor meget tid man reelt har til hunden. Nogle hunde skal ud at gå meget lange ture i timer for at trives, og andre kan klare sig med lidt mindre.

LÆS OGSÅ: Dit barn og din hund er ens

– Det er alfa og omega, at man forstår, at en hund skal være en deltager i familiens liv og ikke bare en tilskuer for at trives, ellers får man en meget deprimeret hund, og det er ikke til glæde og gavn for nogen. Så hvis man har meget travlt som forældre, og ens barn har brug for en lille ven for ikke at føle sig alt for ensom, så er det måske noget andet, man skal finde på. En hund hører kun hjemme i familier med tid og et vist overskud, siger Irene Jarnved.

En golden retriever vil ligge og vente, til der sker noget

Irene Jarnveds værste scenarie er, når børnefamilier køber en hund, for eksempel en golden retriever, og derefter lader den være alene hjemme hele dagen og bare klapper den lidt på hovedet, når de kommer hjem og derudover har travlt med tusind andre menneske-ting.

– En golden retriever er sådan indrettet, at den bare lægger sig til at vente på, at der sker noget. Og der kan den så få lov at ligge og vente i 12 år og blive mere og mere passiv og deprimeret. Det er altså ikke noget liv for en hund, siger hun.

Andre hunde reagerer med at gø hele dagen, hvis de bliver aktiveret for lidt eller forkert.

Så tid er i virkeligheden den altoverskyggende faktor, når man vil anskaffe en hund. Derefter kan man skrive en liste over, hvilke egenskaber man leder efter i en hund. Som udgangspunkt er det for eksempel en god idé ikke at vælge en alt for stor hund i en børnefamilie, hvis man gerne vil have, at ens barn skal have fornøjelse af at gå tur med den.

LÆS OGSÅ: Stil krav til dit barn!

– Men en lille hund kan jo på turen blive overfaldet af en større hund, og så kan dit barn alligevel havne i en situation, som han eller hun umuligt kan magte, siger Irene Jarnved.

Vælg racen med omhu

Man skal også overveje, om man vil have en han eller en tæve. Der er ikke den store forskel, bortset fra at hanhundene typisk er lidt større og kan have tendens til i højere grad at ville udfordre ’lederen’ i flokken, mens tæverne kommer i løbetid to gange tre uger om året. Hvor meget I end har forelsket jer i en bestemt race hund, så lad være med at købe den, hvis den kræver meget motion, og I bestemt ikke er udendørsmennesker. Det er dømt til at blive problemfyldt.

Det samme gør sig gældende, hvis du har en social familie med masser af gæster – og så vælger en vagthund, som vil være truende over for alle, der kommer på besøg.

Der findes i dag så mange hunderacer, at man med fordel kan lave en familieudflugt ud af at gå til en stor hundeudstilling og kigge på de mange forskellige racer. Her kan man også få en god snak med opdrættere og udstillere om, hvilke særlige egenskaber de forskellige hunde har. Og husk, at det er den voksne hund, I skal være forelskede i – alle hundehvalpe er søde, så start altid med at se på de voksne hunde, når I vælger race.

LÆS OGSÅ: Sådan stiller du krav til dit barn

Når I har besluttet jer for, hvilken type hund, I vil have, så tag ud og kig på nogle forskellige kuld. Kig på hvalpens adfærd. En lille hvalp skal være tryg og nysgerrig. Spørg også ind til, om hundene er vant til børn.

Ingen ferie det første år!

Køb gerne hunden op til en lang ferie på minimum tre uger, gerne mere. En hundehvalp skal nemlig ikke være meget alene – især det første leveår er det vigtigt at bruge tid på både at opdrage hunden og til at socialisere den – altså vænne den til omgangen med andre mennesker, hunde og børn. ”En hund må maksimalt være alene seks timer om dagen, og når den anskaffes, er det en god idé at have god tid og fred og ro derhjemme til, at hund og mennesker kan knytte sig til hinanden,” siger Irene Jarnved.

En god tommelfingerregel er, at en hund på 4 måneder kan være alene i 4 timer, en hund på 5 måneder i 5 timer og 6 timer må være absolut maksimum i hundens første leveår. Irene Jarnved fortæller, at en hund nemlig ikke kan lide at være alene hjemme. Den er et flokdyr og vil derfor meget hellere med på arbejde, eller hvad familiens medlemmer nu skal.

– Hvis familien får hunden til at være en vigtig del af hverdagslivet og derudover husker på, at ligesom man gør nogle ting alene for ens børns skyld, så skal man også gøre noget alene for hundens skyld, bliver man en rigtig god hundeejer,” mener Irene Jarnved.

LÆS OGSÅ: Min bedste ven!

Så hvis du har læst artiklen til ende og stadig er opsat på, at familien skal forøges med en hund, så går I ind i projektet på den helt rigtige måde. Og når det så er sagt, er der jo ikke noget dejligere for ens barn, end at kunne betro sine inderste hemmeligheder til sin bedste ven – hunden.

7 gode råd, før du køber hundehvalp:

1 – Sæt dig grundigt ind i racernes forskellighed, og læs bøger om hunde, deres adfærd og træning

2 – Besøg altid mere end én opdrætter

3 – Undersøg, om hvalpens forældre er sunde, raske, tillidsfulde og velfungerende – og forlang altid at hilse på hvalpens mor.

4 – Besøg hvalpene i deres vante omgivelser. Se efter, om hvalpene er velplejede, glade, frimodige og kontaktsøgende.

5 – Tag hvalpen til et neutralt sted hos opdrætteren, hvor den ikke før har været, og iagttag, hvordan hvalpen reagerer, når du sætter den ned. Er den nysgerrig og frimodig, eller er den utryg og bange?

6 – Kontakt Dansk Kennel Klub – og evt. også racens specialklub før købet.

7 – Sørg for, at du og opdrætteren indgår en klar købsaftale, som I begge forstår og er enige om.

Kilde: Dansk Kennel Klub

Alternativer til at købe hund

:

1. Pas nogle venners hund en ferie – så hjælper du både dine venner og dit barn.

2. Hvis der bor en hund på vejen/i omegnen, så lav en aftale med hundeejeren om, at dit hundeivrige barn går en tur med den hver dag efter skole (og får et symbolsk beløb for det f.eks.).

3. Har I venner, som lige har fået hund, så besøg dem ofte sammen med barnet – så barnet får kælet med hunden og lært den godt at kende.

Disse råd kan udover at teste dit barns reelle ”hunde-commitment” også gøre, at barnet vil huske tilbage på en barndom med hund, selv om I ikke har tid eller mulighed for selv at anskaffe jer en.

LÆS OGSÅ: Lær dit barn at koncentrere sig

Faktaboks

Det skal du overvej, før I køber hund

Om I voksne har lyst, tid og mulighed for at anskaffe jer en hund.

Om I rejser meget?

Er I væk fra huset dagligt i rigtig mange timer ad gangen?

Hvad bruger I jeres weekender til nu?

Orker I den ekstra rengøring, en hund også kræver? Vær realistisk.

At en hund lever mange år – måske også efter børnene er flyttet hjemmefra.

Om I vil købe hunden som trøst til jeres barn. En hund er ikke en trøsteting, men et dyr, som kræver en masse opmærksomhed.

Hvis samtlige voksne ikke er stemt for en hund, så overvej et andet mindre krævende kæledyr til jeres barn.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kærlighed, Familieliv og Hund