Medicin til syge børn
SPONSORERET indhold

Medicin mod feber - skal, skal ikke?

Får dit barns feber dig automatisk til at åbne medicinskabet? Så er du ikke alene. Lægerne er ikke helt enige om, hvorvidt medicin er godt eller skidt.

Af: Eline Holm Foto: Nima Stock
21. apr. 2016 | Børn | Vores Børn

Dit barn trykker sin hede pande ind mod dig og klynker. Feberen raser i den lille krop, og hele dit morhjerte skriger på at hjælpe. Heldigvis har lægevidenskaben forsynet dig med et middel til at lindre trængslerne, så er det ikke okay, at du finder en børnepanodil i skabet?

LÆS OGSÅ: Vi sender syge børn i vuggestue

Det synes de fleste forældre at mene. Ifølge en undersøgelse fra Københavns Universitet giver tre ud af fire forældre deres børn paracetamol, som er det aktive stof i smertestillende piller som Panodil, Pinex og Pamol, når barnet har feber eller smerter. 

Det bekymrer Margareta Söderström, docent i almen medicin og associeret forsker ved Københavns Universitet – især når medicinen bruges ukritisk til at holde feber i skak. 

– Børn får alt for meget smertestillende medicin, når de har feber. Feber er ikke farligt i sig selv, det er et forsvar mod en infektion. Så når du giver febernedsættende medicin, behandler du symptomet og ikke sygdommen, siger hun. 

LÆS OGSÅ: Få styr på dit barns feberkramper

Det er i bedste fald unødvendigt, mener Margareta Söderström. Risikoen er desuden, at du vænner dit barn til, at alt ubehag kan fjernes med medicin. Og værre endnu: At du ved kunstigt at forbedre dit barns almentilstand griber ind i hans evne til at komme sig. 

– Når du giver medicin, får dit barn det bedre og begynder måske at lege og løbe rundt. Men når man har en infektion i kroppen, skal man have ro, fastslår Margareta Söderström, som kun mener, at brug af smertestillende piller er berettiget, hvis dit barn har reelle smerter, for eksempel på grund af mellemørebetændelse.

Giv piller med god grund

Overlæge på Rigshospitalet og specialist i børnesygdomme Carsten Heilmann er dog ikke helt så bekymret over, at du ind imellem tyr til medicin. Ifølge ham er der dyrestudier, der tyder på, at en infektion risikerer at florere længere tid i kroppen ved brug af paracetamol – men at det ikke er bevist, at det samme gælder for mennesker. Når du overvejer at give piller, skal du ifølge Carsten Heilmann bruge en simpel tommelfingerregel: – Der skal være en indikation for, at dit barn kan have gavn af eksempelvis Panodil. Hvis det græder meget, kan det tyde på smerter. Hvis det er så generet af feber, at det ikke kan sove, er der også god grund til at give Panodil, siger han og understreger, at lidt snot og feber uden nævneværdige gener ikke bør få dig til at finde pillerne frem. Måske er du også bange for, at dit barn får feberkramper, når temperaturen skyder i vejret. Det kan virke nærliggende at tage toppen af varmegraderne med en pille – men på den anden side er der også nogle, der frygter, at det kan give den modsatte effekt, hvis du hjælper temperaturen op og ned. – Febernedsættende medicin medvirker til, at feberen falder og stiger hurtigt, og vi ved, at store udsving i temperaturen kan give feberkramper. Men det  er ikke bevist, at der er større risiko for feberkramper, når du giver paracetamol, siger Carsten Heilmann.  

Pas på med doseringen

De to læger er enige i, at du altid bør tage risikoen for overdosering alvorligt. Smertestillende piller virker på samme måde for børn og voksne, men når det gælder små størrelser, er det vigtigt at være opmærksom på, at det er lettere at komme til at give for meget medicin.

– For børn er skridtet mellem korrekt og farlig dosis meget lille, især hvis du forsætter behandlingen i flere dage, lyder det fra Margareta Söderström. 

Carsten Heilmann tilføjer, at risikoen for, at du kommer til at give for meget, især er til stede, hvis dit barn ikke har spist noget særligt i den periode, hvor du har givet paracetamol. Endelig fastslår han, at det altid er en god ide at spørge din læge til råds, når du overvejer at give dit barn medicin. 

LÆS OGSÅ: Test: Har du styr på børnesygdommene?

LÆS OGSÅ: Derfor sender vi syge børn i vuggestue

LÆS OGSÅ: 1813: Forældre raser over lange ventetider