Nye rettigheder til fødende
SPONSORERET indhold

Nye rettigheder til gravide og fødende: ”Det er et samfundsproblem”

Sundhedsminister Magnus Heunicke lover, at han vil indføre nye rettigheder til gravide og fødende. Det skal blandt andet sikre mindre travlhed og bedre fødselsoplevelser.

Af: Cille Lewinsky Foto: Getty
15. feb. 2021 | Børn | ALT.dk

Todages ophold på barselsafsnittet efter fødslen og samme kvalitet af fødselsforberedelse over hele landet.

Sådan lyder nogle af de nye nationale rettigheder, som sundhedsminister Magnus Heunicke vil indføre.

Læs også: Stine har været jordemoder i det offentlige og private: Så - skræmmende - stor er forskellen

Det fortæller han i et interview med femina, efter flere måneders intens mediedækning af de dårlige forhold, som gravide og fødende oplever på landets hospitaler og fødeafsnit.

”Man kan ikke lade det være op til den enkelte fødende eller den enkelte travle jordemoder at løse det her problem. Det er et samfundsproblem, som strukturelt er gået skævt, og de advarsler, der har været undervejs, har man ikke lyttet til. Derfor skal vi have nationale rettigheder,” siger Magnus Heunicke til ugebladet.

For to uger siden gik cirka 1.300 jordemødre og studerende sammen i et åbent brev, direkte adresseret til formand for Region Hovedstaden Sophie Hæstorp Andersen (S), hvor de krævede ”anstændige arbejdsvilkår”.

”Jordemødre siger op efter kun få år, og det er derfor, jeg nu råber op – skulder ved skulder med en tredjedel af alle Danmarks jordemødre: I er ved at kvæle både os, kvinderne i vores varetægt og det fag, vi brænder for”, skrev jordemoder og brevets initiativtager, Stine Roswall, blandt andet.

Og i sidste uge fremsatte ni kvinder et borgerforslag, som skulle sikre, at der fremover afsættes ”tilstrækkelig tid og ressourcer til at yde omsorg og støtte til fødende.” 

Men nu er sundhedsministeren kommet borgerforslaget i forkøbet og lover fremover, at man blandt andet vil indføre, at alle nybagte mødre har ret til at blive på et barselsafsnit i to dage efter fødslen, at man kan føde på det hospital, man er tilknyttet, og ikke som fødende skal køre fra hospital til hospital på grund af overfyldte fødegange, og at tilbuddet til fødselsforberedelse bliver ensartet.

Desuden vil ministeren også forbedre arbejdsforholdene for jordemødre, så travlhed ikke forringer deres mulighed for at udføre deres arbejde ordentligt.

”At blive forældre er det største og mest livsafgørende øjeblik i ens liv. Det er det vigtigste – det, der betyder mest. Og for dem, der har haft en dårlig oplevelse, er det måske det hårdeste i deres liv. Det og rent sundhedsfaglige faktorer taler for, at vi skal gøre nogle investeringer, der faktisk lønner sig i form af en sundere befolkning. Der går noget tid, før man kan hæve gevinsten, men jeg mener, vi bruger alt for mange midler på at reparere ting, der er gået i stykker, i stedet for at forebygge,” lyder det fra ministeren, der vil indkalde til møde med de rette parter om de nye rettigheder i marts, skriver femina.

Læs mere her om nogle af de horrible fødselsoplevelser, som danske kvinder har været udsat for.

Anbefalet til dig