Skal jeg betale for min kærestes forkælede børn?
Foto: Getty Images Vibeke Dorph svarer her

Skal jeg betale for min kærestes forkælede børn?

"Begge børn går på gymnasium og bruger det som undskyldning for, at de ikke har tid til at arbejde. Men de har tid til at gå i byen, på café og har altid penge til tøj og spil." Læs Vibekes svar på dilemmaet.

Min kæreste og jeg har begge børn fra tidligere forhold. Derfor har vi i de to år, vi har kendt hinanden, boet hver for sig. Da min ældste søn flyttede hjemmefra i foråret, flyttede jeg hjem til min kæreste. Hans to børn på 17 og 19 bor hveranden uge hos ham. Jeg kommer godt ud af det med dem, så jeg regnede ikke med, at „sammenbragte børn“- problemer ville blive aktuelt for os. Det er desværre alligevel blevet tilfældet.

Jeg holder meget af min kæreste, men når det kommer til hans børn, er han ikke den principfaste, beslutsomme mand, jeg ellers kender. Mit indtryk er, at børnene hos deres mor stadig lever som små børn, der får deres tøj vasket, værelser gjort rent og maden serveret.

De forventninger har de også her – nu også til mig. Det er jeg slet ikke vant til. Mine egne børn har altid hjulpet til og haft fritidsjobs. Hvordan min kæreste og hans ekskone opdrager deres børn, har jeg dog ikke blandet mig i endnu. Der, hvor jeg har svært ved at lade være, er, når det handler penge. Begge børn går på gymnasium og bruger det som undskyldning for, at de ikke har tid til at arbejde.

Til gengæld går de i byen hver weekend, på café på hverdagene og bruger mange penge på tøj, spil osv. De rydder heller ikke op efter sig, nægter at lave madpakker og skal derfor dagligt have penge til mad.
Alt det betaler min kæreste for, når de er her, men det gør jeg også, fordi vi har slået vores daglige økonomi sammen. Det handler efterhånden om rigtig mange penge, som kunne bruges på andre ting. Samtidig vil jeg gerne gøre mit til, at vores hverdag kommer til at køre fornuftigt, og børnene er jo snart flyttet hjemmefra, men alt det her går mig på.

H.I.

Læs også: Klumme: Jeg elsker hende ikke endnu - ikke sådan rigtigt

Svar: 

Hvorvidt den form for (manglende) opdragelse er vejen frem, må du selv vurdere, om du orker at diskutere med din kæreste. Men vigtigt er det, at du ikke ender med at blive endnu et tyende for børnene, der varter dem op og tilmed betaler dem for ulejligheden.

Forklar din kæreste, at du ikke vil blande dig i, hvor mange penge han kaster efter dem, men at du ikke har råd eller lyst til at være en del af det gilde. Er din kæreste fornuftig, og får du det sagt det uden at blande for mange af dine personlige meninger ind i samtalen, så vil han forstå dig.

Skil så jeres økonomi op og lav en fælleskonto til mad og andre daglige fornødenheder, der ikke inkluderer lomme- eller cafépenge til hans børn. De penge må komme fra hans egen lomme. Sig også til ham, at hvis børnene ikke kan finde ud af at rydde op efter sig, så må der hyres en rengøringskone – på hans regning.

Kort sagt, få skubbet de alt for økonomitunge børn over på hans del af banen, for det er der, de hører hjemme. Så kan det jo også være, at din kæreste begynder at se lidt mere skeptisk på sine store børns sløsede og alt for store pengeforbrug.

Vibeke Dorph

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst. Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk.
Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68. Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse, Børneopdragelse, Parforhold, Mor og Far