Skilsmisse
SPONSORERET indhold

Skilsmisse: 5 råd før det går galt

Det kan være hårdt for parforholdet at blive forældre, men der er meget I kan gøre for at komme den dårlige stemning i forkøbet - både før og efter en skilsmisse

Af:: Ulla Hinge Thomsen Foto: Colourbox
25. apr. 2014 | Børn | Vores Børn

At blive forældre sammen er både fantastisk og overvældende. Mange bliver chokerede over, hvor stort et ansvar og sommetider surt et arbejde, det er. 

LÆS OGSÅ: Kærlighed: Plej parforholdet, mor!

Som forældre lærer I en masse nyt om jer selv og hinanden, og hvordan I samarbejder under pres. Samtidig forventer I måske at være superlykkelige og bliver forskrækkede over, at I ikke altid er det.

Her er psykolog Charlotte Clemmensens bedste råd til jer, inden det går galt.

Hvilke farer lurer?

Mange ting kan true forholdet, for eksempel søvnmangel, et barn med kolik eller efterfødselsreaktion. Men den helt store fare er, at I glemmer hinanden. I en periode er I nødt til at sætte jer selv i anden række, men I skal også tilbage og opdage hinanden igen.LÆS OGSÅ: Sammenbragt familie: Sådan gør I det bedst for børnene
Der er mange små tegn på, at problemerne er ved at vokse sig for store, for eksempel at intimiteten forsvinder. I kan dog godt komme tæt på hinanden igen ved små øvelser. I kan for eksempel aftale, at I altid kysser goddag og farvel. Måske er det akavet, men det virker.Det værste er, hvis respekten forsvinder. Jo mere I skændes, desto mere rykker grænsen sig for, hvordan I taler til hinanden. Det er virkelig farligt!For at undgå, at det ender galt, skal I frem for alt tale sammen, afstemme jeres forventninger og hver især tage ansvar for at gøre noget, der glæder den anden. Husk, at ham der din kæreste er verdens bedste barns far!LÆS OGSÅ: 5 råd til den gode skilsmisse

5 råd til dig, der skal skilles

1. Se tingene i børnehøjde. Det er altid en katastrofe for et barn, at mor og far skal skilles, men det behøver ikke få katastrofale følger. Alt kommer an på, om I voksne er i stand til at sætte jer i barnets sted og handle ud fra det.

2. Sig det ordentligt. Vær konkrete. Tag for eksempel barnet hen og se, hvor far eller mor skal bo. Hvis barnet spørger hvorfor, så svar så sandt som muligt efter alder. Sig for eksempel ‘vi er ikke kærester mere, men vi er stadig gode venner’. Sig ikke, at I er blevet uvenner, for det kan sætte sig som frygt for, at konflikter betyder, at folk forsvinder.

LÆS OGSÅ: Økonomi: 7 råd når du skal skilles

3. Tag hensyn, når I deler. Se først og fremmest på, hvem barnet er mest knyttet til. Børn har både brug for far og mor, men helt små børn har ikke altid godt af en helt ligelig fordeling. Spørg pædagoger, en psykolog eller familierådgivningen til råds, hvis I har svært ved at vurdere selv. Lad søskendebørn blive sammen, for de er hinandens trygge base.

4. Lav gode skift. Overdrag ikke jeres barn i døren, men bliv lidt hos hinanden, og drik en kop kaffe, så skiftet sker i god ro og orden. Når den anden er gået ud af døren, så giv dit barn tid til at falde til hos dig. Det ER svært at skifte hjem, så lad barnet være lidt i fred. 

5. Samarbejd, du! Det er meget svært for børn, når de voksne skændes. Så tal ordentligt til og om hinanden. Er jeres forhold meget konfliktfyldt, så erkend det, og find alternative løsninger. Måske skal I i en periode holde skiftedag i institutionen frem for derhjemme.

LÆS OGSÅ: Lad børn være børn i en skilsmisse

LÆS OGSÅ: Parforhold: Sådan overlever I kriserne

LÆS OGSÅ: Delebørn finder måder at klare sig på