Thomas Skov om kærlighed og spat
SPONSORERET indhold

Thomas Skov: Får du også spat dagligt?

Journalist og tv-vært Thomas Skov er ved at få spat hjemme i privaten. Men det må han vel bare lære at leve med, så længe datteren Ellen ikke ved bedre?

Af:: Thomas Skov Foto: Privat
02. dec. 2016 | Børn | Vores Børn

Jeg troede, jeg havde prøvet det meste, når det handler om at få spat. Jeg har prøvet at køre tør for benzin i min bil helt uden for lands lov og ret. Så får man spat. Jeg har prøvet at smide mine nøgler væk en sen nattetime, så jeg ikke kunne komme ind i lejligheden. Så får man spat. Jeg har prøvet at købe en kop kaffe i Kina, hvor jeg blev betjent af en kineser, der hverken forstod engelsk eller de fagter, jeg forsøgte mig med. Først serverede han en kop te, dernæst en tonicvand, inden han forsøgte at servere mig en kop te igen. Og så fik jeg spat.

LÆS OGSÅ: Thomas Skov: Brev til min teenagedatter

Men hvis jeg troede, jeg kendte til spat, inden jeg blev far, så er jeg blevet gevaldigt overrasket. Sandheden er, at hvis mit hjerte havde været et klaver, så havde det indtil nu kun spillet et par enkelte melodier. Glad. Ked af det. Glad igen. Og lidt spat.

Om at få spat – hver dag!

At være blevet far har udvidet den palet af følelser, jeg evner at føle. Der er ikke længere låg på den lykke, jeg er i stand til at mærke. Når min datter med åbne arme og et stort smil vralter mig i møde efter en lang dag i vuggestuen, kan jeg mærke det på en måde, jeg aldrig har prøvet før.Samtidig sætter frygten for, at der sker hende noget også gang i nogle tanker, jeg ikke har haft før. Tidligere har min største bekymring været, om jeg kom til at tabe min Iphone på et stengulv. Nu er den bekymring pludselig byttet ud med angsten for, at min datter kommer til skade. Den følelse kan nogle gange overmande mig i en sådan grad, at jeg bliver helt bange for at bevæge mig ud i virkeligheden.LÆS OGSÅ: Thomas Skov: 19 tegn på at du er blevet farMen så findes der også de følelser, jeg troede, jeg kendte. At få spat for eksempel. Jeg troede, jeg kendte til spat, men sandheden er, at den spat, jeg tidligere har prøvet, ikke når den nye spat til sokkeholderne. For nu får jeg spat dagligt.Når Ellen for eksempel har fået alt sit tøj på og går ind i bruseren og tænder, så hun bliver plaskvåd. Eller når hun skider i badekarret. Eller når hun åbner køkkenskabet og vender en hel pose mel på hovedet. Eller når hun låner min Iphone og sender en mail med et link til en Teletubbies-video på Youtube til en uskyldig chef i DR.Alt sammen på en dag! Så er det altså, man får next level-spat. Spat er en mærkelig følelse. Det er ikke glæde – slet ikke. Det er heller ikke vrede, men det kan udvikle sig til vrede, hvis du ikke passer på.

Spat på et højere niveau

Den følelse, der kommer nærmest spat, er nok frustration. Men spat er alligevel mere frustrerende end frustration. Spat er ligesom sportsskader. Hvis du aldrig har løbet før og pludselig gør det, risikerer du at få fibersprængninger, og det er det samme med spat. Spat er mentale fibersprængninger. Men efterhånden som du bliver mere og mere øvet, lærer du at varme op til alverdens situationer, og så lærer du at håndtere og i sidste ende fuldstændig at undgå spat.

Jeg har ikke længere tal på, hvor mange gange jeg har kigget på min datter med et fuldstændig tomt blik, mens jeg med en flad hånd masserer min egen pande så hårdt, at der er reel fare for, at jeg bryder hul ind til hjernemassen. Det er sådan next level-spat føles.

Problemet er bare, at hun ikke ved, det er forkert, og det er derfor, det medfører spat og ikke vrede. Jeg er derfor bange for, at jeg må forvente at opleve spat igen og igen – indtil hun har lært, hvad der er rigtigt og forkert.

Vi må huske hinanden på, at godt nok er spat små bump på vejen, men hvis vi lærer af hver omgang spat, vi får, vil vi komme stærkere ud på den anden side. For der er et liv efter spatten. Husk det.

LÆS OGSÅ: 15 babynavne inspireret af Disney

LÆS OGSÅ: Vi tester: Bideringe

LÆS OGSÅ: Kan man sætte grænser for en tumling?