Gravid i uge 10 (9+0, 9+1, 9+2, 9+3, 9+4, 9+5, 9+6)

Uge 10: Positive og negative tanker

Indeni sker der masser af ting, men selvom du er gravid i uge 10, er du nok ikke synlig gravid endnu.

Hvis du er én af dem, der bliver let irriteret og lider af humørsvingninger, så fortvivl ikke. Graviditeten er en kæmpe omstillingsproces for både dig og din mand, og kan give humørsvingninger hos jer begge.

Samtidigt med glæden og begejstringen over at være gravid, føler du dig mere sårbar end vanligt, og har måske en masse tanker; bliver mit barn normalt?, bliver jeg en god mor?, kan mit parforhold klare det? Tanker om din egen barndom, dine forældre, positive og negative tanker om fødslen. Det kan være lidt voldsomt at rumme de negative tanker også. Men det er helt normalt og okay at have dem.

Faktaboks

Uge 10

Baby er på størrelse med en sveske

71 dage henne

209 dage til termin

svesle

LÆS OGSÅ: Forstå din gravide mand

Graviditetsgener i uge 10

Du er nok ikke synligt gravid endnu, men det kan godt hænde, at du føler, at du har fået mave. Den voksende livmoder skubber nemlig tarmene og urinblæren opad, og maven kan derfor virke fyldt.

Måske er dine bryster blevet tunge og ømme, så er det tid til at gå ud og shoppe nye bh’er. Der findes masser af støtte- og sports-bh’er på markedet, men du kan lige så godt allerede nu købe amme-bh’er, som du også kan bruge efter fødslen. 

Stadig mere fostervand, bidrager også til følelsen af oppustet mave. I slutningen af graviditeten er det normalt, at kroppen har dannet en halv til to liter fostervand. Tarmene arbejder desuden langsommere, hvilket også kan få dig til at føle dig oppustet.

Faktaboks

Typiske og helt normale gener de fleste oplever under graviditeten

1. Oppustet mave og forstoppelse: Hormonet progesteron gør tarmene slappe og langsomme og er med til at forårsage luftsmerter og forstoppelse. Spis derfor mange fibre, og drik rigeligt med vand. Drikker du for lidt, kan fibrene få modsat virkning. Spis linser, svesker og grove kornprodukter, som sætter gang i afføringen, og vær i bevægelse. Afføringsmiddel er sidste udvej.

2. Hæmorider: Halvdelen af alle gravide får hæmorider som konsekvens af hård mave. Vær ikke forskrækket hvis du bløder, når du er på toilettet, det kan være et blodkar, der er sprækket. Salver kan lindre smerten , og hos de fleste gravide forsvinder hæmoriderne efter fødslen.

3. Udflåd og svamp: Meget udflåd er helt normalt under graviditeten. Udflåd kan være alt fra blank til gullig. Kontakt din læge, hvis den bliver ildelugtende eller grøn. Surhedsgraden i skeden ændres også og kan forårsage svamp. Svamp kan dog nemt behandles med stikpiller og salve. Drop slik og sukker, da det giver øget risiko for svamp, spis i stedet masser af yoghurt som f.eks. A38 med probiotiske bakterier.

4. Åreknuder på kønslæberne: Årevæggene bliver slappere under graviditeten, hvilket kan give åreknuder. Åreknuder er udvidede blodårer lige under hudoverfladen, og ses oftest på læggene. Er du uheldig, kan du få disse åreknuder på kønslæberne og rundt om anus i form af hæmorider. Åreknuderne er ubehagelige, men ufarlige. De er ikke i vejen under fødslen og forsvinder formentlig, så snart du har født. Det kan hjælpe mod presset at hvile sig og sove med benene højt. Undgå stramt tøj og tunge løft, og anskaf et par støttestrømper.

5. Pels på maven: Nogle kvinder får relativt meget hårvækst under graviditeten. Pelsvæksten skyldes hormonforandringer og især kvinder med PCO, der har mere af det mandlige kønshormon testosteron, vil opleve øget hårvækst. Hårene vil sandsynligvis forsvinde efter fødslen.

6. Dårlige tænder: Tænderne er mere sårbare end ellers. Det skyldes, at slimhinderne er ekstra følsomme, og tandkødet kan derfor bløde, hvis du børster for hårdt. Kaster du op på grund af kvalmen, så husk at børste tænderne godt, da opkast slider på tandemaljen.

7. Næseblod og snorken: Slimhinderne i næsen hæver sig op tidligt i graviditeten, og det er almindeligt at få tilstoppet næse. Når maven så oven i bliver stor, ender de fleste med at sove på ryggen og af denne grund snorke højlydt. Næsespray og saltvand kan hjælpe mod tilstoppet næse, men brug ikke mere end den anbefalede mængde.

8. Sved og hedeture: Svedkirtlerne bliver mere aktive og giver øget svedproduktion under arme, mellem ben, på maven og i ansigtet under graviditeten, fordi blodmængden og anden væske i kroppen øges. Kroppen udskiller den overflødige væske gennem urinen og sveden. Svedkirtlerne påvirkes også af graviditetshormonerne og bliver mere aktive. Nogle får hedeture og får det varmt selv efter en lille gåtur. Der er desværre ikke meget andet at gøre end at bruge en god deodorant, og tøj der skjuler svedpletterne.

Fra æg til baby

Fosteret er nu cirka 22 millimeter langt fra hoved til hale og vejer cirka 2,8 gram. I slutningen af denne uge er alle anlæg til organer færdigdannet. Det betyder, at risikoen for alvorlige misdannelser og spontan abort er nedsat. Hjernen er vokset kraftigt, og hjertet er næsten fuldt udviklet. Det slår omkring 150 slag i minuttet, hvilket er dobbelt så hurtigt som hos en voksen.

Det indre øres organer bliver færdigdannet i denne uge. Barnet kan dog ikke høre, hvad du siger, da hørenerven endnu ikke er dannet. På både fingre og tæer kan man se antydningen af led og negle.

Faktaboks

Ugens tip til mor i uge 10

Er du usikker på, om du skal fortælle familie og venner om familieforøgelsen? Mange venter til efter uge 12, men der er ingen regler for, hvornår du kan sige det.

Skulle du opleve en spontanabort, kan det måske være fint at dele følelserne med de nærmeste.

Nogle synes også, at det er hårdt at skulle lyve om den irriterende kvalme eller grunden til, at man ikke kan røre en dråbe alkohol. Det er op til den enkelte, og det er i orden at lyve lidt for at holde på hemmeligheden.

Faktaboks

Ugens tip til far i uge 10

Begynd at undersøge, hvilket babyudstyr I skal have indkøbt, og hvad I ikke behøver. Hvis du selv har undersøgt markedet, er det nemmere at sætte foden i jorden, når den vordende mor foreslår en lyserød barnevogn med upraktiske hjul, eller en bæresele du aldrig vil vise dig med offentligt.

Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid uge for uge, Gravid og Video