Gravid i uge 28 (27+0, 27+1, 27+2, 27+3, 27+4, 27+5, 27+6)

Uge 28: Ikke længere et foster

Tillykke! Du er nået til 3. trimester. Din baby kategoriseres nu som et barn og ikke et foster.

Tillykke – 2. trimester er nu overstået! Du går nu ind i 3. og sidste trimester, og du er mere end halvvejs gennem graviditeten. Der siver måske lidt råmælk (colostrum) ud af dine bryster nu. Livmoderen er nu så stor, at den presser mod de nederste ribben, og det kan føles ubehageligt. Hvis du puffer til maven, kan barnet sparke igen.

Det er påvist, at ufødte børn har hjernebølgeaktivitet i sovende tilstand, og selv om det ikke er helt påvist, at de drømmer i denne tilstand, indikerer noget alligevel, at de er mentalt aktive, mens de sover.

Faktaboks

Uge 28

Baby er på størrelse med en aubergine

195 dage henne

85 dage til termin

aubergine

Du skal til jordemoderundersøgelse omkring dette tidspunkt. Skriv eventuelle spørgsmål ned inden konsultationen, så du husker at få det hele med. Ifølge loven er det nu tid at meddele din arbejdsgiver, at du er gravid, og hvornår du skal føde – men mon ikke din arbejdsgiver på nuværende tidspunkt sagtens kan se, at du er gravid. 

LÆS OGSÅ: Kvinde – kend din vandrejournal

Ønsker din arbejdsgiver en attest på, hvornår du skal føde, skal du blot henvende dig til din jordemoder eller læge, som vil udfærdige en sådanne. Du kan også kopiere det øverste af din vandrejournal og bruge den som attest. 

Mælk i brysterne

Din krop gør sig klar til amning. Du oplever måske, at dine bryster er blevet større, og at der til tider løber mælk fra dem. Nogle oplever, at lagenet bliver vådt om natten, eller at der pludselig løber mælk fra brystet, hvis de hører babygråd. Men mange mærker slet ingenting.

Klem ikke mælken ud!

Brug en god bh, eventuelt med ammeindlæg.

Nogle gravide bliver rådet til at hærde brystvorterne for at gøre dem klar til amning, men der er ingenting, der tyder på, at det har nogen som helst effekt.

Faktaboks

Dette kendetegner en god amme-bh

– Amme-bh’en bør kunne åbnes og lukkes med én hånd – Bh’en skal ikke glide opover ryggen.

– Skulderstropperne må ikke være for stramme eller skære i skuldrene. Har du store bryster, bør du vælge en bh med brede stropper.

– Bh’en skal støtte godt uden at klemme.

– Bh’en skal have justeringsmuligheder i ryggen og i stropperne. Nogle kvinder taber sig, når de ammer, og så er det rart at kunne stramme bh’en efter behov.

– Vælger du en bh med bøjler, sørg da for, at de ikke presser på brystet og stopper mælketilførslen.

Fra æg til baby

28. uge er en milepæl i graviditeten, idet barnet nu betragtes som et barn og ikke et foster – det gælder både juridisk og medicinsk. Barnet udvikler sig for fuld kraft og vejer nu godt et kilo og måler omkring 34 centimeter.

Lungerne kan ånde, men det er endnu ikke tilstrækkeligt til, at barnet kan klare sig uden hjælp, hvis barnet blev født nu.

LÆS OGSÅ: Få det bedste ud af din jordemor

Er barnet en pige, vil kønslæberne stadig være meget små, og klitoris vil endnu ikke være dækket. I de sidste uger inden fødslen vil kønslæberne vokse yderligere sammen.

Den lille er begyndt at regulere på sin egen kropstemperatur. Babyen tisser en halv liter hver dag.

Bækkenløsning eller


bækkenlåsning

Er du plaget af smerter i bækkenet, kan du få en henvisning til en fysioterapeut af din læge. Fysioterapeuter kan hjælpe dig med behandlinger og råd.

Det er ikke alle bækkensmerter, der er bækkenløsninger. Nogen får i stedet bækkenlåsning, men symptomerne kan let forveksles, her kan fysioterapeuten også hjælpe med gode råd.

Faktaboks

Ugens tip til mor

Du bliver snart nogens mor og kommer formentlig til at tænke praktisk og fornuftigt i et stykke tid. Måske ikke. Uanset, kan du benytte dig af lejligheden til at købe noget fint og upraktisk til både dig selv og barnet, hvad end det er tøj eller noget til hjemmet – hvis du ellers er den shoppelystne type.

Husk på, at der går et stykke tid efter fødslen, inden du får din almindelige tøjstørrelse tilbage.

Faktaboks

Ugens tip til far

Tag initiativ til at lave en liste over, hvad der skal gøres og købes ind, før babyen kommer. Begræns din liste til det mest nødvendige.

Nej, I behøver ikke at have fryseren fyldt af kager til barselsgæsterne. Det kan de selv have med. Det er heller ikke nu, du skal tilmelde dig diverse kurser eller begynde på renovering af hjemmet.

Se, hvad vi ellers skriver om: Gravid og Gravid uge for uge