Skadelig kemi
SPONSORERET indhold

8 tips til et sundt indeklima på børneværelset

Indeklimaet på dit barns værelse er vigtigt for dit barns sundhed og vækst. Skab de bedste vilkår for et sundt indeklima på børneværelset med disse otte gode råd.

Af:: Af Mette Petersen Foto: Colourbox
09. sep. 2016 | Bolig | Vores Børn

Børneværelset skal være et sikkert, sundt og rart sted at være for dit barn. En dugfrisk undersøgelse lavet af Det Økologiske Råd peger dog på, at indeklimaet på de danske børneværelser er problematisk:

– På trods af, at mange ftalater og udvalgte flammehæmmere i en årrække har været forbudt i blandt andet legetøj, så finder vi høje niveauer på mange af børneværelserne. De hormonforstyrrende stoffer kan blandt andet skade vores evne til at få børn og være kræftfremkaldende. Og det bliver børnene altså udsat for, når de leger og sover på deres værelse, siger Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i kemikalier hos Det Økologiske Råd.

Vores indeklima hænger tæt sammen med de møbler og produkter, vi omgiver os med samt hvor tit vi lufter ud, gør rent og laver mad. Derfor, når indeklimaet er dårligt i vores hjem og på vores børns værelser, kan vi i høj grad selv være med til at forbedre det.

Vores Børn har samlet de bedste råd og skabt den komplette liste til dig, som vil slå et slag for et sundere indeklima.

1. Vask det hele før brug

Alt det du køber til dit barn skal vaskes før brug – nyt eller gammelt. Det gælder både tøj og legetøj. Vask det i miljømærket vaskemiddel og undgå skyllemiddel.

2. Gør jævnligt rent – med miljømærket

Tør støv af og støvsug mindst én gang om ugen. Husk også kasserne med legetøj. Kemikalier ophobes i støvet. Brug miljømærkede rengøringsmidler og undgå spray.

3. Pas på kemien i legetøj, tøj og diverse

Undgå produkter til børneværelset, som er lavet af eller indeholder pvc, da de kan indeholde blødgørende ftalater, som betragtes som sundhedsskadelige. Vær også særligt opmærksom på produkter til børn, som indeholder skum, da skum kan indeholde flammehæmmere. Det kan være madrasser, autostole, bæreseler og lign. Du kan gå efter miljømærket udstyr og legetøj, hvis du vil være på den sikre side.

4. Køb genbrug

Køb gerne genbrug – både tøj og legetøj. Undgå dog legetøj af blød plast, der er produceret før reguleringen i 2007, da det kan indeholde ftalater.

5. Vær opmærksom på dørene

Luk døren til børneværelset, når der laves mad, er stearinlys tændt i hjemmet eller når der tændes op i brændeovnen. Så bliver det sværere for de forurenende forbrændingspartikler at sprede sig til for eksempel børneværelset.Lad også døren stå åben til børneværelset hele natten og luk døren til kælderen og andre rum, der kan være fugtige. Når flere børn sover på samme værelse, skal man desuden være ekstra opmærksom på høj luftfugtighed og høje CO2 værdier. Målet er at have et CO2-niveau i hjemmet, som kommer så tæt på de udendørs forhold som muligt. Luftfugtigheden har stor betydning for vores sundhed og velvære og må ikke være for høj, da det kan give grobund for skimmelsvampe og husstøvmider.

6. Luft ud flere gange dagligt

Luft grundigt ud 3×5 minutter om dagen, så minimerer du antallet af partikler i hjemmet og medvirker til at skabe et sundt CO2-niveau og minimere luftfugtigheden.Sørg for at lufte ud på børneværelset – særligt lige inden sengetid. Luft også gerne ud med gennemtræk efter madlavning, brug af stearinlys eller når du har tændt op i pejsen.

7. Brug alle udluftningsmuligheder

Tænd for eventuelt ventilationsanlæg og hold luftventiler åbne, da det kan gøre en stor forskel for indeklimaet. Også en emhætte er god til at suge nogle af de sundhedsskadelige stoffer i hjemmet, så husk altid at tænde for den, når du laver mad.

 8. Hold tobakken ude af hjemmet

Undgå at der ryges i dit hjem. Det gør intet godt for indeklimaet og er skadeligt for både dig og dit barn.

Kilde: Det Økologiske Råd / Realdania, Lene Midtgaard fra Miljøpunkt Østerbro og Sundhedsstyrelsen

Anbefalet til dig