Indretning
SPONSORERET indhold

Fin og funklende jul

JUL: Violise Lunns sans og fornemmelse for detaljer og smukke, gamle ting ses overalt i hendes lejlighed i Nansensgade.

Af: Pernille Enoch Foto: Pernille Enoch
19. dec. 2015 | Bolig | BoligLiv

Violise Lunns sans og fornemmelse for detaljer og smukke, gamle ting ses overalt i hendes lejlighed i Nansensgade. Samlingen af især ældre julepynt har fulgt hende fra hendes tidligere bolig, som vi kiggede ind i i julen 2006, men den er levende på den måde, at tingene bliver brugt på nye måder – og så har de fået selskab af mere pynt, bl.a. nisser repræsenteret af en håndfuld små fyre på chatollet og en enkelt nissefar, der er fundet frem fra loftet og nu sidder og hygger sig i sofaen.

Fantasifulde juleideer
Lejligheden er møbleret med masser af skønne loppefund og en god håndfuld arvesager, og indretningen er lys og enkel med mange spændende tableauer, der er skønne at gå på opdagelse i. Juletiden er kun med til at gøre lejligheden mere funklende og indbydende – i december emmer her nærmest af den varme stemning med hyggelig belysning, der består af masser af levende lys, men også af lyskæder på strategiske steder. F.eks. får en lyskæde en faldefærdig gammel stol til at ligne den smukkeste lysskulptur. Fantasien fejler ikke noget hos den kreative kvinde, så i år består juletræet af et halvvissent oliventræ, hvor grenene er fyldt op med kulørte, gamle glaskugler og glasfugle, og hvor Violises håndlavede papirblomster er sprunget ud i toppenaf træet.

Papir og porcelæn
Violise er uddannet fra Danmarks Designskole og er nok mest kendt for sine fine skulpturelle papirkunstværker: papirsko, papirkjoler
osv. Til dagligt arbejder Violise i sit atelier i Gothersgade, hvor hun, ud over papirværker og udsmykningsopgaver, skaber enkle, feminine og tidløse kjoler. Hun har også designet papirlignende skåle, vaser og fade i porcelæn for Royal Copenhagen. Kærligheden til og sansen for papir ses tydeligt i det hvide og guldfarvede porcelæn. Violise bruger selv flittigt mange af delene rundt om i lejligheden til lys og blomster, nødder og kager. Violise skaber også den smukkeste håndlavede papirjulepynt. Kræmmerhuse – store som små – engle og blomster i pasteller, som kan bruges året rundt. Violise sælger alle disse ting fra det årlige julemarked i atelieret i Gothersgade, hvor også andre designere holder til – tjek hendes hjemmeside for mere info.

Oliventræet med sin pynt … Violise kan få næsten hvad som helst til at ose af jul, og her har hun pyntet et oliventræ, der er gået ud i toppen, med papirblomster, antikke glasfugle og glaskugler, som hun har købt gennem tiden på diverse loppemarkeder.

I spisestuen står et bord sammensat af et understel i jern og en lakeret bordplade i sort. Violise dækker altid bord med blandet bestik og umage glas, så hver kuvert er forskellig. Det gør det også nemmere, når noget går i stykker, som hun siger. En glaskugle med lidt grønt ved ligger på hver tallerken. Kelimtæppet er fra Damaskus, mens lysekronen er et loppefund pyntet med gamle glaskugler, pastelfarvede papirstjerner og kristtjørn. Det moderne maleri er af Merete Zacho. Bemærk nissefar, der gasser sig i sofaen! Han har fået pink mavebælte på i anledning af julen.

Stuen er enkel og lys, indrettet med gamle møbler. De mange skåle er Violises design for Royal Copenhagen. På spejlet i hjørnet er en julekalender fra Violises barndomshjem sat fast i rammen. Kalenderen kommer altid frem til jul. Lysekronen har Violise givet nyt liv med hjemmelavede lampeskærme af brandhæmmende papir.

En faldefærdig gammel stol er her forvandlet til en juledekoration ved hjælp af en lyskæde. Stjernerne og skålen i vinduet er designet af Violise og er fra Royal Copenhagen. Radiatorskjuleren er lavet af en smed og malet hvid.

Her et rødt tableau med en papir-uro fra Japan. Den store ramme har fået et japansk stykke papir i, da Violise var træt af billedet, men glad for rammen. En håndfuld små gamle nissemænd holder møde på chatollet. Det fine flettede julehjerte er fra Violises julemarked.

Detalje fra årets adventskrans, der er en stage, som Violise har pyntet med eukalyptusgrene, papirkræmmerhuse, forsølvede stjerner og krystaller. Lysene er dekoreret med overføringsbilleder til stearinlys. Violise laver mange adventskranse til sit julemarked, og de er alle forskellige.

En engel skabt af Violise. Lignende kan købes på hendes julemarked.

Violises kreative leg med en lyskæde giver den helt rigtige hyggestemning i køkkenets spisehjørne. På bordet står årets adventskrans, som selvfølgelig er hjemmelavet.

De små antikke glastrompeter kommer frem hver jul, og i år pynter de på køkkenhylden.

Hoveddøren er pyntet med et lille spejl og en krans flettet af ståltråd med små blade klippet ud af metal eller formet af fimoler.

Violise kan godt lide, at hendes dekorative glas, skåle og tallerkener står fremme på åbne hylder, så de er synlige og nemme at komme til. I vinduet hænger kræmmerhuse af egen produktion.

Anbefalet til dig