Kvinde renser tagrende

Foto: Getty Images Det tager ingen tid at rense tagrenden for visne blade og smågrene.

Guide: Sådan gør du dit hus efterårsklar

Det er nu, du skal gøre dit hus klar til efteråret. Se her, hvordan du bedst sikrer dig mod storm, regn og kulde.

Tagrender og nedløbsrør

Rens tagrender og nedløbsrør for visne blade og smågrene. Vandet, der lander på taget, skal have fri passage, derfor er det vigtigt, at tagrender og nedløbsrør ikke er stoppet til. Heldigvis er det ret nemt at ordne.

Radiator

Tænd alle radiatorer og mærk, om de varmer ordentligt. Gør de ikke det, kan det være en god idé at få fat i en vvs’er, inden kulden for alvor sætter ind. Husk, at hvis du gerne vil spare på varmen, skal alle radiatorer i huset være tændt. Du vinder ikke noget ved at slukke for én og lade en anden køre for fuld drøn.

Løse tagsten

Pas på løse tagsten. Efterårsstormene kan give store skader stormene kan give store skader på dit hus, hvis taget ikke er i på dit hus, hvis taget ikke er i orden. Derfor bør du se efter, orden. Derfor bør du se efter, om der er løse tagsten på taget. En tagmand eller en tømrer kan hjælpe med at udskifte eller fastgøre tagstenene, hvis du ikke selv kan. 

LÆS OGSÅ: Sådan gør du sommerhuset klar til vinteren

Maling af træværk

Mal træværket udendørs, hvis du ikke nåede det i sommer. Et par varme efterårsdage kan sagtens bruges, bare du tjekker, at træet er helt tørt først, og at det ikke regner de efterfølgende dage.

Tjek pærer

Tjek, at alle pærer i husets lamper virker. Om sommeren lægger du ikke så meget mærke til, om der er sprunget en pære eller to, men når mørket sætter ind, kan det være virkelig generende. De nye LED-pærer er dyre, men meget energivenlige og tænder – i modsætning til traditionelle sparepærer – for fuld styrke med det samme. De giver desuden et varmt, hvidt lys.

Cykeltjek

Og nu du er i gang, kan du også lige så godt give din cykel et efterårstjek: pump dækkene, smør kæden, tjek, om gear og bremser virker, og rengør cyklen grundigt.

Vidste du...

… at efterårsstormene i Danmark opstår, fordi kold luft fra polarområdet mødes med den endnu sommervarme luft fra Sydeuropa?

Se, hvad vi ellers skriver om: Guide og Rengøring